USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку немає жодної пам’ятки в ідеальному стані, – краєзнавець

31 Грудня 2020 08:00
У місті Луцьку немає жодної пам’ятки, яка має ідеальний вигляд із точки зору охоронного законодавства, адже всі вони свого часу були змінені чи переплановані. Багато з них, на жаль, зараз перебувають у плачевному стані.

Як розповів керівник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис Суспільному Волині, всі охоронні заходи щодо пам’яток сконцентровані на тому, щоб зберегти історичні об’єкти в належному стані для наступних поколінь. Ідеться, зокрема, про мінімальне втручання в ці пам’ятки.

«Є різні способи, аби це забезпечити, наприклад підписання охоронних договорів», – сказав він і порадив у випадку, зокрема, житлового будинку, який має статус пам’ятки культурної спадщини, для погодження будь-яких ремонтних робіт чи отримання консультацій власникам чи орендарям напряму звертатися до органів місцевого самоврядування, щоб уникнути ймовірних конфліктних ситуацій.

У цілому в Луцьку нараховується близько 150 пам’яток: «Відповідно до закону, утримання пам’яток лягає на плечі власника, а стеженням за дотриманням законодавства займаються відповідні органи охорони культурної спадщини: міські, обласні, Міністерство культури».

Олександр Котис пригадав інцидент із нищенням пам’ятки в Луцьку на вулиці Сенаторки Левчанівської, 5, де зранку 24 грудня працівники відділу охорони культурної спадщини виявили, що робітники розбирають стіну будівлі. На вимогу показати дозвіл на переробку пам’ятки працівники не відреагували, тому на місце викликали поліцію і муніципальну варту.

Міський голова Луцька Ігор Поліщук, своєю чергою, звернувся в поліцію з вимогою порушити кримінальне провадження щодо будівельника, який понищив пам’ятку архітектури. Також мер вимагає взяти цю справу на особливий контроль та довести до суду.
Зараз роботи там вдалося зупинити. «Імовірно, раніше цієї конструкції (суцільної стіни, – ВН) в будівлі не було. Думаю, колись там була широка вітрина. Коли я дивився на розібрані матеріали, то помітив, що цегла була радянська. Скоріше за все самовільне втручання точно відбулося в радянський період – первинна ширина вітрини була добудована. І коли зняли радянську цеглу, то по боках у нішах стіни було видно ще дерев’яні залишки рами – вони вже сипалися, з часом струхнявіли, їх не можна було зберегти. Ми не маємо достовірних відомостей про те, коли саме відбулося втручання в цей будинок, чи це був одинокий випадок», – зазначив Олександр Котис.

Він наголосив, що на будь-яке втручання в згадану будівлю власник мав отримати дозвіл у органу охорони культурної спадщини, з яким мав би погодити і умови робіт. Такого дозволу на роботи по об’єкту на Сенаторки Левчанівської, 5 видано не було.

«Такі випадки, на жаль, масові. Усе робиться без будь-яких дозволів, погоджень, – відзначив керівник відділу охорони культурної спадщини. – Пам’ятки міста Луцька – в плачевному стані. Їхня автентичність понищена, порушена. Це болюча тема. Ми не знайдемо в місті жодної пам’ятки, яка має ідеальний вигляд із точки зору охоронного законодавства. Усі свого часу були дещо змінені, переплановані, мають якісь проблеми».

Як повідомив юрист Олег Огородник, за порушення цілісності пам’ятки передбачена відповідальність у розмірі 18 тис. – 170 тис. грн для юридичних осіб або 850-1700 грн для її власника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
галина Показати IP 31 Грудня 2020 11:27
То "спадкоемець" вже вибачився перед Тихоном?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus