USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Термореновація ліцею і узаконення проблемного гуртожитку: волинські депутати озвучили план дій

17 Серпня 2023 21:58
Під час дня депутата обранці волинської громади ознайомились із процесом підготовки до нового навчального року та опалювального сезону в обласному комунальному закладі – Люблинецькому ліцеї, а також побували у гуртожитку, який перебуває на балансі Ковельського центру професійно-технічної освіти.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Ліцей у Люблинці розрахований на 400 учнів, є також пансіонат. У новому навчальному році за парти тут сядуть понад 150 учнів, а майже 40 ліцеїстів здобуватимуть знання із цілодобовим перебуванням у закладі.

Тому до підготовки установи до роботи в умовах викликів воєнного стану – особлива увага депутатів.

Найперше тимчасовий виконувач обов’язків директора ліцею Дмитро Матвіюк показав укриття. На облаштування цього приміщення з обласного бюджету минулоріч було виділено 170 тисяч гривень. Ще 120 тисяч гривень додатково спрямували на придбання нових потужних пральних машин.
«Ми хочемо висловити особливу вдячність депутату обласної ради Віктору Козаку. За його фінансового сприяння ми залили тут бетонні доріжки, які з’єднали всі приміщення укриття. Воно сертифіковане і розраховане на понад три сотні дітей та для всього персоналу. У сховищі є змога продовжувати навчальний процес, є кімнати для ночівлі учнів, які проживають у закладі», – розповів він.
Серед невирішених питань, на яких акцентував увагу депутатів Дмитро Матвіюк, – необхідність виділення коштів з обласного бюджету на утеплення закладу. Він розповів, що термореновація 70% будівлі була здійснена ще у 2018 році, на решту вже закуплено необхідні матеріали, втім роботи не завершені, а це загрожує підтопленням укриття.

Керівник ліцею запевнив обранців громади у повній готовності освітнього закладу до початку опалювального сезону. Люблинецький ліцей має власні твердопаливну та газову котельні, з минулого року заощаджено 30 тонн торфобрикету, цьогоріч коштом обласної казни буде закуплено додатково ще 70 тонн та 320 кубів дров, що повністю покриє потребу у твердому паливі. Для безперебійної роботи котельні та інших комунікацій навчального закладу потрібен потужний генератор.
Вирішити питання пообіцяв голова обласної ради Григорій Недопад.

«За сприяння наших партнерів, волонтерів та благодійників ми спробуємо забезпечити цю потребу у найкоротші терміни. Тут також бачу необхідність заміни шиферного даху навчального корпусу, вартість таких робіт сягне 12 мільйонів гривень. Заклад також потребує майже 100 тисяч гривень щорічно на придбання 3-4 тонн солі для очистки питної води. Щодо цього будемо спільно з депутатами вести діалог з виконавчою владою», – зазначив голова Волиньради.

Читати ще: Класи в укритті, нова котельня, ремонти: як ліцей у Княгининку готується до зими

Наступною зупинкою депутатів та керівництва обласної ради став проблемний гуртожиток, що у місті залізничників. Будівля перебуває на балансі Ковельського центру професійно-технічної освіти, втім для потреб освітнього закладу не використовується. Тут проживають два десятки мешканців, які за договором оренди оселились тут ще 20-30 років тому.

За словами директора центру Сергія Антонюка, гуртожиток перебуває в аварійному стані, заборонений для експлуатації рішенням суду, є також низка приписів ДСНС щодо відсутності у приміщенні пожежної сигналізації, блискавкозахисту тощо.
«Мешканці живуть, це живі люди, і виселити їх ми не маємо ні морального, ні юридичного права, а залишити без елементарних умов проживання їх теж не можна. Із комунікацій у людей є лише електроенергія, у зимовий період вони користуються обігрівачами, обсяг споживання значний. Ситуацію треба вирішити спільно і у найкоротші терміни, адже з 1 січня 2024 року у людей закінчуються договори оренди, а продовжувати їх я не маю права», – звернувся він до присутніх на зустрічі мешканців та депутатів.

Голова Волиньради Григорій Недопад нагагав, що з цього приводу вже неодноразово відбувались робочі зустрічі спільно з адміністрацією начального закладу, депутатами, керівництвом міста Ковеля та РВА, аби знайти вихід із цієї патової ситуації.

«Станом на сьогодні у нас зв’язані руки, бо поки що гуртожиток не є обласною комунальною власністю, процес передачі від держави триває з 2021 року, і ми неодноразово зверталися з проханням пришвидшити цей процес», – зауважив Григорій Недопад.
У результаті дискусії голова обласної ради та обранці громади порадили мешканцями створити ініціативну групу та спільно із адміністрацією закладу, представниками влади міста Ковеля та профільного управління ОВА їхати безпосередньо до столиці, аби достукатись до Міністерства освіти і науки України та пришвидшити процес передачі закладу з державної в обласну комунальну власність.

«За обласною радою діло не стане. Як тільки документи про передачу надійдуть в обласну раду, ми одним рішенням приймемо цей об’єкт в обласну комунальну власність, а іншим – передамо на Ковельську міську територіальну громаду, яка узаконить ваше перебування тут. Тоді у міста буде можливість провести капітальні видатки, відновити комунікації та заселити сюди також внутрішньо переміщених осіб. Але поки у них немає підстав проводити тут реконструкцію», – наголосив Григорій Недопад.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus