USD 40.00 40.35
  • USD 40.00 40.35
  • EUR 40.10 40.45
  • PLN 10.00 10.25

У луцькій школі вчать «робити гроші зі сміття»

21 Квітня 2016 11:00
Учні і вчителі Луцького НВК загальноосвітньої школи №22щороку рятують десятки і сотні дерев та забезпечують пластиком для протез українських бійців АТО, - пише "Слово Волині". Із 1988 року тут регулярно збирають макулатуру, а з 2008-го здають її щомісяця. Буває, за місяць набирається до чотирьох тонн паперу. Його забирають приватні підприємці, а школа натомість отримує необхідні для розвитку кошти.

Так, від збору вторинної сировини школа виручила кошти для нового проектора, костюмів для різних концертів та на утримання екологічного куточку.

Вторинну сировину тут збирають дуже активно. А все - через заохочення учнів. Щомісяця для них організовують конкурс, і той, хто принесе найбільше макулатури, в кінці року отримає цінний подарунок.

Директор закладу Лариса Кучер переконана, що такі заходи навчають дітей економно використовувати природні ресурси та берегти навколишнє середовище. Жінка, однак, зізнається, що непросто було налагодити збирання вторинної сировини у такій великій школі: "Поставити контейнери не достатньо. Кожного дня треба проводити просвітницьку роботу. Варто починати змалку, бо дорослим потім дуже важко змінити звичку".



З дітьми працюють спеціалісти і волонтери. Громадський активіст проводить для них уроки, на яких вчить молоде покоління робити зі сміття гроші.

"Це згуртовує. Всі відчувають себе відповідальними за навколишнє середовище і природу, яка дає нам все. Якщо змінити свідомість людини, вона перестане смітити навколо себе, і нарешті зможе називатися цивілізованою", - переконана педагог-організатор Ірина Грешта, яка веде облік зібраної у школі вторинної сировини.

За підрахунками жінки, щороку школа здає близько 20 тонн макулатури, а це означає, що приблизно дві тонни паперу учні приносять щомісяця. Найпродуктивнішим за історію збирання макулатури у школі був вересень 2014 року, коли після літніх канікул діти принесли до школи майже п'ять тонн паперу.

Дітей вчать сортувати сміття та віддавати на переробку те, що надалі може стати сировиною. Тому, окрім паперу, тут збирають скло, батарейки, пластик та кришечки для протезування бійців.

Вчителі переконані, що кришечки і пластик варто продовжувати збирати навіть коли війна закінчиться. Це цінна вторинна сировина, яка може бути використана у подальшому виробництві.

Всі вилучені кошти інвестують у школу та її учнів. У планах керівництва є облаштувати перед школою гарну клумбу із цінними декоративними рослинами. Зараз це потребує значних інвестицій, а тому педагоги продовжують заохочувати молодь до збирання і сортування сміття.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
axa Показати IP 29 Червня 2016 08:56
Сміття та поводження з твердими побутовими відходами – проблема багатьох населених пунктів. Вирішити питання можна тільки об'єднавши зусилля декількох громад. Як саме можна успішно реалізувати подібний проект за моделлю DESPRO можна дізнатися на їх сайті тут: http://despro.org.ua/detsentral%D1%96zovan%D1%96-poslugi/povodzhennya-z-pobutovimi-v-dkhodami/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus