USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як розподілили кошти на житло для бійців АТО

30 Грудня 2014 14:53
Кошти для придбання житла сім’ям загиблих в АТО чиновники розподілили неправильно. Про це інформують наші колеги з Громадського. Волинь.

Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Волинської облдержадміністрації передав кошти на закупівлю житла сім’ям загиблих бійців у Володимир-Волинський та Луцьк. Однак, як стверджує працівник цього ж департаменту, це зроблено із порушенням вимог законодавства.

Про відповідну ситуацію стало відомо 22 грудня, коли допис на цю тему у соціальній мережі Facebook розмістила користувач Світлана Побережна.



Як виявилось, Світлана Побережна працює старшим інспектором Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Волинської облдержадміністрації. Раніше вона працювала реєстратором у Волинському регіональному управлінні Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, тому добре розуміється на порушеній темі.

З її слів, держава виділила на Волинь двома траншами кошти для закупівлі житла для забезпечення сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичних операціях. Також ці кошти передбачались і для військовослужбовців, які отримали пошкодження хребта або втратили кінцівки під час несення служби на сході країни.



Перший транш – 394 тисяч гривень відправили на Володимир-Волинський для купівлі житла родині загиблого майора Леоніда Полінкевича з 51-ї ОМБ. Другий транш – 493 тисяч гривень переправили на Луцьк і адресувався він двом прикордонникам, які отримали ушкодження хребта.



Однак, на думку пані Світлани, облдержадміністрація невірно розподілила ці кошти. Адже обласні чиновники повинні були не лише зібрати списки від Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби України, а й опрацювати інформацію в них, перевірити житлові умови кожного зі списку та чи перебувають вони на житловій черзі. І вже на основі всієї цієї інформації та відповідно до вимог діючого законодавства ОДА мала б сформувати свій список осіб та їх сімей, які потребують поліпшення житлових умов.



Натомість, Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Волинської облдержадміністрації не перевірив як слід всю отриману інформацію, не склав власної черги, натомість передав кошти для тих осіб, про кого йшлося у першому листі отриманому ОДА, в цьому випадку - від прикордонників.

І в цьому власне є проблема. До прикладу, прикордонники для яких перерахували кошти, зі слів Світлани Побережної, не перебували у загальній черзі на житло. Більше того, вони претендували на отримання службового житла від Держприкордонслужби, тож їм ці кошти могли й не виділятись.

На думку пані Світлани, керівництво департаменту не захотівши брати відповідальність на себе, просто перекинуло усі кошти на місцевих розпорядників, не вдаючись до аналізу кому і скільки саме потрібно цих коштів. Ще одне зауваження від державного службовця – кошти дуже довго не використовувались, через що знецінились.

Своєю чергою Володимир Банада, директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Волинської облдержадміністрації, стверджує, що повноваження ОДА дуже обмежені в цьому питанні. З його слів, департамент не займається розподілом житлової площі, а лише готує проект розпорядження голови ОДА про перерахування грошей для розпорядників коштів на місцях. Тобто департамент виступає лише транзитним майданчиком для цих коштів.

Так, перший транш відправили на Володимир-Волинський, бо ім’я Леоніда Полінкевича було зазначене у документах з Києва. За ці кошти купили квартиру на вторинному ринку для дружини загиблого. Частина з цих коштів залишилась невикористаною, вони повернуться у держбюджет.

Натомість другий транш відправили на Луцьк для прикордонників, оскільки саме лист від Держприкордонслужби першим прийшов в ОДА. Ці кошти поки не освоєні, бо їх не вистачає для купівлі двох квартир. Крім того, для використання цих коштів треба пройти доволі складу процедуру погодження на рівні Кабміну.



Володимир Банада запевняє, що не знає, як діяти по-іншому, тому що в державі досі не розроблений Порядок забезпечення житлом учасників АТО. Також немає чіткого переліку осіб, з числа загиблих та поранених, родини яких потребують житла, бо не існує спеціального реєстру таких осіб. Хоча погоджується, що житлом треба забезпечувати тих, хто перебуває на житловій черзі, а таких, згідно з його інформацією, - небагато.

Також директор департаменту ЖКГ розповів, що кошти, які приходять з Києва для вирішення житлових проблем родин загиблих - доволі мізерні. Так за станом на початок жовтня Волинська облдержадміністрація подавала в Кабмін інформацію про необхідність 11,5 мільйона гривень для цих потреб, але з них отримала лиш близько 900 тисяч гривень.

Світлана Побережна зауважує, що родичі загиблих військовослужбовців, які перебували на житловій черзі, повинні переоформити документи на себе. Натомість ті родини, які потребують поліпшення житлових умов, але в такій черзі не стояли, теж можуть претендувати на отримання коштів від держави, але лише після того, як зареєструються у відповідних службах органів місцевого самоврядування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Джулія Показати IP 30 Грудня 2014 15:39
Ще хтось вірить у житлову чергу і можливість отримати житло завдяки перебуванню в ній??
дідо Показати IP 30 Грудня 2014 16:51
дайте і волонтерам квартири у Луцьку!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus