USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Трьом поплічникам Медведчука оголосили підозру у держзраді

26 Березня 2021 11:43
Трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір» повідомлено про підозру в державній зраді за участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» в Криму, що сприяв його окупації в 2014 році.

Про це пише Українська правда з посиланням на джерела в правоохоронних органах та Офіс президента.

Офіс генпрокурора не називає імен підозрюваних, але за даними УП це: Олег Слюсаренко, Олександр Синявський та Іван Комелов.

Трьом керівникам ініціативних груп «Українського вибору» Віктора Медведчука інкримінують державну зраду та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 110 КК України).

За даними слідства, представники Всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу», який до 2016 року мав назву «Український вибір», сприяли окупації Кримського півострова.

Читати ще: Медведчук та Козак у дні захоплення Криму отримали під контроль нафтовий бізнес у Росії, – «Схеми»

Двоє підозрюваних, будучи керівниками ініціативних груп громадського руху, входили до складу незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя».

Один із підозрюваних очолював територіальний підрозділ НЗФ, інший був керівником окремого підрозділу «самооборони» – «Слов’янський щит».

За даними прокуратури, «вони виконували протиправні накази «ватажків» формування, а також брали активну участь в організації та проведенні незаконного «референдуму» на території півострову Крим».

Зокрема, ці особи були спостерігачами на «дільницях» у складі незаконних виборчих комісій, а також забезпечували охорону дільниць й безперешкодне проведення «референдуму» у Севастополі.

Один із керівників відокремленого підрозділу громадського руху «Український вибір», що також діяв у м. Севастополь, за даними правоохоронців брав участь у проведенні мітингів на підтримку окупації півострова Російською Федерацією та проведення незаконного «референдуму».

Під час публічних виступів на мітингах підозрюваний висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованих територій України. Це підтвердила судово-лінгвістична семантико-текстуальна експертиза Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз.

Крім того, підозрювані були нагороджені представниками держави-окупанта медалями «За повернення Криму».

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває та здійснюється Головним управлінням СБУ в АР Крим.

Цьому передувало: 25 березня Служба безпеки України здійснила обшуки в офісах всеукраїнського громадського руху «Український вибір-Право народу», лідером якої є Віктор Медведчук.

19 лютого РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. Серед них Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко, а також цивільна дружина Козака Наталія Лавренюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Maха Показати IP 26 Березня 2021 12:05
давно пора

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus