USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку хочуть прозорості у будівництві житла для воїнів АТО

15 Серпня 2016 13:13
Забудовники спочатку обіцяють виділити 20% житлової площі, а згодом знижують цифру до 12-13%, - нарікають представники Спілки учасників АТО.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 15 серпня.

Члени комісії розглянули пропозицію щодо покращення роботи міськради у напрямку створення умов для організацій учасників бойових дій, належних їм пільг у сфері земельно-житлових відносин.

Як нагадав член фракції «УКРОП» Олександр Кравченко, під час минулої сесії міськради ухвалили рішення щодо виділення управлінню капітального будівництва земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку.

Під час виступу у рамках обговорення цього проекту рішення голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха повідомляв, що учасникам АТО планують виділити 12-13% житлових площ, аргументуючи слова тим, що про це йшлося під час зустрічі представників спілки учасників АТО та облради.

Цей виступ, зі слів депутата, викликав хвилю обурення серед членів спілки, адже під час згаданої зустрічі з головою облради Ігорем Палицею озвучували цифру у 20%. Депутат наголосив, що перед початком будівництва потрібно підписувати декларації з ветеранськими організаціями, ці документи повинна розглядати принаймні комісія міськради, «а не говорити на словах спочатку одне, а потім інше».

Як зауважив представник обласної Спілки учасників АТО Ярослав Мудрик, соромом є те, що досі є родини загиблих у зоні проведення АТО, які не отримали житло у Луцьку. Так, 7 родин загиблих досі перебувають у черзі на житло. Він нагадав, що у 2014 році, коли учасники АТО зверталися із заявами щодо виділення земельних ділянок, вони отримували відписки про те, що у Луцьку вільної землі немає.

Бійці погоджувалися з тим, що земля у місті на вагу золота і пропонували використовувати вільні ділянки для будівництва багатоповерхівок, залучаючи соціально відповідальний бізнес. Він підтвердив, що Віктор Чорнуха спочатку озвучував цифру в 20% житлової площі. З його слів, поки немає меморандуму щодо соціальних зобов’язань, не потрібно передавати землі забудовникам. Наприклад, він пропонував вказувати в умовах тендеру відсоток житлової площі для учасників АТО.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев відзначив, що ділянки рішення щодо яких ухвалювали під час останньої сесії міськради, були призначені генпланом для багатоквартирної житлової забудови, тож їх неможливо було видати для будівництва індивідуального приватного житла. Зі слів посадовця, справді потрібно визначити найбільш вигідні варіанти щодо відсотку житлової площі для родин бійців.

Він зауважив, що вже обговорювали сприяння підведення комунікацій за кошти обласного бюджету до ділянок міськради. Якщо такі умови будуть дотримані, це здешевить будівництво для забудовників і дозволить підвищити відсоток квартир для бійців та їхніх родин.

Як вдалі приклади вирішення такого питання, Ярослав Мудрик навів Харків, де діє програма пільгового кредитування на 15 років і програма «50 на 50», коли кредит покривають за кошти перевиконання міського бюджету, Дніпро, де міська рада замовила житло у семи будинках, та Львів, де є п’ять таких будинків.

У підсумку, перший заступник міського голови погодився, що у Луцьку важливо провести інвентаризацію земельних ділянок, якої досі не робили. Водночас, він наголосив, що вільних територій у Луцьку значно менше, ніж, наприклад, у Рівному.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Правда Показати IP 15 Серпня 2016 13:56
Не тільки в 2014 р., але й в кінці 2015 року отримували такі ж відписки про відсутність вільної землі. А через кілька днів, по іронії, був виставлений перелік земельних ділянок в межах Луцька НА ПРОДАЖ. А скільки новобудов з'явилось за цей час в місті! На жаль, ні учасники бойових дій, ні бюджетники в силу своїх доходів не мають змоги придбати собі житло. Але ж є закон – потрібно виконувати! Хлопці заслужили хоча б житло.
Укр Показати IP 15 Серпня 2016 15:13
Правильно.але де взяти землю на 3,5 тис учасник ато? Де. Аукцион земля в промзонах но не в житлових.
51 омбр Показати IP 15 Серпня 2016 21:52
Кравченко займіться краще протитанковим дивізіоном ви там тіпа служите.Землею і халявними квартирами розберуться без вас.
Мудрики Показати IP 15 Серпня 2016 21:58
День весною кормить рік, день в атовсе життя і всю сімю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus