USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

У луцькому виші співала народна артистка України Оксана Білозір. Фото

21 Листопада 2023 18:01
У стінах факультету філології та журналістики Волинського національного університету відбулася зустріч із народною артисткою України Оксаною Білозір. Співачка відвідала виш уперше, а напередодні виступила з концертом у Луцьку.

Вона розповіла студентам та викладачам про родину, творчість, українську пісню, громадську та політичну діяльність.

«Мені приємно зустрітися з вами, бо ви особливі. Ви – гуманітарії. А гуманітарії – це люди, які формують світогляд, шукають істину. Україна – цікава тим, що є дуже креативною. Наші люди видають такі шедеври, що увесь світ за нами спостерігає, і не лише тому, що в нас іде війна», – розпочала промову народна артистка.
Оксана Білозір відзначила, що українська нація воює не тільки з 2014 року, а бореться за своє понад 100 років. За цей час, з її слів, кожне покоління українців складало жертву. Як розповіла співачка, ще її дід та батько сиділи в таборах, а виросла вона «у такій дивовижній сім’ї, де тато був націоналіст, патріот, полковник УПА, а мама – перша комсомолка на селі».

Читати ще: У Луцьку звучали пісні зі збірки родички Лесі Українки. Фоторепортаж

Від батька артистка перейняла прагнення до свободи та справедливості, а від матері – зацікавленість до співу. Мати співачки, як зазначила Оксана Білозір, – активістка, гарно співала, грала на кількох музичних інструментах та певний час навіть була солісткою Волинського народного хору.
Пригадала артистка часи виступів у складі вокально-інструментального ансамблю «Ватра» у 1980-х роках. Львівський ансамбль, який створив покійний чоловік співачки Ігор Білозір, розпочинався із художньої самодіяльності, а в 1979 році учасники перейшли працювати до філармонії.

«Ігор Білозір був мотором усього контенту. Він писав дивовижні пісні. Його пісні зараз є народними», – розповіла Оксана Білозір про свого чоловіка.
Читати ще: Відома літературознавиця презентувала у Луцьку книгу про Максима Рильського. Фото

Не оминула артистка теми політики, адже протягом чотирьох скликань була народною депутаткою України, зокрема, зазначила, що зазнавала утисків з боку медіа. У політику жінка пішла за сприяння третього Президента України Віктора Ющенка. За її словами, Ющенко відвідував усі її концерти, а згодом запропонував вступити у свою партію. Крім того, Оксана Білозір має статус учасника бойових дій в Афганістані, займалася зі СБУ пошуком і обміном полонених на Донбасі у 2014 році.
Наостанок співачка розповіла про пісню «Ой зелене жито, зелене», яка стала для неї знаковою. У ній закодована українська нація. Пісня з’явилася в житті суспільства з 1986 року, до того про неї не знав широкий загал. Оксана Білозір уперше почула композицію під час поїздки в Афганістан від хлопців із Тернополя. Згодом її записав гурт «Ватра», презентувавши на загал.

Студентів народна артистка України закликала берегти державні символи та плекати українську мову. А на завершення зустрічі разом з присутніми вона виконала вже згадану пісню «Ой зелене жито, зелене».
Читати ще: Студенти ВНУ імені Лесі Українки зустрілися з Героєм України Володимиром Жемчуговим

Завідувачка кафедри історії та культури української мови ВНУ Світлана Богдан у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла, що зустріч ініційована за обопільною згодою. В Оксани Білозір давно виникло бажання поспілкуватися зі студентами, а факультет хотів почути її не лише як співачку, а як людину, котра розбудовує україномовний простір.
«Факультет філології та журналістики – дуже поважний, тому до нас приходить багато гостей. Пані Оксана Білозір давно мала бажання поспілкуватися зі студентами про пісенну творчість, про вибір свого життя – українську пісню. Ми втішені, що наша давня мрія збулася», – акцентувала Світлана Богдан.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 21 Листопада 2023 21:33
Краще б якогось толкового журналіста запросили, десь рівня Віталія Портнікова. А Білозір могла б на факультеті культури і мистецтв шиканути, або щось розповісти на факультеті міжнародних відносин. Вона ж тіпа колись на дипломата вчилась, правда проявила себе в земельних аферах.
232 Показати IP 22 Листопада 2023 10:49
Головне адало вийти заміж..
333 Показати IP 22 Листопада 2023 15:05
А ще головніше усім подобатись. Від Леоніда Кравчука до Володимира Зеленського
Да Показати IP 23 Листопада 2023 09:44
Пісеньку заспівати і життя вдалося...а на старості років вдавати з себе метра чи метрикиню....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus