USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Бразилії зупинили дослідження Плаквенілу, яким лікують коронавірус в Україні, через побічні ефекти

15 Квітня 2020 12:31
Вчені в Бразилії припинили частину досліджень Плаквенілу при коронавірусі COVID-19, який МОЗ України включить в програму доступних ліків, через побічні ефекти.

У пацієнтів, які приймали препарат, виникли проблеми з серцевим ритмом, пише «24 Здоров’я».

Препарат активно почав просувати президент США Дональд Трамп. Тому в багатьох країнах почали проводитися різні дослідження

Хлорхін (так називається речовина, що міститься у Плаквенілі) у попередніх тестах показав, що може стримувати проникнення вірусу в клітини, але тільки в пробірці. Однак давно відомо, що цей лікарський препарат, який застосовують проти малярії, має серйозні побічні ефекти, у тому числі зміну серцебиття таким чином, який може призвести до раптової смерті.

Читати ще: Лише під наглядом лікарів: у МОЗ розповіли про використання плаквенілу в лікуванні коронавірусу

Бразильське дослідження, яке провели у місті Манаус, планувало охопити 440 тяжкохворих пацієнтів з коронавірусом для тестування двох доз хлорохіну, пише medRxiv.

Але бразильські вчені протестували його лише на 81 пацієнту. Приблизно половина з них отримувала 450 мг хлорхіну двічі на день протягом п’яти днів, решта – по 600 мг два рази на день протягом 10 днів.

Після трьох днів прийому у пацієнтів з другої групи почалися серцеві аритмії. На шостий день шість осіб померли. Після цього випробування були зупинені.

Лікарі стверджують, що поки неможливо зрозуміти, наскільки безпечним і ефективним виявилося це лікування – не було групи порівняння, що не отримувала лікування.

Складність і в тому, що всі пацієнти в дослідженні також отримували два антибіотики, цефтриаксон і азитроміцин. Останній також може мати побічні ефекти на серце.

Президент Бразилії Жаїр Болсонару неодноразово «рекламував» переваги хлорохіну і азитроміцину. В кінці минулого місяця оголосив, що військові лабораторії нарощують їхнє виробництво.

Протималярійний препарат «Плаквеніл» завезли в київські заклади, які лікують хворих коронавірусом. «Плаквеніл» містить діючу речовину гідроксихлорохін, яку МОЗ вніс в протокол лікування тяжких форм COVID-19.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus