USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

«Леся Українка – наша слава та гордість, наша сіль землі»: в Луцьку відбулися заходи з нагоди дня народження славетної волинянки

23 Лютого 2023 06:44
У своєму творчому спадку Леся Українка залишила поеми, прозові твори, понад 270 віршів, публіцистичні статті, а також неперевершені переклади світової класики. Унікальну драму-феєрію «Лісова пісня» літературознавці називають шедевром української і світової літератури та драматургії, у якому відчувається глибинний зв'язок із стародавніми поемами, що входять у творчу спадщину людства.

У понеділок, 20 лютого, у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки студенти режисерської спеціалізації Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського Волинської обласної ради представили театралізоване дійство «Леся, театр, листи…» у постановці викладача коледжу, режисера Віталія Герасимлюка.
У неділю, 21 лютого, працівники відділу краєзнавчої роботи бібліотеки провели літературну годину «Високе світло імені та слова». До участі в заході було запрошено керівника гуртків, методиста Волинського центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства, керівника творчої дитячої студії «Боривітер» Марію Лукашевич, кандидатку історичних наук, доцента кафедри музеєзнавства, пам’яткознавства та інформаційно-аналітичної діяльності ВНУ ім. Лесі Українки Аллу Дмитренко.
Їхні змістовні захопливі розповіді про творчість Лесі Українки, про життя всієї родини Косачів відкрили багато нового та цікавого.
Проникливо-щиро зі сцени лунали слова про Лесю Українку не лише як про геніальну письменницю, талановиту мисткиню, а й як про непересічну жінку, в житті якої були щира дружба, кохання, захоплення, бажання, мрії та сподівання, всупереч труднощам, перепонам, випробуванням.
Читати ще: «Камінний господар» Лесі Українки відкриває у Луцьку театральну декаду, присвячену великій поетесі. Фото

Також було представлено багато прекрасної поезії, музики українських композиторів та уривків з листів, що додали нових штрихів до портрета всім відомої і водночас ще такої невідомої Лесі.

Присутні мали унікальну можливість почути голос самої Лесі Українки, записаний на фонограф у 1908 році, подивитися рідкісні фото, ознайомитися з архівними документами та листами.
Гості події також з цікавістю переглянули документальний фільм «Тепер я вдома», знятий у родинній садибі Косачів в Кололяжному, та відеозапис, де лунали вірші про Лесю Українку в авторському виконанні відомої письменниці, членкині Національної спілки письменників України Ніни Горик.
В актовому залі бібліотеки було організовано книжкову виставку, присвячену творчості Лесі Українки.

«Леся Українка – наша слава та гордість, наша сіль землі. Її твори треба читати, вони завжди відкриваються по-новому, змушують думати й переосмислювати», – резюмувала директорка книгозбірні Наталія Граніч та щиро подякувала шановним гостям, які долучилися до проведення заходу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus