USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку презентували меню, надруковане шрифтом Брайля

28 Грудня 2016 16:52
Презентація меню, надрукованого для незрячих людей шрифтом Брайля, відбулася 28 грудня у Луцьку.

«Робити простір, інформацію та послуги більш доступними для людей з порушеннями зору – основне завдання для нас, як громадських активістів. Адже люди з інвалідністю є повноцінними членами суспільства і в повній мірі мають право реалізовувати як свої законні права, так і мати можливість користуватися послугами в різних сферах без додаткових ускладнень, самостійно. Ми є такими ж клієнтами, як і люди без інвалідності», - розповів Віталій Ткачук, голова Волинського осередку «Генерації успішної дії» і координатор Braille Studio.

У Луцьку можливість друкувати книги, навчальні матеріали та іншу продукцію шрифтом Брайля з’явилася кілька місяців тому завдяки волонтерським зусиллям самих незрячих людей, міської влади та меценатів, соціально відповідального бізнесу.
За цей час вдалося видати дві художні книги, «Літо з амазонками» Надії Гуменюк і «Волонтери. Мобілізація добра»; тижневика «Сім’я і дім»; інформаційні буклети для презентації фільму «Я БАЧУ» про всеукраїнський велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» за участю незрячих людей на велосипедах-тандемах; готується до друку різдвяна книжечка для дітей Мар'яни Качмар-Фляк «Івасикове Різдво»; інструкції до медичних препаратів для однієї з мереж аптек у Києві.

Всі ці матеріали покликані сприяти більшому включенню незрячих людей до повноцінного життя в громаді, забезпечуючи їм вільний доступ до будь-якої інформації, яку бачать і вільно користуються люди без порушень зору.
Особливо важливою в цьому процесі є розуміння бізнесу того, що незрячі люди також є клієнтами і споживачами різних послуг. Волинський бізнес на сьогодні вдало демонструє і підтверджує діями свою готовність дотримуватися європейських стандартів у наданні послуг без винятку всім людям. Так, до прикладу, тираж першого числа «Сім’ї і дому» шрифтом Брайля становитиме до 30 примірників і буде безкоштовно розповсюджений серед незрячих читачів. Усі фінансові витрати, пов’язані з друком газети, узяв на себе холдинг «CID MEDIA GROUP» у рамках корпоративної соціальної відповідальності бізнесу.
«Кафе «Аліса» та броварня «Карабас-Барабас» - перші в Луцьку, для яких ми надрукували меню шрифтом Брайля. Тепер відвідувачі з порушеннями зору цих закладів харчування зможуть почувати себе тут ще більш зручно. Не шукати супроводжуючого, аби завітати сюди, а в комфортних умовах самостійно, не поспішаючи, ознайомитися з пропозиціями в меню, обрати собі щось до смаку та за підходящу ціну. Буденна річ для тих, хто бачить, але це вкрай важливе відчуття свободи і повноцінності для незрячих клієнтів. Сподіваюся, що незабаром таких місць у Луцьку, та й по всій Україні стане більше», – говорить Віталій.

Студія друку шрифтом Брайля існує недовго, але її створенню передувала копітка праця над іншими проектами щодо забезпечення рівності незрячих людей в українському суспільстві, під час реалізації яких активісти здобували необхідний досвід.
Ще у 2009-му саме волинянами було зібрано кошти на видання бестселеру Джоан Роулінг та видано перші чотири книги про Гаррі Поттера. Згодом долучилися й активісти з Києва, яким вдалося зробити тактильну карту-схему київського метрополітену та першу тактильну адміністративну карту України.

«На разі планів та задумів є дуже багато, адже потреби в літературі, інших матеріалах шрифтом Брайля державою майже не забезпечуються. Щоправда, друкуючи книги на наявному обладнанні, ми дуже ризикуємо, бо воно не розраховане на великі тиражі. Тому, аби такі проекти продовжувалися, ми розпочинаємо збір коштів на BrailleBox, більш потужне обладнання, за хвилину на ньому можна видрукувати 15 сторінок шрифтом Брайля. Нам дуже потрібна справжня «мобілізація добра», тому щиро просимо вашої подальшої допомоги у пошуку коштів на придбання високовартісного обладнання для організації ефективної поточної роботи унікальної друкарні, яка має працювати для всієї України. Також запрошуємо авторів, видавців і просто креативних людей до спільних проектів і плідної співпраці», – зазначив голова ВОО ВГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук.
Нагадаємо, «Braille Studio» – це волонтерський проект, спрямований на забезпечення доступу до інформації людей з порушеннями зору через створення книг та інших матеріалів, надрукованих шрифтом Брайля. У партнерстві з Волинською обласною друкарнею та підтримці меценатів світ побачило два художніх видання тиражем 60 примірників.

Це дитяча книга Надії Гуменюк «Літо з амазонками» і збірка оповідань, упорядкованих Іреною Карпою «Волонтери- мобілізація добра». Над проектом працюють: координатори – Віталій Ткачук та Юлія Сачук, від Волинської обласної друкарні – Іван Синюк, редактор – Анна Серпутько, друкар – Олександр Мельник.

«Ми дякуємо всім, хто долучився до створення студії друку шрифтом Брайля «Braille Studio»: Тетяні Єремеєвій, Петру Пилип’юку, благодійному фонду «Волинь-2014», Володимиру Цибульському, Волинській обласній друкарні в особі Івана Синюка, Луцькій міській раді та міському голові Миколі Романюку, Волинській єпархії УПЦ, кожному, хто так чи інакше підтримував нас», – наголосив Віталій Ткачук.

Довіково:

«Braille Studio» – це волонтерський проект, спрямований на забезпечення доступу до інформації людей з порушеннями зору через створення книг та інших матеріалів, надрукованих шрифтом Брайля. Сторінка в Facebook.

Волинський обласний осередок Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» заснований в 2009 році, поширює свою діяльність у Луцьку й у Волинській області. Мета діяльності організації: реалізація і захист прав та основоположних свобод людей з інвалідністю по зору, сприяння їх повному включенню до всіх сфер життя суспільства. Сторінка в Facebook.

Реквізити: ГО ВОО ВГО «Генерація успішної дії», ЄДРПОУ 37004147, Р-р 26008055511197, МФО 303440 в Волинській філії ПАТ КБ «Приватбанк».

Контакти: 050 223 22 64, volyngud@gmail.comВіталій Ткачук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 29 Грудня 2016 23:49
Дуже добре, що подібні речі привертають увагу. А от якби в Карабасі зробили заїзд для калясочників і нормальний туалет, де хоча б інвалід може сісти, то ціни б не було. Дуже мало в Луцьку закладів, де людина на візку може відпочити і не переживати за банальні для інших речі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus