USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучанам влаштували терапію віршами

3 Квітня 2015 10:57
Спеціально для лучан двоє поетомедиків – волинянка Аня Яблучна та киянин Олександр Ткачинський за підтримки спілки творчих людей «ALE» організували у Луцьку поетичний вечір «Психовірші. Ткачинський vs. Яблучна».

Зустріч відбулася в четвер ввечері, 2 квітня, у кав’ярні «Кофеїн», що на вулиці Винниченка, 8.

Поетичні читання були незвичними. У сенсі того, що це був вечір-перформанс. Аня одягла лікарський халат, Саша ж залишився у тому, у чому був – чорних штанях, чорній сорочці і піджаку. Обидвоє – грали ролі психотерапевтів.

Вже з першої хвилини заходу, гості вибрали собі пацієнта серед присутніх – всадили дівчину на стілець і розпитали, що у неї болить. Коли ж та зізналася, що душа, взялися за віршотерапію – читали їй по черзі вірші.

«Танцюй, дівчинко, танцюй
поки Всесвіт із тебе живиться
доки фарба до рук тече
і галактика в серці світиться»… (с) Яблучна

І відразу ж продовжив Ткачинський:

«Ці твої погляди - коктейлі із ніжно-байдужості,
Я впізнаю в них того, хто не боїться смерті.
Ти не псуєш почуття обручками та одруженням,
Сиплеться ніч на друзки зі щасливих миттєвостей»…

Вочевидь, після такої терапії лучанці, якій попередньо поставили діагноз «Параноїдальна віршова недостатність», полегшало.

Наступними пацієнтами поетимедиків стали хлопець та ще одна дівчина. Їх запросили на імпровізовану сцену. Першого попросили вимовити слово «Луцьк», і після того, як він це успішно, з гарною артикуляцією зробив, відпустили, мотивуючи тим, що «абсолютно здоровий». Лучанку ж залишили на терапію. На запитання Ткачинського, що ж її турбує, заявила, що нічого. «Всі вони так кажуть, ці пацієнти», – констатувала Яблучна і продовжила:

«Ти вводиш у вірші слово «вона»
так ніби заходиш у теплу річку
і підігрівши для неї слова
знаєш, що слово то лиш маскування».

Киянин Саша додав і своєї терапії:

«Я пишу до твого задзеркалля
Ті слова, що здавались важливими.
Та немає такого Даля,
Що зіткав би зі звуків килими».

Окрім віршотерапії, на вечорі організували і музичну. Спеціально для цього запросили гештальт-музиканта та юнгіанця зі Львова Ігоря Хоркавого. Він лікував лучан грою на гітарі.



Справжній майстер-клас із декламації продемонстрував гість із Києва – Ткачинський, – який неодноразово ставав переможцем літературних слемів. А ще він, згідно з інформацією на сторінці у соцмережі, навчає публічним виступам.



Яблучна теж прочитала вірш.



А опісля зізналася, що і сама хоче стати поетом. «Поетом?, – випалив Саша. – Так ми ж, психотерапевти, лікуємо тих людей, які кажуть, що хочуть писати вірші».

Аня виходить. Завіса.

Справді атмосферно та незвично було на вечорі з психомедиками. Бо вони не просто декламували те, що написали, а робили це театрально. Навіть із папірцями (які гордо називали «історіями хвороби пацієнтів») в руках, навіть підглядаючи у блокнот, бо ж були такі рядки, які вийшли з-під пера напередодні.

Це були чудові літературні посиденьки з не менш чудовими людьми – Яблучною та Ткачинським.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 3 Квітня 2015 11:09
Люди ви там взагалі з дерева впали?Краще б тренерувались як розбирати і збирати автомата.Скоро ви ці вірші будете чеченам раком розповідати
Листочок до Анонім Показати IP 3 Квітня 2015 11:28
з чого Ви зробили висновок, що ми не встигаємо вчитися збирати-розбирати автомат у перервах між віршами?
лучанин до Листочок Показати IP 3 Квітня 2015 12:26
що ти мелеш автомат вони розбирають. зібрались аби язиками почесати і на тому квітка а користь яка з вас?
Анонім до Листочок Показати IP 3 Квітня 2015 13:37
коментар було видалено
123 Показати IP 3 Квітня 2015 12:23
ото клоун ))))
Анонім Показати IP 3 Квітня 2015 13:32
Повна дурня
Анонім Показати IP 4 Квітня 2015 15:59
Молодці. Відмінно. Недооцінював поетичний розум. Американські гірки)
Клоун Показати IP 4 Квітня 2015 16:23
можу продовжити
Людмила Осока Показати IP 6 Травня 2015 14:10
Людмила ОСОКА ЛЮБОВ – Є БОГ І Україна Розкоти… Грім оповіщає… І переможний гімн дощу Світ напуває досхочу, Перечищає, причащає… Змиває втомлене минуле, Його кольку, іржаву грань, Крихкі дороги безталань, Батаги батогів, баули, Вагання та розмов намули… А блискавиць сакральні знаки, Мов золоті небесні злаки, Блакить обранили намить: Напоумляють зрозуміть Неусвідомлене донині: Любов – є Бог і Україна! То вже спада жорстка полуда З очей, мізків, що навіки, Здалось, впялася, мов голки, Хоч серце трохи ще троюдить. … Розкоти, грім оповіщає, Десь провіщає, де – прощає, Та День оновлює могутньо, Та вже обарвлює майбутнє І животворно надихає Тебе і доленьку безкраю, То – височінь нуртує-грає! Спливає гук, врочисто лине. Прийдешнє ще, немов Зорина, Та вже брунькує, вже – сурмить! І серце спалахнуло вмить: – Любов – є Бог і Україна! Київ, 2003. ( Із поеми "І Сонце, і Місяць") .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus