USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

У чому сенс Різдвяного посту

27 Листопада 2015 14:47
Під час Різдвяного посту варто попіклуватися про золото добрих справ, про чистоту молитви, а також пригадати про справжню мету приходу у світ Месії.

В суботу, 28 листопада, розпочинається Різдвяний піст. Він другий за тривалістю після Великого посту і не такий суворий щодо раціону, але зовсім не це визначає його особливості. Мета посту визначена у назві – він має підготувати нас до гідної зустрічі Різдва Христового.

Про це розповів протоієрей Української Православної Церкви Георгій Коваленко, - інформує ТСН.

Піст – це подорож, каже священик. І якщо під час Великого посту ми подорожуємо через пустелю до обіцяної землі разом з богообраним народом, то під час Різдвяного посту ми подорожуємо разом з волхвами до Віфлеємської печери. А східні мудреці, як відомо, несли немовляті Христу дари – золото, ладан і смирну. Так і нам варто попіклуватися про золото добрих справ, про чистоту і благоухання молитви, а також пригадати про справжню мету приходу у світ Месії та нашого вибору на користь християнського життя. Христос прийшов у світ, щоб постраждати і перемогти смерть. Так само і кожен з нас покликаний до жертовної любові до ближнього заради життя.

Тому невипадково, що головним святом під час Різдвяного посту є День святого Миколая – найвідомішого благодійника у світі. Саме це свято визначає головну дію посту – благодійність. Ми покликані стати помічниками святого Миколая і подарувати свято не тільки власним дітям.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКИМ ДІТКАМ, ХВОРИМ НА РАК, ЗБИРАЮТЬ ПОДАРУНКИ НА МИКОЛАЯ

Східних астрономів до Святої Землі вела Різдвяна зірка. Так само і Різдвяний піст буде насичений світлом і радістю. Під час Різдвяного посту ми будемо зустрічати новий 2016-й рік нашої ери, яка веде своє літочислення від Різдва Христового. Тобто завершується 2015-й рік від Різдва Христового і починається 2016 рік Християнської ери. Це час підводити підсумки і будувати плани на майбутнє. І не тільки в земному і прагматичному сенсі.

Як це не парадоксально звучить, але під час нашого Різдвяного посту будуть святкувати Різдво християни, в тому числі і більшість православних, по всьому світові, а також християни-католики в Україні. Давайте не забудемо привітати їх і, можливо, саме в цей день, 25 грудня, помолимося про те, щоб настав час, коли б всі ми, і православні, і католики, і протестанти, і в Україні, і в світі, святкували і Різдво, і Пасху разом. Але ніщо не завадить нам вже в цей день, не очікуючи великих рішень великих ієрархів, розділити радість свята з нашими братами-християнами інших церков і традицій. При цьому ми (православні, греко-католики і більшість протестантів України) продовжимо готуватися до святкування Різдва 7 січня (яке є 25-м грудня за старим стилем). Різдво є святом творчості. Колись у Віфлеємі заспівали ангели. Тому і ми під час Різдвяного посту будемо готуватися співати і колядувати, будемо готувати різдвяні вертепи і вистави.

Одночасно Георгій Ковеленко звернувся до провідних українських телеканалів і радіостанцій.

«Ми маємо величезну кількість різдвяних пісень (колядок) і різдвяних історій (вертепів). Можливо, настав час, щоб кожен телеканал відзняв до Різдва мюзикл або хоча б Різдвяний концерт, а кожен український музичний колектив випустив добірку різдвяних пісень чи мелодій. А як хочеться побачити українське дитяче (і не тільки) кіно до Дня святого Миколая і Різдва. Різдвяний піст – це час для реалізації таких творчих проектів. І хоча я розумію, що кіно за 40 днів не створиш, але ж цього року Різдво не в останнє, і колись треба починати – чому б не цієї суботи? До речі, в мене є інсайдерська інформація, що один з найпопулярніших телеканалів України разом з однією з найпопулярніших українських співачок готує нам різдвяний подарунок. Помолимося ж, щоб у них все вийшло якнайкраще», - йдеться у повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus