USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Токсичний для людей: Євросоюз заборонить в продуктах поширений харчовий барвник

8 Жовтня 2021 22:08
Країни ЄС погодилися заборонити з 2022 року використання однієї з поширених харчових добавок, відомої як E171 (діоксид титану), оскільки ця речовина не може надалі вважатися безпечною та містить ризики генотоксичності для організму людини.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у п’ятницю на сайті Європейської Комісії.

«Сьогодні країни-члени затвердили пропозицію Європейської Комісії заборонити використання діоксиду титану (E171) як харчової добавки, починаючи з 2022 року. Діоксид титану використовується як фарбник у ряді продуктів, включаючи жувальні гумки, тістечка, харчові добавки, супи та бульйони», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, пропозиції Єврокомісії щодо заборони цієї речовини ґрунтуються на наукових висновках Європейської агенції з безпеки харчових продуктів щодо потенційної небезпеки цього елементу для організму людини.

Якщо до кінця поточного року не надійде жодних заперечень від Ради ЄС або від Європейського Парламенту, пропозиція Єврокомісії набуде сили з початку 2022 року. З цього моменту розпочнеться відлік перехідного періоду у 6 місяців, після завершення якого застосування харчової добавки E171 буде заборонено для використання в продуктах харчування на території Євросоюзу.

Як повідомлялося, Євросоюз має розгалужену структуру із захисту прав споживачів та сталу політику в цьому сенсі. Вона передбачає постійний контроль за якістю, зокрема, продуктів харчування, та використання механізму швидкого оповіщення країн ЄС для видалення з ринку небезпечної продукції або товарів сумнівної якості.

В Європейській Комісії цими питаннями опікується Єврокомісар з питань здоров’я та харчової безпеки Стелла Кіріакідес.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus