USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Табачник змінив правила прийому до вузів

26 Березня 2010 12:02
Міністр освіти і науки Дмитро Табачник на засіданні Спілки ректорів вищих навчальних закладів оприлюднив зміни правил прийому до ВНЗ, - пише «Коммерсант-Украина» .

За словами Табачника, знання абітурієнта будуть оцінюватися за трьома складовими: результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), середнім балом шкільного атестата, перерахованим за 200-бальною шкалою. А також за оцінкою вузу, яка може виставлятися, наприклад, за результатами співбесіди або тестування абітурієнта на професійну придатність.

Торік знання абітурієнтів оцінювалися за результатами ЗНО.

При цьому Табачник визнав, що всі зазначені нововведення неможливо реалізувати в поточному навчальному році через брак часу. І запропонував ректорам під час майбутньої вступної кампанії обмежитися «невеликою модернізацією».

«У 2010 році буде враховуватися середній бал атестату абітурієнта, обмежена кількість вузів і спеціальностей, куди одночасно можна буде подати документи: не більше п'яти вузів і не більше трьох спеціальностей Крім того, тести будуть перекладені мовами нацменшин - кримсько-татарською, молдавською, польською, угорською, російською та румунською», - заявив Табачник.

Нагадаємо, згідно з наказом Міносвіти від 26 червня 2009 абітурієнти повинні були проходити ЗНО виключно українською мовою.

Новий голова Міносвіти піддав різкій критиці реформи свого попередника Івана Вакарчука.

«Попереднім керівництвом міністерства не були розглянуті 1 600 заяв вузів на отримання ліцензії та держакредитації. За десять місяців лежать непідписані контракти з ректорами. Абсолютизація ЗНО, як методу оцінки знань - це профанація реформ», - резюмував Дмитро Табачник.

Присутні в залі ректори вузів підтримали позицію Табачника і розкритикували реформи Івана Вакарчука.

«Викликає сумнів розпорядження колишнього керівництва міністерства про підготовку бакалавра і магістра протягом трьох-чотирьох років. Які посади може займати випускник після трирічної теоретичної підготовки? А навіщо потрібна траєкторія вільного вибору? Це може стати додатковою послугою, але не обов'язковим вибором кожного студента. Які предмети можуть обрати студенти-першокурсники?» - обурювався ректор Одеського національного політехнічного університету Валерій Малахов.

Натомість, у Національному університеті Києво-Могилянська академія підтримують реформи Івана Вакарчука. Президент академії Сергій Квіт вважає, що відмова від принципів Болонської системи погіршить якість української освіти.

«Відмовитися від мобільності студентів, від вільної траєкторії вибору предметів, від автономії вузів - означає відмовитися від інтеграції в європейський освітній простір. У цьому випадку у нас буде не освіта, а просто продаж дипломів», - заявив він.

Як повідомлялося, призначення Табачника на посаду міністра освіти і науки викликало хвилю обурення по всій Україні. Нового главу відомства підозрюють у намірі насаджувати в навчальних закладах російську мову і зупинити реформу освіти.

За його відставку виступили не лише студенти, але й Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Волинська обласні ради, міськради Луцька та Сум, голови десятків провідних навчальних закладів, вчені та низка громадських організацій по всій країні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іцхак Показати IP 26 Березня 2010 12:57
Що там ще Мотя Піновіч Табачник придумав для гоїв?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus