USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку вчитимуть, як подолати бар’єр між батьками та дітьми

24 Січня 2017 18:15
Проблеми наркоманії, поширення СНІДу, насильства та статевого виховання обговорюватимуть у рамках Програми «15», до якої залучать дітей і батьків з прийомних сімей, переселенців, дітей з інвалідністю та родини, що перебувають у складних обставинах.

Про це йшлося під час прес-конференції щодо впровадження проекту «Профілактика ВІЛ/СНІДу та підтримка соціально-психологічного здоров’я в Україні - робота з громадою міста Луцька» в рамках Програми «15» 24 січня.

Програма «15» - це комплексна програма для громади, в якій у рівних умовах підлітки та значущі для них дорослі обговорюють 15 різнопланових тем, пов’язаних зі збереженням здоров’я, формуванням відповідальної та безпечної поведінки, підвищенням навичок безконфліктного спілкування. Ця просвітницько-профілактична програма спрямована на підтримку соціально-психологічного здоров я в Україні та профілактики ВІЛ/СНІДу й інших соціально зумовлених хвороб.

У заходах програми 15 у 2015-2016 роках взяли участь 180 старшокласників шкіл № 1,22,23 та 132 батьків, бабусь і дідусів та інших родичів школярів.

Зі слів координатора програми у Луцьку, доцент Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Валерія Петровича, програма вже протягом двох років тривала у навчальних закладах Луцька, охопивши понад 300 батьків і дітей. Після роботи в навчальних закладах організатори програми вирішили вийти на рівень територіальної громади. Спільно з центром соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді та службою у справах дітей працюватимуть у рамках програми з іншими категоріями населення – прийомними батьками, опікунами та піклувальниками. Також уваги потребує така категорія, як внутрішньо переміщені особи, сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах, а також родини, де є діти з інвалідністю.


До заходів програми в 2017-2018 роках планують залучити дітей і батьків із прийомних сімей, дітей і їхніх опікунів та піклувальників, вихованців і батьків-вихователів із дитячих будинків сімейного типу (цикл, який проходитиме в січні-травні 2017 року); дітей і батьків зі родин, які перебувають у складних життєвих обставинах (жовтень-грудень 2017 року); дітей і батьків з числа внутрішньо переміщених осіб (січень-травень 2018 року); дітей і батьків з родин, де проживають особи з інвалідністю (жовтень-грудень 2017 року). До кожного з циклів залучать приблизно 55-65 осіб. Відберуть по 4 групи, сформовані за гендерно-віковим принципом (окремо займаються юнаки, дівчата, чоловіки, жінки), до кожної з груп входитимуть 15-20 учасників.

Серед тем занять – ефективне спілкування, любов та відповідальність, алкоголь: якою є реальність, наркотики: як уникнути, ВІЛ: захисти себе, стереотипи та упередження, запобігти насильству, людська та особиста гідність тощо.

Під час зустрічі йшлося про тактику роботи з родинами, які займаються вихованням дітей-сиріт. До заходу долучилися працівники соціальних служб, батьківської громадськості та місцевої влади.


Тренер, викладач СНУ імені Лесі Українки Андрій Здіховський зауважив, що опитування свідчать про те, що дехто з батьків проводять з дитиною лише по 5-20 хвилин на день. Програма дає можливість розглянути незручні чи неприємні для розмови теми, як статеве виховання, вживання наркотичних і психоактивних речовин, проблем з насиллям, які оточують нас в суспільстві і яких батьки не завжди хочуть торкатися. З його слів, програма дозволяє збільшити час простого спілкування дитини з батьками, змінити стиль спілкування та поведінки, навчає як дітей, так і батьків навичок безпечної поведінки.


Як повідомив начальник служби у справах дітей Луцької міськради Федір Шульган, проблема роботи з підлітками, які перебувають у прийомних сім’ях, є актуальною. Наразі 154 дитини-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування перебувають на обліку у Луцьку. Понад 90% з них перебувають в опікунських сім’ях, частину виховують в дитячому будинку сімейного типу, є 5 прийомних сімей. Хоча прийомні сім’ї та опіка є сімейними формами піклування, але дітям, які проживають у таких сім’ях у підлітковому віці притаманні такі ж проблеми, як іншим одноліткам. Так, одна дитина-сирота зараз перебуває у притулку, один хлопець, поцупивши 100 доларів з родини, втік, дівчина, яка прожила 5 років під опікою, вже три дні не ночує вдома, зустрівши кохання. Щоб запобігти виникненню таких проблем, залучити і прийомних дітей, і опікунів, варто займатися профілактикою негативних проявів в підлітковому віці, тому служба підтримує програму 15.

Психолог Волинського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІД Інна Ковальчук відзначила, що програму необхідно впроваджувати, навівши цифри, що ілюструють проблему поширення ВІЛ/СНІДу на Волині. За період епідемії, що триває з 1996 року, на Волині виявили 4858 осіб антитілами ВІЛ. З них 2018 перебувають зараз на диспансерному спостереженні. Більша частина з них отримує антиретровірусну терапію. Протягом останнього року обстежили майже 100 тисяч населення, окрім донорів та вагітних, виявивши 284 особи з ВІЛ. Зважаючи на те, що не все населення йде на обстеження, цей показник варто помножити на 10, щоб побачити реальну картину з поширення ВІЛ/СНІДу в області. Протягом останнього року спостерігають незначне зниження поширення ВІЛ/СНІДу в області і водночас незначне підвищення смертності. На думку Інни Ковальчук, ситуація більш ніж серйозна. Якщо раніше 40% становив шлях передачі вірусу через кров, то нині показник знизився до 14% і майже 70% становить статевий шлях передачі, що означає, що ВІЛ-інфекція поширюється серед звичайних прошарків населення, що свідчить про необхідність поширення програми 15.


Користувачів ін’єкційних наркотиків працівники центру навчили користуватися одноразовими шприцами, жінок комерційного сексу – користуватися презервативами, але важливу роль відіграє статеве виховання, яке, на її думку, практично відсутнє. Так, молоді люди, які приходять у центр профілактики і боротьби зі СНІД, стаючи на облік, не знають елементарних речей про те,як запобігти інфікуванню. Тому питання, які порушує програма 15, є актуальними.

Наприкінці заходу повідомили, що перші загальні збори з прийомними батьками та батьками-піклувальниками відбудеться у понеділок, 30 січня, в приміщенні Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді о 17.00.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus