USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Ціна тисячі кубометрів газу сягне 8-9 тисяч гривень?

5 Березня 2009 17:15
Начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Волинської обласної держадміністрації Микола Кучеренко обурений тим, як фінансуються заходи з енергозбереження на Волині. Про це йшлося 5 березня під час засідання постійної комісії Волиньради з питань бюджету, фінансів, цінової політики та використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, - повідомляє репортер «Волинських Новин».
Начальник головного фінансового управління Волинської ОДА Ігор Никитюк проінформував присутніх, що в обласний бюджет на 2009-й рік закладена ціна за природний газ 1900 гривень за тисячу кубічних метрів. Натомість наприкінці січня ця ціна зросла до 2630 гривень. Тому, за словами пана Никитюка, на оплату енергоносіїв потрібні будуть додаткові кошти.
Начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Микола Кучеренко розповів, що недавно був на одній нараді, де була присутня Прем\'єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона проінформувала, що Україна винна Росії значну суму коштів за спожитий газ і, якщо заборгованість не погасять, Росія припинить газопостачання.
Щодо пропонованих змін до обласного бюджету, то пан Кучеренко зазначив: «Я не знаходжу жодної копійки по енергозбереженню».
За словами посадовця, варто приділити велику увагу енергозбереженню на Волині. А тому варто повернутися не просто до розподілу вільних залишків, а до перегляду всього річного бюджету області, - вважає Микола Кучеренко.
Він припустив, що ціна на газ може ще піднятися, і, в результаті, враховуючи курс долара, за одну тисячу кубометрів газу, ймовірно, доведеться платити 8-9 тисяч гривень.
«Що будемо робити?» – риторично поцікавився пан Кучеренко. Він стурбований тим, що при розподілі коштів обласного бюджету «не запитують начальників управлінь як головних розпорядників коштів».
Як зазначили члени бюджетної комісії, у змінах є внесення 200 тисяч гривень до статутного фонду КП «Волиньенергософт» задля придбання приладу для здійснення енергоаудиту. Проте ці гроші є лише «краплею», – переконаний Микола Кучеренко. Він вважає, що Волинь може забезпечити власну потребу в енергоносіях на 40-43% за рахунок місцевих видів палива. «Якщо я неправий, докажіть мені», - такими словами закінчив свій емоційний виступ пан Кучеренко.
На думку члена бюджетної комісії, лідера фракції БЮТ у Волиньраді Олександра Свириди, начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури «правий, бо бачить пробему, але не бачить шляху».
На думку пана Свириди, Микола Кучеренко зосереджений лише на впровадженні енергозбереження за рахунок бюджетних коштів. Проте існують і інші джерела фінансування. Олександр Свирида зазначив, що підприємства, які працюють в галузі енергозберігаючих заходів, вже самі виходять з конкретними пропозиціями. Наприклад, виробники самі встановлюють відповідне обладнання на умовах лізингу.
До такого варіанту Микола Кучеренко поставився досить скептично.
Заступник голови Волинської облради Борис Загрева підтримує стурбованість Миколи Кучеренка щодо проблеми, яку він оприлюднив. За словами пана Загреви, варто підготувати документ. У ньому слід передбачити, що газифікацію за бюджетні кошти треба припинити, а натомість гроші спрямовувати на енергозбереження.
Заступник голови Волинської ОДА Василь Байцим сказав, що є можливість фінансувати енергоощадні заходи за рахунок коштів Європейського банку реконструкції та розвитку під кілька відсотків річних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus