USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ситуація у сільському господарстві Волині – вкрай катастрофічна

25 Лютого 2009 10:57
Під час засідання постійної комісії Волинської обласної ради з питань сільського господарства, продовольства, інвестування села та земельних відносин її учасники висловили свою стурбованість і обурення станом справ у аграрній галузі області. Про це 24 лютого інформує репортер «Волинських Новин».
 
За словами начальника головного управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Анатолія Аршуліка, на Волині у минулому році вдалося досягнути приросту валової сільськогосподарської продукції на 2 відсотки. Позитивна динаміка, як стверджує посадовець, збереглася й у цьому році.
 
Анатолій Аршулік зазначив, що за січень на 30% знизилася заборгованість із виплати заробітної плати у сільському господарстві Волині. У цьому році практично всі показники прогнозуються приблизно на рівні минулого року або буде невелике їх збільшення. Що стосується підготовки до весняно-польових робіт, то у 2009-му на Волині планується засіяти ярими культурами 278,3 тисячі гектарів земель.
 
Анатолій Аршулік розповів, що наразі волинські сільгоспвиробники взяти кредитів не можуть і їм жодної копійки бюджетних коштів цьогоріч не виділили. Тому зараз є складною ситуація із забезпеченням аграріїв області мінеральними добривами – 39%, а також бензином і дизпаливом (рівень забезпеченості – 20-30%).
 
Пан Аршулік бідкався, що центральні органи влади не прислуховуються до звернень волинських владців щодо сільськогосподарських питань. За словами начальника головного управління ОДА, сільськогосподарським виробникам області не повернуто 12 мільйонів гривень коштів із держбюджету.
 
Голова профільної комісії Валерій Діброва просто обурений: «Сьогодні» ситуація у сільському господарстві – катастрофічна. Такого я не пам’ятаю...». Депутат Роман Притолюк розповів: «Я їздив у Білорусь. Думав, що там добре, а там – дуже добре». Пан Притолюк припустив навіть можливість виникнення селянських бунтів в Україні.
 
Особливо емоційним був виступ депутата Анатолія Вітрука. «Ви розказуєте слова. 2 місяці пройшло. Де гроші?» – звернувся пан Вітрук до Анатолія Аршуліка стосовно повернення з бюджету коштів сільськогосподарським товаровиробникам. Пан Аршулік розповів, що залишилося, щоб Мінфін виділив кошти на погашення заборгованості і ці кошти повинні бути повернуті у 1-му кварталі 2009-го.
 
Анатолій Вітрук поцікавився і про те, скільки досі не відшкодовано ПДВ аграріям на Волині. Проте чіткої відповіді на це питання не дали ні представники профільного управління ОДА, ні податківці. «Чому нас (сільськогосподарські підприємства – «ВН») ніхто не слухає? По півроку не відшкодоване ПДВ... Сьогодні ці всі питання заговорюються», – зазначив депутат Вітрук.
 
Валерій Діброва зазначив, що, якщо ситуація на державному рівні не врегулюється, то, можливо, його господарство, яке є одне з найбільших на Волині, не буде вирощувати цукровий буряк і свиней. «Це хаос... Страшний хаос... Що ж нас за ідіотів вважати? Ми хочемо працювати...» – сказав Анатолій Вітрук. Депутат Володимир Головатий запропонував поставити питання про те, що необхідна присутність нардепів під час засідань комісії, оскільки, можливо, так можна звернути увагу на проблеми села.
 
Депутати-аграрії нарікають на дії та бездіяльність профільного міністерства та податкової. Перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Заремба також поділяє думку щодо стану сільського господарства на Волині: «Ситуація сьогодні така, що хочеться криком кричати». За словами пана Заремби, щодо повернення податку на додану вартість сільгоспвиробникам, то у податківців «якесь ніби розуміння є, а рішень немає».
 
Як приклад, Віталій Заремба навів ситуацію з поверненням ПДВ для ВАТ «СКФ Україна». Як розповів пан Заремба, навіть телефонна розмова волинського губернатора Миколи Романюка з головою ДПА Сергієм Буряком не допомогла вирішити це питання так, як належить. Зараз спостерігається «хамське, зневажливе ставлення до хлібороба», – визнав перший заступник губернатора. За словами Віталія Заремби, сьогодні ні уряд, ні міністерства проблемами регіонів не займаються, оскільки їх цікавить насамперед політика, а не економіка.
 
Заступник голови Волинської облради Борис Загрева зазначив, що в аграрній галузі «ситуація вкрай катастрофічна». Члени профільної комісії прийняли до відома інформацію, оприлюднену Анатолієм Аршуліком. Окрім того, вони у рішенні комісії визнали ситуацію у сільському господарстві Волині дуже складною. Коли буде розглядатися відповідне питання під час сесії Волиньради 13 березня, то планується підготувати повторне звернення до центральних органів влади. У ньому пропонується чітко вказати на стан сільського господарства Волині, а також звернути увагу на ті пропозиції волинських депутатів, які досі не враховані.
 
На завершення розгляду питання Валерій Діброва припустив, що крайнім способом «достукатись» аграріям до державної влади можуть стати страйки, перекриття доріг тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петрівна Показати IP 25 Лютого 2009 11:09
Хороший коментар, а тим більше, що оперативний. А тим більше, що нині у волинській журналістиці якраз і бракує професіоналів.
Анонім Показати IP 25 Лютого 2009 16:42
Досить кивати на верх! Якщо біля управління сільським господарством лишити Зарембу, Аршуліка та Загреву, то йому скоро прийде (вирізано - цензура). Ці високопосадовці тільки й навчились шукати крайнього, замість того щоб працювати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus