USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Це якісь шизофреніки писали». Чи готові ресторани і салони краси відкритися з 11 травня за новими правилами

8 Травня 2020 16:43
З 11 травня Кабмін у рамках поступового виходу з тотального карантину дозволив роботу літніх майданчиків ресторанів, а також салонів краси. Однак і тут не обійшлося без низки обмежень, які вже встигли отримати шквал критики.

Як підприємці ставляться до цих нових правил і чи зможуть вони за ними працювати, дізналася «Страна».

Дмитро Федотенков, власник мережі ресторанів «Tarantino family»:

«Ці вимоги – нерозуміння чиновників, які намагаються добити бізнес, ну і, звичайно, це призведе до тупих корупційних штучок у нашому стилі. Будуть приходити перевірки і виписувати штрафи на свій розсуд.

Наприклад, в рекомендаціях пишуть про те, що тераси повинні бути під відкритим небом. Доводжу до вашого відома, що 99% відкритих майданчиків у місті влаштовані інакше. Вони не стоять під небом, вони завжди під накриттям – навісами, парасольками, маркізами, іноді стаціонарними покрівлями, що захищають від опадів, пилу та сміття. Я пропоную прибрати це формулювання як безглузде.

Загроза коронавірусу не має ніякого відношення до того, чи є в ресторані наві, чи ні. Відразу видно, що наші чиновники – люди скромні. По ресторанах не ходять. При цьому ще відлюдьки – відмовляються спілкуватися та чути український бізнес.

Також МОЗ пропонує використовувати одноразовий посуд. Теж дурість. На кухнях, де є посудомийні машини, багаторазовий посуд чистіший і безпечніший, ніж одноразовий. Крім того, це додаткові витрати для бізнесу. Несвоєчасні і невиправдані. Ще МОЗ рекомендує сідати по двоє за одним столиком. Пропоную по четверо – за одним великим столом. Нехай подивляться на китайську практику. Там все саме так.

А взагалі, я не боюся, і буду відкривати літні тераси своїх закладів».
Читати ще: «Не давайте нічого, просто не заважайте. І буде вам ВВП», – луцький ресторатор розкритикував рішення уряду

Олександр Толубко, президент союзу професіоналів України в індустрії краси:

«Поки немає офіційного документа від Кабміну, ми його чекаємо. Бо попереду вихідні, а в понеділок працювати, тому він повинен бути сьогодні. Є тільки рекомендації від МОЗ, але вони трохи відрізняються від документа, який Кабмін повинен затвердити.

Наприклад, МОЗ пише, що на 10 кв м один клієнт, а у нас написано – на 5 кв м. Але знову ж таки, це не затверджено ще. Для багатьох салонів це суттєво, бо столи стоять в ряд, близько, тому деякі будуть змушені працювати в обмеженому режимі.

Є ще момент, до якого потрібно буде пристосуватися – міряти температуру безконтактним термометром кожному клієнту та працівнику, коли він заходить у приміщення. Чи не впускати у салон тих, у кого вище 37,2. Ми вже закупили термометри. Також всі працівники та клієнти мають бути в масках, на вході повинен стояти антисептик, і бажано на кожному робочому місці. Раз о другій годині потрібно провітрювати приміщення, також між клієнтами потрібно робити перерви, щоб вони не перетиналися між собою. І робота салонів дозволена тільки під запис, двері салону в інший час будуть закриті.

Всі ці правила зменшать наш дохід, але все ж це краще, ніж зовсім не працювати. Салони нестимуть додаткові фінансові витрати, тому що потрібно закуповувати маски, термометри. Можливо, це спричинить підвищення цін на послуги. Ми зараз готуємося до роботи, але чекаємо документ від уряду. А раптом там буде якийсь сюрприз чи додано те, чого ми не знаємо? Тому всі в очікуванні».
Ірина Кушнірська, керуюча ресторанами «Чічіко» і «Чанг»:

«Кабмін не дозволив роботу літніх майданчиків, вони дозволили якусь роботу на винос. Всі бачили перелік цих обмежень. Ми не відкриваємося, це маразм, і ми не збираємося брати участь в їхній ідіотській роботі. Тому коли дійсно буде дозволена робота літніх майданчиків, ось тоді і запустяться ресторани, а в такій ситуації це нереально.

Вони написали формулювання, що це відкриття літніх майданчиків, всі на це купилися, а коли читаєш перелік цих пунктів ... Ну, шизофреніки якісь писали, і робили це просто для того, щоб ми відстали. Скрізь в пресі написано, що дозволили роботу літніх майданчиків. Люди будуть думати: «Так, а що їм не подобається? Дозволили ж роботу літніх терас». Ніхто ж не вникає в ці пункти.

У мене запитують, у чому проблема, чому ми не відкриваємося? Подивіться на обмеження. Відкриються в такому форматі тільки новачки, які роблять свої перші помилки і поки не розуміються на цьому бізнесі».
Ігор Тищенко, власник мережі ресторанів «Mister cat»:

«Критично ставлюся до вимог, які стосуються літніх терас. Наприклад, де ви бачили літні тераси без навісів? Або вимога про одноразовий посуд. Це ніяк не вплине на епідеміологічну ситуацію. Тарілки, стакани і весь інший інвентар не пересувається повітрям, до нього все одно торкаються працівники. Також це дуже затратно, зараз у нас і так важкі часи, а тут ще посуд потрібно закуповувати постійно.

Звичайно, ми відкриємо тераси там, де це можливо за правилами. Ми дуже чекаємо наших клієнтів, а це в основному молодь. Зараз у нас підготовчі роботи, ще погодні умови трохи підводять, але раптом що, у нас є пледи».
Андрій Романенко, генеральний директор «Dominos pizza»:

«Звичайно, можливість відкрити тераси і дозвіл торгівлі на винос дозволить багатьом бізнесам почати роботу після майже двомісячної перерви. Це однозначно хороший крок назустріч бізнесу і економіці в цілому.

У тих піцеріях, де є така можливість, ми плануємо відкривати тераси, але обмеження в 1,5 м між столами в деяких випадках нівелює сенс встановлення тераси, оскільки це тільки 2-3 столи. Тим не менше, наша основна перевага – це доставка гарячої піци за 30 хвилин. І це наш головний фокус».
Як повідомлялося, Кабінет міністрів дозволив з 11 травня відкрити дитмайданчики, парки і перукарні, а також відновити роботу журналістів на вулицях, в органах держвлади, зйомки кіно, тренування спортсменів та репетиції в театрах і цирках. Крім того, Кабмін дозволив роботу літніх майданчиків кафе і магазинів у ТРЦ з 11 травня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
дідо Показати IP 8 Травня 2020 16:54
У Європі та США ресторани можуть виконувати обмеження, а в Україні не можуть....бо основний заробіток місцевих"пиріжкових"є на спекулюванні алкоголю та розбавлені коктелів
pattern до дідо Показати IP 8 Травня 2020 17:29
Якшо навіть ви праві, то ніхто не заставляє вас купляти алкоголь. )
1 Показати IP 8 Травня 2020 19:51
за 50 днів - 300 захворіло, а за 2 останніх дня - 65. за дуже скромними підрахунками. ось вам і шизофреніки. не хочете не відкривайтися, плачете тут
Айболить до 1 Показати IP 8 Травня 2020 20:20
Переляканим- ця кількість хворих на Волинську обл. -на 1млн 200тис.,всього навсьго 0.028% від населення, а епідемологічний поріг починається з 3--5% .Думайте інколи самі....а не тв.
Ігор Показати IP 8 Травня 2020 23:39
За перші чотири місяці у Волинській області внаслідок ДТП загинуло-350 людей.Що влада зробила щоб цього не сталося?Нічого.Тут коронавірус.Від якого декілька здорових людей вмерло,а остальним як не коронавірус то вірус грипу дав би ускладнення від якого вони померли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus