USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

У Луцьку газовики під час земляних робіт знайшли артефакти

22 Червня 2022 09:27
У обласному центрі Волині газовики проводили газ до закладу харчування на вулиці Драгоманова й викопали траншею завдовжки 20 метрів та завглибшки 1 метр 20 сантиметрів.

Під час земляних робіт працівники знайшли артефакти. Про це Суспільному розповів працівник АТ «Волиньгаз» Микола Павелко.

Серед знайденого – кераміка, скло та предмети з металу.

«Тут щебінь був, насипна земля. У ній знайшли от ці глечики чи що там побите. Я звідки знаю, що це? Я ж не археолог», – знизує плечима робітник «Волиньгазу».

«Проведення земляних робіт на території заповідника вимагає погодження з Міністерством культури України та дотримання відповідної процедури під час їх виконання», – розповів археолог Віктор Баюк.

З його слів, будь-яке пошкодження чи руйнація культурного шару призводить до того, що частина історії залишиться невідомою. Каже: у такій ситуації наступним кроком має бути зупинення робіт, грамотна та послідовна оцінка ситуації, з’ясування глибини та ширини знахідок.
«Це є витоки нашого міста, це є стара історична частина, яка несе в собі залишки діяльності людей на території Луцька протягом тисячі років. І всі люди, які тут були, залишають культурний шар, те, чим вони користувались», – додав Віктор Баюк.

Замовником земляних робіт є приватна особа, розповів у телефонному коментарі начальник відділу капітального будівництва «Волиньгазу» Андрій Самарук. Зізнається: погодження з Міністерством культури детально не вивчав.

«Ми візьмемося зараз за це питання, більш детально зможемо вивчити і під’їхати на об’єкт. Є робочий проєкт, який погоджений усіма організаціями і говорить про те, що ми маємо можливість виконувати роботи на цьому об’єкті», – додав Андрій Самарук.
За недотримання правил благоустрою міста в його заповідній частині замовника робіт оштрафують. Зі слів начальника відділу департаменту муніципальної варти Олександра Матрунчика, штраф для громадян становить від 340 до 850 гривень, для посадових осіб – від 850 гривень і вище.

«На осіб, які проводять ці роботи, складено адмінпротокол за статтею 152 кодексу адмінправопорушень, його буде передано на розгляд комісії при виконкомі Луцької міської ради», – каже інспектор.

До кінця робочого дня траншею засипали. Археолог Віктор Баюк додав: від початку року це вже п’яте порушення виконання земляних робіт на території «Старого міста».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Чорний арх Показати IP 22 Червня 2022 11:32
Що,кормушка не спрацювала,не дали на лапу за бумажне дослідження ділянки? Ай як шкода.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus