USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Крик душі 51 ОМБР: атовці, які придумали скандальний банер, пояснили, чому Порошенко – президент на крові

15 Березня 2019 15:54
Авторами скандального банеру «Ти став президентом на крові хлопців 51 ОМБР. Щоб сховати свої злочини, твої генерали її знищили» були учасники найбільшого об’єднання ветеранів Волині – «Спілка воїнів АТО Волині». Бійці 51 бригади кажуть, що це крик їхньої душі через паплюження честі і пам’яті бійців бригади, які першими прийняли на себе тягар війни в 2014 році. А на пролитій Росією та недолугим вищим командуванням армії крові Порошенко став президентом.

Скандальний банер з’явився напередодні візиту Петра Порошенка на Волинь, ввечері 13 березня. Вже за декілька годин його зрізали, а сам президент чомусь до Луцька їхати передумав.
Голова спілки Олександр Серватович відкрито заявляє, що рішення розмістити банер з нагадуванням Порошенку про те, що його обіцянки нічого не варті, прийняли колегіально члени спілки. Після чого звернулись за допомогою, аби їм допомогли виготовити і розмістити банер.

«Текст – наш, ми самі його склали. Петро Порошенко прийшов до влади, зокрема, на трагедії під Волновахою. Так, крім нього тоді варіантів не було і він обіцяв мир. Але про те, з чиєї вини сталося вбивство 17 солдатів, чому досі цього не розслідували і замовчують правду – про це всі мовчать», – каже Серватович. Та додає, що банер розмістили законно, легально, на спеціально відведеній для цього площі.

Чоловіки кажуть, що жодної політики в цих діях немає, адже бійці 51 ОМБР ще з 2014 року повторюють ці слова та стукають у всі двері. На жаль, їх не чують.

«Кожен рік під час всіх заходів ми гордо говоримо, що ми – бійці 51 бригади, ми пишаємось цим. Немає в нас дезертирів і алкоголіків, є хлопці з подавленим морально-психологічним станом.

Банер – це наш крик душі. Ми хотіли, щоб Порошено побачив його, і знав, що Волинь пам’ятає про зустрічі і обіцянки», – каже голова луцької міської організації «Спілки воїнів АТО Волині», офіцер запасу 51-ї бригади, старший офіцер відділення 14-ї ОМБ Олег Кобилинський.

Волноваха: перші вбивства, які сколихнули світ. Із солдатів зробили винних

У ніч з 21 на 22 травня між 4 та 6 годинами ранку табір 51-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, що знаходився поблизу міста Волноваха, безжально розстріляли терористи так званої «ДНР».

Бойовики прибули на 2 інкасаторських автомобілях (викрадених у «ПриватБанку»). Солдати були розстріляні впритул, а поранені добиті.

Під час бою українські військові не стріляли на ураження, адже в Україні не оголошено війну, здійснюючи попереджувальні вистріли в повітря, по ногах нападників тощо. Поранених українських військовослужбовців добивали снайпери.

У полі під Волновахою загинули 17 українських захисників, ще 30 отримали поранення. Серед причин нападу та значних людських втрат військові експерти назвали низький рівень бойової і тактичної підготовки, відсутність розвідки місцевості, відсутність належного технічного забезпечення та взаємодії з іншими підрозділами, які могли б прийти на допомогу, а також відсутність бойової охорони.

Організував вбивство терорист Безлер – екс-начальник охорони голови фракції БПП

Під час прес-конференції Олександр Серватович пригадав, що ще за 3 дні то трагедії бійці били у всі дзвони та просили перенести злощасний блокпост, який там був непотрібний.

«Зараз ми розуміємо, що трагедія готувалась. Почалось блокування блокпосту і розмови з місцевими, які організували мирний протест. Ми дійшли згоди 20 травня, що блокпост там не потрібен – будівлі не захоплено, немає злочинів під прапором «ДНР». Але нас не почули.

Розстрілювали блокпост не ті, хто його пікетував. Хоча серед них були інформатори», – каже Серватович та додає, що ті моторошні кадри облетіли весь світ.
Налякані українці хотіли миру, який обіцяв Порошенко, тому проголосували за нього вже в першому турі.

Відповідальність за вбивства взяв на себе терорист Безлер на псевдо «Бєс» – колишній начальник охорони голови фракції БПП «Солідарність» в Парламенті Артура Герасимова.

Серватович каже, що тоді розпустили чутки про те, що солдати буцімто були п’яні. Проте це виявилось брехнею – в їхній крові алкоголю експертиза не виявила.

«Морально-психологічний стан був настільки важкий, що на блокпост приїхало командування частини, аби підтримати хлопців. Там був комбат, начальник штабу бригади, начальник штабу гаубичного дивізіону, контррозвідник і розвідник. 5 осіб, які апріорі там не мали бути.

Комбат загинув, йому знесло голову. Троє – тяжко поранені. То вони приїхали на блокпост побухати? Їм більше нічого було робити? Жодної пляшки біля бійців не було. Є довідки – всі тверезі», – пригадує Олександр Серватович.

Від Курахового до Іловайська – 51 бригада пройшла все і першою прийняла війну

Серватович задається питанням, навіщо героїчну бригаду знищили. Адже 51 ОМБР пройшла все – від Курахового до Іловайська.

«Зачищала Маріуполь, бо треба була техніка. Була в Луганській області, визволяла Лисичанськ. Частина бійців 51 бригади звільняла Луганський аеропорт. Айдар завдяки допомозі машин 51 бригади зробив чимало подвигів.

Я не знаю прикладу, щоб бійці якоїсь однієї бригади були по всій лінії фронту. Дуже дякую командуванню частини – на 2014 рік вона була найменш розкрадена. І якщо й не було акумуляторів, то низько схиляю голову перед волонтерами, які забезпечили більше тисячі акумуляторів, щоб оживити той металобрухт. Перед механіками, які це зробили.

Низько схиляю голови перед кістяком бригади. Близько 330 людей відмобілізували бригаду чисельністю більше 5 тисяч. Бригада своїми смертями зробила подвиг, дала час Україні мобілізуватись, і їх потім називати зрадниками і алкоголіками?» - каже Серватович. Та додає, що загибель бійців – це помилки кривавих генералів, а Порошенку доповідали зовсім інше.

Порошенко обіцяв виправдати чесне ім’я бригади і покарати винних. Збрехав

Як пригадує волонтер та депутат Волиньради Костянтин Зінкевич, саме Порошенко першим назвав 51-у бригаду дезертирами.

«Це було у серпні 2014-го на закритій зустрічі (без журналістів) із волонтерами. Ці слова мені назавжди закарбувались...», - пише Зінкевич.

Серватович пригадав, як в 2014 році завдяки зусиллям покійного нардепа Ігоря Єремеєва та його колег Степана Івахіва і Сергія Мартиняка бійці отримали змогу зустрітись з Петро Порошенком віч-на-віч.

«Нас відразу попередили, якщо скажеш йому щось не те – він встане і піде. Мій колега (Олег Кобилинський, - ВН),захищаючи бійців 51-ї бригади, які потрапили в котел, був в жорсткій формі насварений президентом, але списали на те, що «молодий і гарячий», - пригадує він.

Йому розповіли про подвиги 51 бригади та її шлях. Серватович каже, що більш бойової бригади, ніж 51-а, він не знає. Президента ми зацікавили проблемами, але нас він надурив.

Олег Кобилинський каже, що на Волині – чи не найбільший в Україні рівень самогубств серед бійців АТО. Не в останню чергу, з його слів, через те, що бійців називають «зрадниками, алкоголіками, дезертирами».

Пригадуючи ту зустріч з Порошенком, де президент його насварив, Кобилинський зазначив, що їм президент пообіцяв розслідування по Ілловайській трагедії, спростування заяв про «алкоголізм і дезертирство» в 51 ОМБР та визнання хлопців героями. Жодної з них Петро Порошенко, зі слів Кобилинського, не дотримався.

«В результаті прийшло розпорядження нагородити 10 людей. Ну що таке 10 людей на 5-тисячну бригаду?! Ми не могли обрати, кого визначити.

Кажуть, «а чого перед виборами?». Але це не так! Кожен рік, під час всіх заходів ми гордо говоримо, що ми – бійці 51 бригади, ми пишаємось цим. Немає в нас дезертирів і алкоголіків, є хлопці з подавленим морально-психологічним станом, все!

Банер – це наш крик душі. Ми хотіли, щоб Порошено побачив його, і знав, що Волинь пам’ятає про зустрічі і обіцянки.

Побачила вся Україна – Слава Богу. Якщо нічого не зміниться – почує весь світ!» – каже голова луцької міської організації «Спілки воїнів АТО Волині», офіцер запасу 51-ї бригади, старший офіцер відділення 14-ї ОМБ Олег Кобилинський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus