USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У православних розпочався Різдвяний піст

28 Листопада 2014 15:10
У православних 28 листопада розпочинається Різдвяний піст, що завершиться 7 січня - у свято Різдва Христова, яке православна церква відзначає за Юліанським календарем.

Головна мета посту, установленого ще в ранні століття християнства, - духовне очищення людини. Тому піст - це відмова не тільки від скоромної їжі, але й від гріховних думок, пагубних страстей і звичок, для того, щоб можна було із чистим серцем зустріти свято Різдва, уважають у Церкві.

У порівнянні з Великим постом Різдвяний вважається нестрогим. Якщо не трапиться ніякого свята, то в понеділок, середу й п'ятницю дозволяється рослинна їжа без пісної олії, а у вівторок і четвер - з рослинною олією, у суботу ж і неділю аж до 2 січня до них додається риба.

Крім того, риба дозволяється й у великі свята - Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам'яті деяких святих - апостолів Матфея (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).

Суворість посту підсилюється в останній тиждень перед Різдвом, максимально суворий піст доводиться на Святвечір - 6 січня. Різдвяний піст завершується після настання темряви, або появи на небі першої зірки, що символізує зірку, яка зійшла над Віфлеємом у момент народження Ісуса. Відповідно до Євангелія, побачивши її, східні мудреці прийшли поклонитися Дитині Христу й принесли Йому свої дарунки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
запитання Показати IP 28 Листопада 2014 15:37
То вас Ніфонт навчив?
відповідь Показати IP 28 Листопада 2014 15:59
Так.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus