USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

«У кожного свій хрест і своя Голгофа». Життя луцьких «діток дощу». ВІДЕО

2 Квітня 2014 14:52
У Луцьку провели теоретично-практичний семінар на тему «Аутизм - не вирок», під час якого розповідали про проблеми особливих «янголят» та їхніх батьків, а також про методи їх вирішення.

Чи можна вилікувати аутизм? Куди звернутися батькам, у чиїх дітей виявили таку хворобу? Як не опустити руки і зробити життя такої особливої дитини максимально комфортним? Саме про це та про багато інших речей спілкувалися під час заходу.

Організували семінар батьки із Волинської обласної громадської організації «Янголята», діти яких мають діагноз «аутизм».

Так, згідно з даними організації, на Волині близько 55 дітей з таким діагнозом.

Аби відчути та пережити усі ті емоції та страхи, з якими кожного дня зіштовхуються діти-аутисти, чотирьом добровольцям запропонували зав’язати очі та одягнути грубі рукавички. При цьому ведучі за допомогою брязкалець та кришок від каструль імітували різні подразнюючі звуки, давали у руки різні предмети. Потім учасники експерименту ділилися тим, що відчували саме у ці моменти.
«Спочатку було страшно», - ділиться враженнями одна із учасниць тренінгу.
Зі слів голови ВОГО «Янголята» Інни Гачукової, приблизно такі ж речі відчувають і «діти дощу».
«Наше завдання - не тільки захистити безпосередньо конституційні права дітей з аутизмом, а й проводити з ними навчально-корекційні заняття, психологічно підтримати сім’ї, що виховують особливих діток. Також ми обмінюємось досвідом з аналогічними організаціями інших міст та висвітлюємо проблеми аутизму серед населення», - розповіла Інна Гачукова.

Захід відвідав і протоієрей Валентин Марчук, який подарував «Янголятам» ікону Волинської Божої матері.

«Господь каже: «Пустіть дітей і не забороняйте їм приходити до Мене, бо таких є Царство Небесне ». От і я вірю, що кожній сім’ї ці особливі дітки принесуть радість, а Бог оберігатиме їх від усякого зла. У кожного свій хрест і своя Голгофа. Але без оптимізму, віри і надії нести його тяжко. Ангельський світ також закритий і особливий, але водночас він і добрий», - каже священик.
Також перед таким святом як Пасха він побажав батькам особливих малят, як і Господь, побачити «воскресіння» своїх дітей, але «тут, на землі».

«Аутизм – це проблема, що спостерігається в нашому регіоні уже протягом шести років. У 2006 році, коли увесь світ уже говорив про цю проблему, на Волині було усього двоє дітей, які страждали цим захворюванням. Тому, чесно кажучи, я слухав статистику й думав: «Щось, хлопці, ви не те говорите». Але минули роки, й тепер ми маємо зростання аутизму у нашому регіоні аж в 30 разів», - розповідає дитячий лікар-психіатр Волинської обласної психіатричної лікарні №1 Віталій Вдовиченко.
Зі слів медика, основним проявом аутизму є порушення комунікації та стосунків з зовнішнім світом. Хвороба починає прогресувати в досить ранньому віці – у районі 2-3 років. Дитина втрачає мову, яка уже на той час певною мірою сформована, тобто замовкає. Такі малята перебувають у власному світі і не потребують спілкування з іншими. Частіше зустрічається серед хлопчиків (приблизно 4:1). Це майже 6 випадків на тисячу дітей.

«Ми звикли, що лікарі повинні лікувати та застосовувати медикаменти. Але медикаменти при аутизмі відіграють останню роль. Основону роль відіграють корекційні педагоги , психологи, дефектологи та особи, які вміють працювати з цими дітьми», - стверджує лікар.

Довідково:

Аутизм (грец. autos – «сам»; аутизм – «занурення в себе») — вроджене психічне захворювання, що характеризується нездатністю хворого до взаємодії із зовнішнім світом і виникаючими з цього факту порушеннями в соціалізації. Хворий типово уникає спілкування: усяке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів здається йому трагедією; проте інтелект аутиста понижений далеко не завжди, часто виявляються так звані «острівці знання» – області, в яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня.

До слова, за даними ВОГО «Янголята», на Волині 55 дітей з діагнозом «аутизм».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus