USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Цьогоріч туристи стали менше відвідувати луцький Верхній замок

18 Червня 2009 15:22
Верхній замок у Луцьку (замок Любарта), порівняно з минулим роком, туристи стали відвідувати рідше. Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Тарас Рабан пов’язує таку ситуацію з кризою. Про це він розповів у коментарі «Волинським Новинам».
 
У 2005 році Верхній замок відвідало 40-45 тисяч людей, а у 2008-му – вже 75-80 тисяч осіб. Видно було  динаміку до зростання кількості відвідувачів, – розповів Тарас Рабан. «Цього року ми ще не можемо проаналізувати все до кінця, але якщо братимемо помісячно, то кількість відвідувачів зменшилася», – додав він.
 
«Єдина причина, чому зменшилася кількість туристів у замку, – економічний стан у країні, криза, бо інших причин я не бачу», – сказав директор заповідника. І це при тому, що «квитки у нас одні з найдешевших в Україні – 5 гривень для дорослих і 3 гривні – для дітей», – стверджував пан Рабан.
 
Проте Тарас Рабан не втрачає оптимізму і каже, що криза минеться і туристів стане більше. За прогнозами директора історико-культурного заповідника, відвідуваність замку у 2009 році буде на рівні 2007 року. На його переконання, «якщо взяти усі музеї Волині разом, то кількість відвідувачів замку буде все одно більшою».
 
Популярністю в лучан та гостей міста користуються підземелля, які є під замком та костьолом святих Петра і Павла. «В замку ми показуємо залишки найдревнішої церкви Іоанна Богослова ХІІ століття, залишки церкви ХVІІІ століття, побутовий і господарський підвал XІХ століття. Так само й зимовий костьол – він фактично по контуру повторює всю структуру костьолу Петра і Павла, тільки у підземній частині», – розповів Тарас Рабан.
 
Найбільшою ж проблемою старого міста, за словами пана Рабана, є фінансування. Наприклад, ні цього, ні минулого року на реставрацію пам’яток державою не виділено жодної копійки.
 
Довідково:
Луцький Верхній замок – один із найбільших і найдавніших на Україні. Побудований в основному останнім великим князем Галицько-Волинської Русі Дмитром-Любартом у 1340–1385 роках, він слугував резиденцією глави держави .
Верхній замок – своєрідна історико-архітектурна емблема Луцька. Він добре зберігся і зараз реставрований. В народі, а подекуди і в краєзнавчій літературі цей замок називають Любартовим – за ім’ям литовсько-волинського князя Любарта, який одружився з волинською князівною Бушею і якому 1340 року дісталася Волинь. 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus