USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Ця виставка – теж війна»: волинські студенти презентували роботи за музикою геніального композитора. Фото

16 Червня 2022 07:00
У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка художніх робіт «Форми, ритми, орнаменти», за мотивами творів Ігоря Стравінського «Весна священна» та «Весіллячко».

В основі експозиції, приуроченої до 140-річчя з дня народження видатного композитора, – 16 робіт студентів Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського.

Організаторка виставки – викладачка начального закладу, майстриня Софія Пасюк – розповідає: серію писали під час війни, і це вплинуло на образи та зміст.
«Ці два твори Стравінського безпосередньо пов’язані з Волинню. «Весну священну» він писав в Устилузі. Там само виник задум і «Весіллячка», яке доопрацьовував уже за кордоном, куди композитор виїхав у 1914 році, рятуючись від Першої світової. Так і ми – з усіма тривогами, обмеженнями працювали над серією. Пряма аналогія з тим часом… Почали з вивчення спогадів, напрацювань інших художників і побачили, як світ сприймає твори Стравінського – суто як російський наратив, через російську етнографію. Ми вирішили змінити підхід, адже сам композитор наголошував на бажанні передати архаїку образів і символів, без прив’язок до національностей. Ми відкинули все російське і наші твори пов’язали зі структурою весілля в Устилузі. Певні елементи волинської етнографії використали – костюми, орнаменти. Від автора залишили гучність музики, її тональність, агресивність, але без «приписаної» російської народної пісні», – пригадує Софія Пасюк.
Читати ще: Ми тут у себе робимо Україну: як в умовах війни живе Волинський коледж культури і мистецтв

На важливості такого підходу наголосив і директор коледжу Тарас Войтович.

«Ця виставка – теж війна. Але це наша війна. І я хочу сказати: москаль не спить. І своє прокляття, і свою ковдру він тягне на себе. Стравінського радянська влада водночас і гнала, і запрошувала з концертами. Але він насамперед – українець козацького роду. Такими заходами – краплинками своєрідними – ми не лише підтверджуємо, що він наш, ще й волинський, відновлюємо пам'ять про нього, але і звільняємо від «нашарувань» російської культури – так наближаємо перемогу. Перемогу на культурному фронті. І кожна така краплинка буде зарахована, якщо і не нашим поколінням, то наступними», – впевнений Тарас Войтович.
Роботи, представлені на виставці, передають структуру, емоції, зміст, настрій і ключові образи творів геніального композитора.

«Ось троїсті музики – вони вітають гостей на весіллі. Молода зустрічається з нареченим, вони отримують благословення від батьків. Молоду виряджають у сімейне життя, вона прощається з дівочістю, гості гуляють на весіллі, перші любощі вже чоловіка та дружини – це структура «Весіллячка». Ми слідували не надто жорстко самому твору. «Весна священна» – більш структурована, чітко за музикою. Ось весняні струмки, які символізують пробудження землі після зимового сну, ось дівочі танці – гаївки, хороводи, величання обраної, тої, яка має піти на велику жертву – символізм, ритуали, сакральність…» – пояснює Софія Пасюк.
Читати ше: «Все моє директорство – від кризи до кризи», – очільниця Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. Фото

Директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко розповідає, що до 24 лютого у цьому залі експонували коштовності, передані СБУ та митницею.

«Виставка називалася «Врятовано для України». З початком війни ми усе вивезли в безпечне місце і зал був порожнім. Коли ж до нас звернулася Софія Олегівна з пропозицією організувати цю виставку, ми радо погодилися. Ми не можемо зараз експонувати постійні колекції, а дивитися на порожні зали просто боляче. Тому охоче відгукуємося на такі пропозиції. Сподіваюся, що цей період буде недовгим і незабаром музей запрацює на повну потужність. Заспокоюю себе, що скоро все відновимо і це буде величезне свято нашої перемоги!» – не стримує емоцій Оксана Важатко.
Поділився враженнями про виставку і перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук.
«Спало на думку, що один із останніх передвоєнних заходів, на яких був присутній, якраз і проводили в коледжі. Захід тоді був гарний, але настрій у всіх вже був пригнічений. А тепер ця виставка. У такий нелегкий час що може бути кращим свідченням, що мистецтво – вічне? Жодні перипетії, проблеми, навіть війни не можуть зупинити культуру. Всі ми бачимо, як Україна нині виборює право усього світу жити культурно. Наші захисники стоять щитом проти російських окупантів – варварів, агресорів, які нищать все, до чого можуть дотягнутися. Українські збройні сили віддають життя, аби цивілізація процвітала, і ми віримо, що перемога близько, і все буде Україна!» – наголосив Юрій Поліщук.

Олександр ДУРМАНЕНКО

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus