USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

У Ковелі руйнується будинок кінця ХIХ століття

21 Червня 2016 12:02
Пам'ять жертв війни в Україні вшановуватимуть завтра. Люди нестимуть квіти до Меморіального комплексу Слави, а за кілька тижнів вони знову відвідають це пам’ятне місце, адже наближається 72-а річниця визволення Ковеля від німецьких загарбників.

І всі ці заходи відбуватимуться на фонді дуже неприємного видовища: зовсім поруч із Меморіалом Слави, на вулиці Степана Бандери, 8, знаходиться одноповерхова споруда, в минулому – житловий будинок, а точніше - те, що від нього вже залишилося, - інформує Про Ковель.



Волинські ЗМІ уже публікували в кінці 2015 року інформацію про цю споруду, яка для міста, судячи з даних Генерального плану Ковеля, повинна була б мати велику цінність, адже в переліку об’єктів культурної спадщини на території Ковеля Генерального плану міста споруда значиться під номером 27 «житловий будинок, кінця ХIХ ст., вул. Степана Бандери, 8».



Тоді ж чиновники міськвиконкому на сторінках офіційного веб-сайту Ковельської міської ради звинувачували журналістів у тому, що вони, мовляв, подали недостовірну інформацію. Більше того, писали, що будинок має власника, хоча жодних документів у своєму матеріалі «Журналісти поширюють недостовірну інформацію» не продемонстрували. Не з’явилися ці дані й пізніше. Тоді головний архітектор міста Людмила Мурай заявляла, що «його власник нещодавно звертався до міської влади з проханням надати дозвіл на проведення реконструкції споруди. Йому надали роз’яснення, які документи необхідно підготувати і подати для отримання відповідного дозволу». Нагадаємо, що ці гучні заяви чиновниці були опубліковані в кінці 2015 року.

З тих пір минуло півроку. А ситуація з будинком, збудованим у кінці 19 століття, тільки погіршилася. Дощ, сніг, вітер бездоганно завершують розпочату пожежею руйнацію приміщення. А знаходиться він у доволі гарному затишному місці, поруч – парк, тиха вуличка і навкруги чимало соток незабудованої землі. Споруда, яка була зведена з-за Польщі і вистояла в страшні роки Другої світової війни, може завалитися тепер, за часів незалежної України.

До слова, це один із небагатьох будинків у місті, який в 1944 році встояв після тривалих жорстоких боїв за визволення Ковеля від німецьких загарбників.



Наразі споруда, на жаль, вже створює велику небезпеку для людей, адже вздовж будинку пролягає і тротуарна доріжка для пішоходів, і проїжджа частина траси. Справа втім, що зсередини будинок – дерев’яний, а зовні – обкладений червоною цеглою. І ось тепер, коли він занехаяний, цегляний покрив відшаровується від основи і в будь-який момент може впасти.

Жалюгідний вигляд, а ввечері навіть моторошний, йому додає ще й масовий крякіт ворон, які вже встигли облюбувати, покинуте всіма, історичне місце.

І такі речі, влада міста мала б відразу помічати і негайно на них адекватно реагувати, а не займатися окозамилюванням через свої недолугі пояснення-виправдання, звинувачення у бік журналістів, що, мовляв, у всьому винні останні, які підняли це питання. Ми навмисно нічого не писали останнім часом про безперечно історичну пам’ятку міста – будинок на вулиці Степана Бандери, 8. Витримали паузу, щоб дати владі час впорядкувати чи то самій, чи то з поміччю інших цей будинок. Однак ситуація, на жаль, не змінилася. Ми й надалі втрачаємо свою культурну спадщину, споруду, яка є частинкою нашої історії, нашої пам'яті про минуле, наш спадок, котрий дістався нам у хорошому стані і в такому ж стані, а то й кращому, мав би бути переданий прийдешнім поколінням.

Через день представники міської влади біля Меморіалу Слави будуть виголошувати скорботні слова за жертвами війни і надалі не помічати, що зовсім поряд, фактично в центрі міста «гине» історична пам’ятка.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 21 Червня 2016 12:19
Руйнується? Та він вже давно зруйнувався! Знести ті залишки щоб не псували вид міста!
Іван Показати IP 21 Червня 2016 14:11
Лапіну пишіте
Ковельський Показати IP 21 Червня 2016 19:51
Цікаво, хто його приватизував. Ну і, я так думаю, бути тут якомусь торговому центру, так як і в центрі знаходиться, ну і, попередня практика про це свідчить. Ну не можуть знайти місцеві грошові мішки кращого вкладання коштів, ніж побудувати торг. центр і жити на ренту від оренди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus