USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Тонну бурштину, видобутого на Волині, виставляють на продаж

25 Листопада 2020 21:16
КП «Волиньприродресурс» оголосило другий аукціон з продажу сонячного каміння, яке видобули офіційно на Волині. Захід має відбутися 27 листопада в сесійній залі Волинської обласної ради.

Як повідомив у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини виконувач обов’язків директора підприємства Анатолій Капустюк, цього разу знову на продаж планують виставити близько 1,1 тонни бурштину.

Нагадаємо, на першому аукціоні, який відбувся минулого місяця, продали 600 кг сонячного каменю на суму понад 20 мільйонів гривень.

Зі слів Анатолія Капустюка, всі українські компанії, які придбали волинський бурштин, його вже забрали. Естонська компанія, яка заявила про купівлю 500 кг каменю, забирає частинами по 100 кг.

Ніхто не тільки не відмовився, а навпаки, усі покупці відзначають високу якість бурштину, видобутого на Волині. До прикладу, одним із перших покупців був український підприємець Михайло Кальмер. Він зізнався: цього разу взяли сонячне каміння, так би мовити, «на пробу», щоб знати, чи співпрацювати далі з КП «Волиньприродресурс» і чи якісний волинський бурштин. Тепер він - постійний клієнт.

«Покупці дуже задоволені. Той же Кальмер, який казав ЗМІ: «Побачимо, яка якість», забрав свою покупку і наступного дня приїхав знову. Загалом, в міжаукціонний період, він був у нас вже 5 разів і купував бурштин за цінами аукціону. Більше того, ми підписали з ним форвардний контракт на фракцію 0-2 г, в якому він запевнив, що готовий купувати по 70 доларів за кілограм. Це при тому, що стартова ціна лоту була 20 доларів за кілограм, а під час аукціону вона виросла до 50 доларів», - розповів Анатолій Капустюк.

Керівник КП «Волиньприродресурс» також повідомив, що на черговий аукціон вже надходять заявки від потенційних учасників. Минулого разу з різних причин не всі заявники змогли доєднатися до аукціону. Цього разу очікують насиченіших торгів.

Що ж до ексклюзивного каміння – шматків вагою понад 500 г, то їх наразі не планують продавати. Придбати це каміння висловив бажання Мінфін до Національного музею. Проте поки через брак бюджетних коштів Міністерство фінансів не запропонувало своєї ціни. Анатолій Капустюк додав, що наразі ці зразки не планують виставляти на продаж.

Нагадаємо, за перший місяць роботи КП «Волиньприродресурс» видобуло тонну сонячного каміння на ділянці, де тривають розвідувальні роботи. Для порівняння: державне підприємство «Укрбурштин» декларує, що за рік видобуває 120-140 кілограмів. Каміння – різної фракції: від дрібних до 800-грамових каменів. Відповідно до висновків сертифікованих гемологів (фахівці, які займаються оцінкою діамантів, дорогоцінного, напівдорогоцінного та декоративного каміння, - ред.), волинський бурштин має високу якість.

Ініціатор створення КП «Волиньприродресурс», нардеп від Луцька та лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця після першого успішного аукціону зазначив, що хоча на початках до роботи підприємства була певна недовіра, але реальні люди приїхали і придбали бурштин.

«З 1 тонни видобутого бурштину обласний бюджет може мати 15 мільйонів гривень надходжень, за рік – це 180 мільйонів. За три роки, які нам не давали працювали, обласний бюджет втратив пів мільярда гривень, за які можна було побудувати школи, садочки, дороги. Це два бюджети розвитку Волинської області. Проте за 3 роки перевірок і кримінальних справ правоохоронні органи нарешті переконалися, що в роботі підприємства немає корупції. Нарешті область і всі волиняни почнуть заробляти від того, що знаходиться під землею. Такий досвід має перейняти вся Україна – нафта, газ, пісок, щебінь, бурштин. Ліцензія має належати комунальним підприємствам. Я пропонував так само робити на Вінниччині, на Житомирщині – створити комунальне підприємство, гроші будуть йти в область, ніхто не буде грабувати людей, а правоохоронні органи не отримуватимуть хабарі», – впевнений Ігор Палиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонімно Показати IP 26 Листопада 2020 09:10
сесійна залі Волинської обласної ради як зала аукціону??? Оригінально.
Лучанка Показати IP 26 Листопада 2020 09:23
А решта де? Піде по чорному?))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus