USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Того, шо треба не всякой х***ьой займаться, а жити інтєрєсно». У Луцьку читав свої твори Лесь Подерв’янський. Фото

30 Березня 2024 11:28
«Мєсто встрєчі ізмєніть ніззя, бл*дь!» – так анонсували виступ метра української літератури Леся Подерв’янського у Луцьку. Автор читав свої новітні оповідання та класичні твори у розважальному центрі «Промінь».

«Вітаю, Луцьк! Слава Укаїні!» – привітався Лесь Подерв’янський з публікою та одразу ж перейшов до виступу. Письменник зовсім не відволікався на спілкування з луцькими поціновувачами його творчості. За нього говорили його твори у його ж озвучці: авторський стиль автора, приправлений суржиком та міцним слівцем, неможливо було спутати ні з чим.
Він почав із оповідання «Водка, ножиці, халява» із нової збірки «Нотатки подорожнього», в якому події відбуваються у Швеції. Не дивно, що тут він згадав про Карлсона:

«…До речі, про Карлсона. У Швеції він непопулярний. Більше того, його не люблять. Вважається, що він погано впливає на дітей, вчить їх деструктивної поведінки та й взагалі персонаж сумнівний. Астрід Ліндґрен його писала з Ґєрінґа. Так-так, того самого Гєрмана Ґєрінґа. Після Пивного путчу Гітлєра посадили, а Гєрінґ втік у Швецію. У нього дружина була швєдка. Там вони з Астрід і познайомилися. Вона свого кансіла прямо з Ґєрінґа списала. Вгодований мужик, в розквіті сил з пропєлєром в ср*ці…»
«Я, дід, бабуся і Гітлєр»

«…Одного разу дід отримав замовлення на оформлення музею кріміналістікі. Так до дідових друзів додалися ще й мєнти. Мєнти поважали діда за ґрунтовні знання в галузі риболовлі. Друзі діда – слідак Акімич і апєратівнік Панасенко – з’являлися зрання в неділю, брали діда в полон і на мусарському ГАЗіку їхали на станцію «Водомоторна» біля Видубицького монастиря, де дід тримав свого човна. Поодинокі перехожі спостерігали, як мєнти вантажать діда в варанок, співчували і казали: «Інтілєгєнт, а єщьо в шляпє». На човні дід і слідак Акімич залізали в рупку і там розкладали рибальські причандалля. А оперативник Панасенко прилаштовувався на кормі, оскільки в рупку не влазив. У двері нашої квартири він теж не влазив. І не тому, що був товстий. Панасенко належав до підвиду амбал натураліст, тобто природний амбал, якому не треба качатись, щоб на*бати природу…»
«Дідова наука, або Соціалізація білогвардійця»

«…Восени мене здали в дитячий садок. Як з’ясувалося пізніше, батьки пояснювали цей садистський вчинок необхідністю соціалізації дитини перед школою. Заклад зустрів мене казенним парфюмом, складовими інгрідієнтами якого були: пригаріла каша, сеча і хлорка. В дитсадку мої уявлення про життя, до того обмежені, збагатилися. Так я дізнався, що «сіводня пад мастом повєсілі Гітлєра с хвастом», що малювати на столі свастіку погано, а зірку теж погано, але краще ніж свастіку. Хлопчик Різниченко на прізвисько Різя нахилився до мене і сказав: «Х*й». «Шо х*й?», – перепитав я. «Це ж*па!», – пояснив Різя. Для всебічно-гармонійного розвитку соціалістичних дітей нас привчали до фолкльору і художньої самодіяльності. Нас вишикували по зросту і наказали співати…»
Особливо лучанам сподобався твір «Хробаки. Казка» з алюзією на події сьогодення: хробаки Алєксандр і Владімір обрали жити в гам*і, аби не бути під впливом «мірового правітєльства», на відміну від Ніколая, який «навесні перетворився на жука-носорога і вилетів з г*вна на волю».

«…Налітався Ніколай і сів на вишню перепочить. Аж тут жукиня летить. Така гарнюня! Поруч сідає і каже: «Прівєт, пацанчік! Откуда ти такой красівий?» Ніколай згадав про гавно, але сказать постіснявся. І каже: «Мене Ніколай звуть». «Значить, по-нашому Микола», – сказала жукиня. – «Шоб я цього «Ніколай» більше не чула! Ти мене пойняв?» «Пойняв», – сказав Микола. – Більше не буду. А тебе як звать?» «Мене – Галя», – каже жукиня. – «Ану давав вставай, красавчік. Полетіли. Ти мені понравився, я буду с тобою жить». І вони полетіли... А Владімир і Александр так і лишилися жить в гавні. Вони зупинилися у своєму розвитку, не стали лялечками і не впали в анабіоз. Отож лазять по своїх норах, їдять гавно і рассуждають про міровоє правітєльство. Навесні дід вивіз гавно на поле і розкидав гавно вилами. Тут прилетів лелека і з'їв Владіміра. А за Александром трохи поганявся, щоб підтримать форму, але врешті-решт йому то надоїло, і він його тоже з'їв нах*й. Тут і казочці кінець».
Також Лесь Подерв’янський зачитав оповідання «Точка джі», де переосмислював російську літературу. Серед героїв – мужик, який топить собачку, дама, яка хотіла кинутися під поїзд та інші. Тут головний герой Івасик дійшов до висновку, що «загадочна руская душа підказує пізд*ть тих, хто менший за тебе».

А завершився виступ письменник вже легендарною цитатою з твору «Кришку впєрьод», зірвавши шквал оплесків.

«Тому шо треба не всякой х***ьой займаться, а жити інтєрєсно: читати книжки, буть шпіоном, дрєсірувать любіму обізяну і ходить в оперу з красівими тьолками, получать удовольствіє».

Лесь Подерв’янський подякував Луцьку та Волині за теплу зустріч і покинув сцену.

Після цього був проведений благодійний аукціон, на якому вдалося зібрати кілька десятків тисяч гривень для підтримки сил ППО.
До слова, усі ті, хто придбали сувенірну продукцію та книги Леся Подерв’янського, мали шанс отримати автограф та пам’ятне фото з письменником.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Брахман Показати IP 30 Березня 2024 12:37
Метр! Філософ! Митець!
отак....... Показати IP 30 Березня 2024 13:16
Невже обов'язково скочуватися до примітивних матюків, нецензурщини і хутірських зворотів, невже потрібно калічити мову, щоб сподобатися публіці? Гидко читати.
Ололо до отак....... Показати IP 30 Березня 2024 22:40
"Мовчи, абізяна, що ти панімаєш..." (С)
ветфельдшер Показати IP 30 Березня 2024 13:56
СІЛЬСЬКА ІДИЛІЯ Мені дуже подобається "Сільська ідилія" Леся Подеревянського. Ось вона - шедевр ранніх творів. "Малюю етюд. Літня практика, третій курс, пленер. Село Ступаківка. Чернігівська область. «Каллєґа, дайтє ультрамаріну!» — чую за спиною. Обертаюся — страшний горбун, сільський Річард III. Він виявився художником. Я потім бачив по хатах його картини, ї*аністічєской краси художні витвори на клейонці. Валькірії на човнах. Втеча із сералю й таке інше. В селі всі його боялись. Якось сиділи в чайній, бухали з місцевими мужиками. Аж бах! — двері відчинилися, заходить мій горбун. І тут раптова тиша. Горбун каже: «Петро, оцю х*йню, що ти на мене казав... щоб я більше цього не чув. Ти мене пойняв?». Сказав і вийшов нах*й. Я хлопцям кажу: «Чого ви так сците? Ви ж його можете по стіні розмазати». А вони: «Ні, ти не знаєш... У нас в селі в нього — самий здоровий х*й! У нього — сама красива жінка! Та він може всіх наших дружин ви*бати! Ми всі його боїмося». Таким чином горбун поєднував у собі талант, силу і красу".
Їван з Гнідави Показати IP 30 Березня 2024 15:24
Його елєкторат - то сержанти совєцкої армії і домогосподарки з душею п'ятого розміру з малоросії, які вміють вкусно приготувати олів'є ! Просто київський яничар ментально чужий для лучан ! Після виступу в Луцьку - лучани однозначно прирівняють його до Карлсона, як такого, шо вчить десруктивної поведінки, як персонажа сумнівного і в подальшому буде найкраще, коли його з Луцьком буде зближувати тільки віддаль !
Воюю до Їван з Гнідави Показати IP 30 Березня 2024 17:35
Дякую, що висловили словами те, що мені подумалося та ненаписалося. Якщо керувати державою може всяка кухарка і всякий клоун, то чому письменником не може бути всякий нецензурщик? Квартал рівних можливостей зі скумбрією по 8 грн...
Воюю Показати IP 30 Березня 2024 17:09
Я б йому штраф за нецензурну лайку в громадському місці виписав. Та, напевно, такі тепер в моді. А я поки зайнятий в ЗСУ. Захищаю свою сім'ю, свою вулицю, місто, країну. І такого..., такого... теж захищаю. Якщо ще раз зустрінете цього хамовитого неука, то передайте цьому ''пісьменнику'', що моєму підрозділу обматюжені гроші не потрібні.
123 Показати IP 30 Березня 2024 18:55
Матюкатися навчений на відмінно! Молодець!
Юрій Показати IP 30 Березня 2024 19:20
Пригадую, до нашої сільської школи завітали Петро Мах, Йосип Струцюк, Васидь Гей, Іван Чернецький ... . Давно то було, але до сьогодні та зустріч закарбувалася в пам'яті. А автограф Йосипа Струцюка на його книзі поезій : " Юркові - доброму козакові на великий гаразд у житті ! " зберігаю і пам'ятаю. Для багатьох учнів та зустріч стала незабутньою і визначальною у житті. А отой столичний пііт дітям українців чи внукам своїм який фундамент любові до поезії закладе ? Не думаю, що і організатори дійства привели на цю зустріч своїх дітей, внуків, мам чи бабусь !
А Показати IP 31 Березня 2024 16:12
Моралфагі мать вашу....
до А Показати IP 31 Березня 2024 23:00
Для початку свою........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus