USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У газових платіжках волинян – сюрприз

14 Березня 2016 15:00
У лютневих платіжках за газ споживачам, які не мають лічильника, витрати розрахували за нормами, які діяли до травня 2015 року. Тобто за нормами 6 кубічних метрів газу на місяць на одну особу, 9 кубічних метрів для споживачів, які використовують газову плиту і не мають централізованого опалення, та для домогосподарств, які використовують газові плити, водонагрівачі, норматив знизили – 18.

Це сталося у зв’язку з тим, що Вищий адміністративний суд відхилив касаційну скаргу Кабміну й підтвердив рішення Окружного адмінсуду Києва від 21 вересня про визнання незаконною і недійсною постанови Кабміну №237 від 29 квітня 2015 року. Відповідно до неї, уряд вдвічі знизив норми споживання природного газу для населення, яке не має лічильників.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини № 6 від 10 березня 2016 року.

У прес-службі ТОВ «Волиньгаз Збут» повідомили, що для виконання рішення суду газопостачальні підприємства змушені зробити перерахунок фактично використаного, але неоплаченого газу.

Таким чином, у платіжках за лютий споживачам провели нарахування за тими ж нормами, що діяли до травня 2015 року. Крім того, в рахунках вказано загальну суму перерахунку через різницю норм. Тобто, споживачі побачать борг, загальну суму, яка виникла внаслідок перерахунку і 1\9 боргу, яку необхідно погасити у цьому місяці. Реструктуризація проведена автоматично, тому жодних документів додатково не потрібно.

Усвідомлюючи, що волинянам буде складно оплатити суму, яка утворилася внаслідок перерахунку, у «Волиньгаз Збуті» вирішили різницю, яка виникла, поділити на дев’ять частин. Тобто споживачі можуть погасити заборгованість протягом дев’яти місяців 2016 року.

Якщо й така схема реструктуризації все одно є непід’ємною для сім’ї, то споживачі можуть додатково звернутися до ТОВ «Волиньгаз Збут» щодо реструктуризації на ширший період.

Водночас Міненерговугілля за результатами засідання Кабінету Міністрів України 24 лютого 2016 року розробило відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», повідомляє прес-служба відомства.

У проекті уряд встановив норму споживання газу громадянами для приготування їжі (при підключеному централізованому гарячому водопостачанні) без наявності лічильника на рівні 4,4 куб. м на особу на місяць та, відповідно, 7,1 куб. м у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання і газового водонагрівача для тих, хто має газову плиту та водонагрівач.

Проведені Міненерговугіллям розрахунки підтвердили розміри норм, які визначено в підготовленому проекті постанови, запевняють у відомстві.

«Ми запропонували встановити норму в розмірі на особу за місяць для споживачів, які використовують газ для плити і мають централізоване гаряче водопостачання. Чому 4,4? Насправді норма споживання протягом опалювального сезону є в діапазоні ближче до шести, в неопалювальний сезон – менш ніж три. Ми визначили середнє значення на весь період незалежно від сезону», – пояснив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
киів Показати IP 14 Березня 2016 15:16
такий "сюрпиз" і в нас!
Спасибi майдан Показати IP 14 Березня 2016 15:28
Широ дякуем!
Штефан, Луцьк Показати IP 14 Березня 2016 15:29
Таких сюрпризів попереду ще багато буде. Майдан є майдан.
лучани Показати IP 14 Березня 2016 16:14
Ця ідея зменшення норм споживання пішла від бютоголової секти. Нехай споживачі"дякують" кремлівській агентці Тімашєнка.
Газ до лучани Показати IP 14 Березня 2016 16:54
Ну б*я! Вперед газу на зустріч!
Колобок Показати IP 14 Березня 2016 17:03
Нехай би Яценюк і платив за свою лажову постанову!
Люся Показати IP 16 Березня 2016 08:38
Коли чекати такогож рішення суду про неправомірність нарахування субсидій ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus