USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Ковелі запрацювала муніципальна варта. Очолив її переселенець

12 Березня 2023 06:44
У Ковельській громаді місяць тому запрацювала муніципальна варта. Очолив її переселенець із Запорізької області, який працював помічником міського голови Бердянська Сергій Мазуров.

На яких законодавчих засадах працює новоутворений структурний підрозділ Ковельської громади, як організували його роботу, хто там працює та що кажуть ковельчани – у матеріалі Суспільного.

Як працює муніципальна варта у Ковельській громаді

Муніципальну варту у Ковелі створили місяць тому. Зі слів міського голови Ігоря Чайки, у муніципальній варті працює четверо працівників: три інспектори та керівник. На крайній сесії міської ради на роботу муніципальної варти виділили 75 тисяч 400 гривень для придбання уніформи та близько 280 тисяч гривень на закупівлю комп’ютерного обладнання і меблів, говорить Ігор Чайка.
«Оклад в начальника муніципальної варти – 7 тисяч 100 гривень, в інспекторів 4 тисячі 400 гривень. З усіма можливими доплатами та преміями заробітна плата співробітника відділу муніципальної варти сягне приблизно 15 тисяч гривень на місяць», – каже міський голова Ковеля.

Керівником Ковельської муніципальної варти запропонували стати переселенцю із Бердянська Сергію Мазурову. Він подав своє резюме до міської ради. Його кандидатура зацікавила, тому що чоловік має дві вищі освіти та досвід роботи в органах місцевого самоврядування, говорить Ігор Чайка.

Муніципальну варту у Ковелі очолив переселенець з Бердянська

У жовтні минулого року 37-річний Сергій Мазуров приїхав на Волині. Про Ковель, каже, дізнався від знайомих, тут і залишився.

В окупованому Бердянську чоловік пробув п’ять місяців. До повномасштабного вторгнення працював помічником міського голови. Каже: окупанти тероризували його колег, вимагали йти на співпрацю.
«Ми розуміли, що прийде час і доведеться всім проходити через підвал. І наскільки ми знаємо – не всі з цих підвалів виходять», – говорить Сергій Мазуров.

Після того, як Сергій Мазуров приїхав на Волинь, каже, став на військовий облік та подав резюме у міську раду. Через місяць йому запропонували очолити Муніципальну варту громаді.

Що кажуть ковельчани про роботу муніципальної варти

Інспектори муніципальної варти Ігор та Роман пересуваються містом власним автомобілем. Кажуть, що їхня робота нині полягає в інформуванні підприємців щодо правил благоустрою. Містянам роздають спеціальні пам’ятки.
«Головним завданням відділу зараз є контроль за дотриманням правил благоустрою: це і сміття, і стихійна торгівля. Але ми перед собою поставили перше завдання – це ні в якому разі не бути каральним органом», – каже керівник муніципальної варти.

Найближчі місяці інспектори муніципальної варти складати адмінпротоколи на мешканців громади не будуть, при виявленні порушень видаватимуть приписи.

Законодавчі засади роботи муніципальної варти

Як розповіла директорка волинського відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук, в Україні ще не ухвалили Закон про муніципальну варту. Рішення про її створення приймають міські ради, вони ж розробляють положення, згідно з яким вона працює. Каже: це вигідно для місцевих рад, для забезпечення правопорядку та благоустрою, а також для виконання рішень виконавчого комітету місцевої влади.
«Муніципальні варти у містах є самоокупними, тому що доходи від адміністративних штрафів за неправильні паркування, наприклад, надходять до бюджету», – каже Мар’яна Конончук.

Зі слів Мар’яни Конончук, муніципальна варта не має повноважень правоохоронних органів, а її співробітники є працівниками міської ради. Станом на сьогодні, розповідає, на Волині діють чотири відділи муніципальної варти - у Луцьку, Нововолинську, Володимирі та Ковелі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Цікавий Показати IP 12 Березня 2023 07:49
«Муніципальні варти у містах є самоокупними, тому що доходи від адміністративних штрафів за неправильні паркування, наприклад, надходять до бюджету» Не вірте! У Новіку тільки на зарплату поліціянтам пішло 1 500 000 грн, а до міського бюджету за рахунок "діяльності" надійшло 220 000 грн. Плюс ще уніформа+авто+приміщення з ремонтом+комп'ютери+ноутбуки і т.д. Не вірте! Це трата грошей громади.
Микола до Цікавий Показати IP 12 Березня 2023 10:15
Якщо по грошах це так, як Ви кажете, то ці муніципальні варти дуже схожі на структури, які створили щоб просто допомогти хорошим людям працевлаштуватись. Якщо авто припарковано не лише з порушенням правил, а й так, що заважає комусь, функцію штрафування може виконати поліція, люди ще пам'ятають як туди дзвонити. Якщо бабуся не може скинутись на байрактари зі своєї сірої зарплати чи мультиФОП-5%, а торгує зеленню з городу, то цю "негідницю" можна приборкати поліцією. Якщо ОСББ десять років влаштовує напис на стіні будинку, отже це рівень мешканців цього будинку, якщо ж напис - реклама речовин, то цим повинна зайнятись поліція. Державний сепаратизм в дії: громада сама собі скидується грішми давати собі пістонів.
Андрій Показати IP 12 Березня 2023 10:31
В Луцьку теж так гарно починали... Пам'ятки вручали, бабусь через дорогу переводили. А тепер цих трутнів клянуть, на чому світ стоїть.
123 Показати IP 12 Березня 2023 11:03
Розпилюють бюджет! Нікому не потрібні ті муніципали!
Слідчий Показати IP 12 Березня 2023 12:54
Мені два штрафи прийшло,нічого заплати ,я за те щоб паркунів гривнею наказували
Микола Олійник Показати IP 12 Березня 2023 18:24
На форму муніципальної варти виділили 75000, на меблі 280000. Це ж якісь космічні суми, максимально можна вкластися у суму 150000, з ноутбуками, службовими телефонами, офісними меблями і формою. Решту на ЗСУ або на потреби міста. Напевне знову на закіпівлях вкрали.
Тарас Показати IP 12 Березня 2023 20:38
Якщо, МВ буде дивитись за містом і виписувати штрафи - тоді на кой нам поліція (що вона робитиме)?
Ґрей до Тарас Показати IP 13 Березня 2023 14:11
Домінуватиме

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus