USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Театр у Луцьку вийде «на вулицю». ФОТО

20 Вересня 2013 13:28
Вистави різними мовами та у найнесподіваніших місцях чекають на лучан під час міжнародного фестивалю аматорських театрів «Мандрівний вішак», що відбудеться за підтримки «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

Про те, як відбуватиметься фестиваль, організатори розповіли під час прес-конференції 20 вересня у Луцьку.

Як повідомила начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, управління оголосило про прийом ідей та пропозицій щодо організації у Луцьку культурно-мистецьких заходів. Отримали 16 заявок від громадських організацій. Одним з проектів, який високо оцінили експерти Ради Європи з питань культурної політики, став проект «Театр за межами театру». Проект сучасний та інноваційний, у Луцьку він відбувається вперше. Зі слів Тетяни Гнатів, фестиваль доступний, відбуватиметься на відкритих майданчиках, експериментальний та безоплатний. Для міської влади це додаткова можливість позиціонувати культурно-мистецький потенціал Луцька, налагодити творчі зв’язки з українськими та зарубіжними митцями.



Ідея організації фестивалю належить керівнику Театру-студії «Гармидер» Руслані Порицькій. На участь у фестивалі подали заявки 36 колективів. Переглянувши відеозаписи спектаклів, організатори відібрали 8 аматорських театрів з України, Грузії, Білорусі та Росії. Бориспільський муніципальний театр та перформер Річард Петтіфер з Німеччини представлять свої роботи поза конкурсом.



«Природно, що благодійний фонд підтримав цей проект, тому що він цікавий культурній громаді міста своєю ідеєю, формою та креативним потенціалом. Організатор фестивалю – «Гармидер» уже не зовсім відповідає означенню аматорського театру, протягом останніх років за рівнем гри та майстерністю він став професійним колективом. Ми мали неодноразовий досвід співпраці з ним. Через те, що одним з напрямів діяльності Ігоря Палиці є підтримка культурно-мистецьких заходів, рішенням правління фонду вирішили посприяти «Гармидеру» та Асоціації розвитку туризму Волині у проведенні фестивалю. Я хочу побажати цим молодим людям енергії, ще більшого ентузіазму та сміливості в реалізації таких цікавих проектів. Ми, перш за все, повинні робити це якісно та на високому мистецькому рівні, тоді ми матимемо хороші результати», - зазначила заступник голови правління «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.

«Цьогоріч театру «Гармидер» виповнюється 10 років, і ми знали, що мусимо для нашого міста та глядачів, яких ми шалено любимо, організувати цікавий проект. Зараз всі гармидерівці працюють над його реалізацією. Починаючи проект, ми розуміли, що нам не вистачає коштів для того, щоб зробити його якісним. Те,
що нас підтримали місто та «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк», було вирішальним. Колективи відібрані хороші, за ними можна зробити висновок про те, яким є сучасний аматорський театральний рух. Він трішки похмурий, - вже дехто звертає увагу на те, що в програмі самі трагедії та драми. Насправді, ми не робили цього навмисно, і хотілося б, щоб аматорський театр був також оптимістичним», - розповіла Руслана Порицька.



Як зазначив голова Асоціації розвитку туризму Волині Юрій Моклиця, на прикладі фестивалю він хоче побачити, чи можна на базі Луцька створити туризм, який базується не на об’єктах, а на людях. З його слів, театр – це найбільш комплексний вид мистецтва, який передбачає поєднання музичних та пластичних елементів. Він викликає емоції, і на цих емоціях варто будувати туризм. Програму фестивалю побудували таким чином, що можна буде побачити всі без винятку вистави. Вхід на фестиваль буде вільний.



Як розповіла Руслана Порицька, додатком до фестивалю буде унікальна виставка театральних плакатів, створених дизайнерами після перегляду вистав. Плакати привезе у Луцьк член журі фестивалю, директор Міжнародного театрально-дизайнерського фестивалю «Живи!» Володимир Какурін.

Руслана Порицька повідомила, що подібних фестивалів, які відбувалися б на різних нетеатральних майданчиках, в Україні ще не було. Постановки будуть адаптовані колективами під середовище. Так, вистава харківського театру «Вінора», дія якої побудована навколо дерева, відбуватиметься у парку Правничого ліцею, а виставу, дія якої відбувається в ресторані, лучанам покажуть у приміщенні нічного клубу «XXI століття». Трагедія «Беслан» від грузинського колективу «Teatrali» виконуватиметься грузинською мовою, проте, на переконання Руслани Порицької, проблеми мовного бар’єру не буде, оскільки глядачі отримають анотації. Німецький перформер Річард Петтіфер спілкуватиметься з лучанами англійською. Він відмовився від анотацій, щоб зберегти інтригу, адже учасниками його перформансу будуть самі лучани.



Організатори відкрили одну з таємниць фестивалю, пов’язану з його назвою. Герой фестивалю переноситиме справжній вішак з місця на місце, залежно від того, де відбуватимуться вистави. Вішак також слугуватиме у якості імпровізованого гардеробу для глядачів.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus