USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку хочуть створити вірменський квартал

16 Січня 2015 13:13
Назву однієї з вулиць Луцька громадські активісти хочуть змінити на «Вірменську», а депутати пропонують створити цілий квартал.

Про це йшлося під час засідання комісії з питань впорядкування назв вулиць міста Луцька сьогодні, 16-го січня.

Із пропозицією перейменування однієї з вулиць звернувся голова Товариства вірменської культури у Луцьку Хаджик Даніелян.

«Я багато спілкувався із старожилами Луцька, і багато хто мені розповідав, що була вулиця Вірменська, і церква вірменська була, але під час комуністичної влади храм спалили й переобладнали під житловий будинок. З цього приводу є науковці, які писали дисертації про нацменшини у Волинській області. Цікаво, що вірмени – не випадкові люди в обласному центрі Волині, адже вони навіть будували Луцький замок», - розповів Хаджик Даніелян.
Він додав, що торік питав у мешканців їхньої згоди щодо перейменування вулиці, збирав підписи, і не було жодного, хто б виступив проти цього.

Перейменувати пропонують вулицю Галшки Гулевичівни. Зі слів краєзнавців, це виправдано історично.

«500 років ця вулиця була Вірменською, втім, за останні 50 років вона тричі змінювала назву, було б справедливо повернути історичну назву», - повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич.

Учасники комісії вирішили підтримати ініціативу, для цього хочуть виїхати на місце перейменування, поспілкуватися з мешканцями - чи вони не проти перейменування. Потім планують винести відповідний проект рішення на сесію.

Окрім цього, депутат Богдан Шиба запропонував вивчити питання, аби у старому місті цілий квартал назвати вірменським. До його ідеї поставилися схвально.
Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що питання повернення вулиці Галшки Гулевичівни історичної назви Вірменська не отримало одностайного схвалення серед членів громадської ради при облдержадміністрації, втім, громадські активісти наполягали на перейменуванні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
лучани Показати IP 16 Січня 2015 13:17
Вірменія підтримала Росію у окупації Криму. Робимо висновки.
поліщук Показати IP 16 Січня 2015 13:29
А давайте весь Луцьк перейменуємо в Армянск, чи який-небудь Біробіджан! А х\лє, ми ж такі толєрантні! Шиби-дармоїди, може громаду запитаєте?
Дьодік Показати IP 16 Січня 2015 13:34
Я бачу що Крим і Дамбас толєрастів нічому не навчив.
Анонім Показати IP 16 Січня 2015 13:42
Вірменія єдиний війсковий союзник Росії на кавказі
бідний поліщук Показати IP 16 Січня 2015 13:50
План створення кварталу простий - перейменувати всі вулиці, прилеглі до вірменської і зробити старий Луцьк вірменським. Аякже, замок виявляється вони нам побудували. "Чуть помєдлєнєє, коні", - співав Висоцький. Бо решта міста цілком заслуговує вважатися єврейським кварталом. 3/4 довоєнного населення міста становили нащадки Ізраїлеві. А мені, бідному поліщукові, тоді хоч у Підгайці вибирайся.
Олесь до бідний поліщук Показати IP 16 Січня 2015 15:52
У Вірменію! І хай там буде Вірменська -вулиця-квартал- місто.... Украіна добра краіна до мігрантів- втікачів... Вірменська община іньші східні люди почувають себе у Луцьку добре. І хай так буде... АЛЕ я категорично проти створення псевдоанклавів. Бо тут Ви праві- ніиецька, польська, єврейська,чеська---- ЯКА вулиця?. Всі національності внесли свій вклад вІсторію Дякуємо. Але це - Україна. І НаНашій землі ми повинні пропагувати Нашу історію. Бо на донбасі вже руські скрепи допропогувалися... Малороси- новороси- А шиба- всього лиш шиба- відпрацьований матеріал. Політичний труп. І Ідеї його- того ж пошибу.
OTAK OT Показати IP 16 Січня 2015 13:50
були вірмени був і вірменський квартал. нестало їх нестало і кварталу. забули проїхали. ще кожного мігранта будемо слухати що нам варто зробити - то будемо мати циганський, єврейський, російський, польский та інші квартали.
Анонім Показати IP 16 Січня 2015 13:55
продавці хачапурів щось там будували, авжеж, гарна казонька
Хвілолог до Анонім Показати IP 16 Січня 2015 14:24
Насправді вірмени були майстрами кам"яного будівництва, бо наші предки ліпили в основному з глини і дерева. Це об"єктивно. Але це наш дім і нам встановлювати правила, а не гостям.
123 Показати IP 16 Січня 2015 14:11
І тут Богдана понесло. А було свого часу не "мудрити", а назвати вулицю Вірменською, а тепер дурниця виходить - для повернення вірменської назви треба відмовитись від назви української. Кому потрібен цей міжнаціональний конфлікт, який започаткував Шиба,
Скептик Показати IP 16 Січня 2015 14:27
Я поважаю всі націі, але в першу чергу треба поважати себе. Докотимся до того, що наші діти будуть лакеями у нац.меншинств. Якщо Шиба так хоче, то ніхто не забороняє йому перейменівати Турійськ в Арм'янськ.
Лучанин Показати IP 16 Січня 2015 14:46
Питання перейменування вулиць треба впорядкувати, щоб не давати депутатськім зайдам займатись дешевою саморекламою. Щиба назвав вулицю на честь достойної людини в історії Луцька та Волині. Його дружбан Гоцалюк, під ручку з Григоренком вирішили "відновити" історичну справедливість. Цього не витримав "розум" Шиби і він запропонував створити цілий вірменський квартал. Цікаво, ким він цей квартал заселить. Де стільки вірмен назбирає. А потім. А може би вірмени звернулись до своїх небідних одноплемінників в США, Європі, аби ті допомогли з коштами на відновлення вірменської церкви. Можна повірити, що давні вірмені доклались до розвитку Луцька. А що зробили сучасні?
Скептик до Лучанин Показати IP 16 Січня 2015 16:05
З такими темпами ми самі меншинствами станемо.
333 Показати IP 16 Січня 2015 14:50
Комусь дуже кортить посварити українців з вірменами. Але якого дідька ці "депутати" до цього питання доєднуються. Їм що і цього разу заплатили?
Скептик до 333 Показати IP 16 Січня 2015 15:55
В наших обранців ні стида ні сорому. А потраплять слуги народу в лікарню то ще від історіі хвороби до медикаментів все безкоштовне. А пенсіонеру з порога 10гр за історію , а з сільською пропискою 100
Ківерчанин Показати IP 16 Січня 2015 15:01
Краще Дачне в Армянськ переіменуйте, там якраз ярмяшка Агасі підпільний кабак тримає
Суддя Ющук Показати IP 16 Січня 2015 15:21
Не гонить на Агасі, нормальний в нього кабак, шашлик смачний (для мене звичайно на халяву - я ж суддя), горілонька по магазинній ціні, стоянка для машин тільки погана, дужя тяжко пьяному виїзджати
Анонім Показати IP 16 Січня 2015 15:39
Шиба був мером Луцька, значить, треба Луцьк перейменувати в Шибенгаген або в Шибенбург.
Скептик до Анонім Показати IP 16 Січня 2015 15:45
Респект
Олесь до Анонім Показати IP 16 Січня 2015 15:54
супер!
Marganets Показати IP 16 Січня 2015 15:39
Лучани, а вам нагадати про армян марганця і що там трапилось років кільнадцять назад? Сучасні армяни підімнуть ринок за короткий час і + до того буде 5 руська колона...
Скептик до Marganets Показати IP 16 Січня 2015 15:49
А давайте копнем монголо татарське іго і раахунок виставим хуралу за збитки плюс накрапавші проценти за1000 років
Скептик Показати IP 16 Січня 2015 15:42
В наш час переіменовувати вулиці! Витрачати гроші на вивіски документи! А вул. Цегельну на давайте на ПРОСПект Циганських комунарів! Це спецом мутиться щоб увагу відволікти від суттевих проблем : ціни на медикаменти ,продукти. І не треба росіян сюди самі себе знищим
Наталя Показати IP 16 Січня 2015 15:50
Хай назвуть Вірменською вулицю у будь-якому новому кварталі міста, то і не буде проблеми, бо думаю, що й там житимуть вірмени. Досить вже чіпати Старе Місто.
Скептик до Наталя Показати IP 16 Січня 2015 15:58
Розумно сказано
Топонім Показати IP 16 Січня 2015 19:33
Шиба-галіціянт !Видно по радехівській дорозі проїхався і тім ячком вдарився .Хай своє село в Армянск перейменує !
наталка Показати IP 11 Вересня 2015 13:37
гей панове, чого ви так злякались? Не бійтесь бути толерантними, у Львові в ценрі міста є Вірменська церква і вірменський квартал. Там прекрасна національна вірменська атмосфера І вірменський ресторанчик і їх прекрасна архітектура і кафешки, нехай створять цю атмосферу, і евреї і чехи і німці. Ось тоді Луцьк буде цікавий туристично. Не бійтесь цього, панове.
Воля Показати IP 21 Лютого 2016 20:19
Ура-патріотам з вишиватно-совєцьким способом мислення факт існування протягом кількох століть історичної назви і не факт зовсім.
Def Показати IP 9 Грудня 2016 21:53
Приймають всяку дурню е набагато бiльш важнiших питань, наприклад на кладовище без довiдки про стан здоровья не можливо заi`хати на авто, цим приняттям рiшення створили не зручностi половини Лучан люди змушенi йти пiшки далеку вiдстань i таких рiшень не обдуманних безлiч

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus