USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

У Брищі запрацювала установка з видобутку і переробки біогазу в електрику

4 Березня 2018 17:35
Перспективи нової лінії сміттєсортувальної станції, а також роботу сучасної біогазової установки, яка переробляє біогаз в електрику і таким чином забезпечує економію на електроенергії, обговорили під час робочої поїздки на полігон у селі Брище.

«Ми запускаємо нову сміттєпереробну лінію. Вона займатиметься переробкою сміття виключно з Луцька, Княгининка і Жидичина, – розповіли під час зустрічі перший заступник міського голови Григорій Недопад і директор департаменту ЖКГ Юрій Крась. – Це дозволить суттєво зменшити навантаження у селі Брище і вирішить проблему із луцьким сміттям».

«Зараз проблемою переробки сміття займаються, фактично, тільки Луцьк і Княгининок. На жаль, це мало кого цікавить, тому вирішуємо питання своїми силами», – зазначив Григорій Недопад.

Поруч зі сміттєзвалищем у селі Брище вже вдалося запустити в роботу установку із видобутку і переробки біогазу. Із потеплінням вона запрацює на повну потужність.

Голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб каже, що підтримує цю ініціативу, адже такий метод переробки сміття на електроенергію – вигідний і екологічно безпечний.

Фактично, така установка дає можливість видобувати електроенергію зі сміття. Вона встановлена на старому законсервованому сміттєзвалищі у селі Брище, де за допомогою компресора зі свердловин викачують біогаз із відходів. В установці він спалюється і переробляється в електрику, яка потрапляє в мережу по так званому «Зеленому тарифу». («Зелений тариф» введений урядом, щоб заохотити виробництво енергії з альтернативних джерел, в тому числі з біогазу. Держава на законодавчому рівні гарантувала дію цього тарифу до 1 січня 2030 року і взяла на себе зобов’язання викуповувати електроенергію з відновлювальних джерел через державне підприємство «Енергоринок». При цьому, за тарифами, зазвичай більшими, ніж за традиційну енергію. Таким чином виникла можливість не тільки економити, а ще й заробляти. Одним із методів заробітку стало видобування біогазу зі сміття і переробка його на електроенергію).

10-річний договір на використання установки із видобутку і переробки біогазу Брищенського сміттєзвалища Луцька міська рада уклала з ТОВ «Кліар Енерджі». Підприємство встановило систему з видобутку біогазу в Брищі і зобов’язалося забезпечувати місто матеріальними цінностями на суму більше мільйона гривень.

Як зазначив Юрій Крась, підприємство виконує узяті на себе зобов’язання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ник.. Показати IP 4 Березня 2018 17:56
такі установкі повинні бути у кожному селі..хватить гадити по лісах і полях..
Лучанин Показати IP 4 Березня 2018 18:08
Важко повірити в таке. Невже зараз є люди які так гарно дружать з головою. Це мабуть найкраща новина за останні роки.
Василь Показати IP 4 Березня 2018 21:23
Яка проектна потужність цієї установки в кВт/год?
ввв Показати IP 5 Березня 2018 15:55
щеб на цукровому поставити на відстійниках...там газу на "пів Луцька",,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus