USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

У Луцьку грали дзвонарі з усієї України

20 Серпня 2016 17:24
Фестиваль дзвонового мистецтва «Благовіст Волині» зібрав дзвонарів з усієї України та з-за кордону.

Сьогодні, 20 серпня, з нагод Дня міста в стінах Луцького замку розпочався фестиваль дзвонового мистецтва.

Дзвони є однією з необхідних особливостей православного храму. Церковні дзвони використовуються для того, щоб скликати віруючих на богослужіння, висловлювати торжество Церкви та її Богослужінь, сповіщати відсутнім у храмі про час звершення особливо важливих частин Богослужіння.

Окрім того, дзвонами скликався народ на віча. Дзвоном вказували шлях тим подорожнім, хто заблукав у негоду. Дзвоном оповіщалася якась небезпека чи нещастя. У трагічні дні краю дзвоном закликали народ на захист Вітчизни. Ним повідомляли про перемогу і вітали переможне повернення полків з поля брані.

Іван Сорока з села Липне Ківерцівського району – сам усьому навчився. Майже 70 зі своїх 82 років він грає на дзвонах. Каже, нині мелодія церковних дзвонів – то невід’ємна часточка його душі, бо щойно зачує дзвін – не може відірватися.
Дзвонами почав займатися ще з юності, коли бігав до церкви. Але дзвони – не єдине захоплення чоловіка. Музика в усіх її проявах завше була присутня в його житі.

«Якось йшло весілля через наше село, з сусіднього. Я ще малий був, а побіг одразу проситися, де ж то музиці навчити можуть», - розповідає він. Так і повелося, вчився і на барабані грати, і на духових інструментах грав 30 літ. Але особливе місце в його житті займає дзвонарство, яким досі займається.

А ось школяр Андрій Спірін приїхав з бабусею до Луцька на «Благовіст Волині» зі Львова.
«Я в Луцьку не був, а тут і фортецю можна побачити, і у дзвони можна подзвонити», - зізнається хлопець. Власне, в дзвонах, каже, його приваблює гарний звук та його відлуння.
«Дзвін - це розмова з Богом, і коли дзвониш у дзвони - треба молотися», - ділиться секретами юний дзвонар. Андрій – теж самоучка, якого знають в багатьох храмах міста, де є дзвіниці. Раніше йому дозволяли бити в один дзвін, а тепер уже, хвалиться, - у два.

До Луцька на фестиваль приїхали гості і з-за кордону. Органіста Олеся Ростовська приїхала з Росії. Вони з чоловіком живуть на 2 міста – Москву та Санкт-Перербург. В першому вони живуть, а в другому Олеся викладає на кафедрі карильйонної музики. Дзвонами жінка захоплюється вже 13 років.
«Влітку 2003 року я в якості органіста поїхала в Ярославль, і між репетиціями та концертом залізла на дзвіницю. Просиділа я там годину, на вітрі, але не могла звідти піти. Спустилася з дзвіниці іншою людиною. В мене наче з’явилася нав’язлива ідея – навчитися грати на дзвонах», - розповідає Олеся Ростовська.
Вона пояснює, в дзвоновому мистецтві (чи то православні дзвони, чи то карильйонна музика) найскладніше – це тембр дзвонів, який включає в себе не лише удар язика, а й резонанс.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus