USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку пропонують легалізувати вогнепальну зброю для громадян

20 Травня 2015 17:08
Законодавчо врегулювати право громадян на користування вогнепальною зброєю закликатимуть представників центральної влади депутати Луцької міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту 20 травня.

Депутати розглядали питання про звернення Луцької міської ради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо законодавчого врегулювання обігу вогнепальної зброї.

Як розповів депутат Віктор Ящук, Конституція гарантує право громадян на самозахист та захист свого майна, але у жодному законі цього не прописано. Наразі обіг зброї регулюється нормативними актами Міністерства внутрішніх справ.

За інформацією Міністерства, зараз нараховується приблизно два мільйони легальних одиниць зброї та до трьох мільйонів нелегальних (не враховуючи можливі «сувеніри зі сходу», що можуть бути використані протиправно). Відтак, депутат вважає, що ухвалити відповідний закон потрібно обов’язково, щоб врегулювати обіг цієї зброї та боєприпасів, легалізувати зброю, яка є в наявності в громадян, та якісно змінити склад зброї, що дозволена до використання громадянами.

Це означає, що будуть легалізовані нарізні стволи, перероблені, щоб унеможливити автоматичний вогонь; громадяни отримають дозвіл володіння короткоствольною зброєю, закон роз’яснюватиме, за яких умов можна використовувати зброю та яка відповідальність за її використання (передбачається підвищення відповідальності за використання зброї).
Депутат вважає, що із прийняттям закону, українці почуватимуть себе безпечніше.

Голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов зауважив, що це питання має неоднозначну оцінку, але злочинець не замислюється над тим, чи є у нього дозвіл на володіння зброєю, використовуючи її проти мирних громадян. Натомість громадяни не мають можливості боронити своє життя, тому що для отримання зброї їм потрібно пройти цілу низку процедур.

Отже, питання на часі, адже наразі Міністр внутрішніх справ одноосібно може змінювати порядок користування зброєю, що ненормально. Він наголосив, що територіальна громада повинна захищати сама себе, а міліція не перетворювалася на воєнізований підрозділ охорони влади тоді, коли громада хоче щось довести, як це було в 2013-14 роках, коли вся волинська міліція стала на захист Партії регіонів.
Законом передбачений облік усієї зброї, тож за тим, як вона себе проявлятиме, стежитимуть (наразі цього немає). Окрім цього, дозвіл на зброю зможе отримати лише психічно та фізично здорова людина, передбачатиметься навіть те, що людина, яка проявляє себе тираном в родині, може бути позбавлена права мати зброю.

Своєю чергою, член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук зазначив, що світова практика свідчить про те, що зброя в руках окремих громадян може призвести до трагічних наслідків, тож він утримається під час голосування. Він навів приклади розстрілу учнів у школах США, адже з людиною, яка ще вчора була цілком адекватною, можуть відбутися зміни. Зі слів депутата, він не заперечує категорично проти пропонованого закону, але вважає, що варто зважити усі за та проти, перш ніж ухвалювати рішення про надання права на носіння громадянами вогнепальної зброї.

Віктор Ящук відповів, що наведені злочини у США чинили переважно у «gunsfree»-зонах, де злочинець знав, що у цій зоні немає громадян зі зброєю.

Насамкінець, члени комісії підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
дідо Показати IP 20 Травня 2015 17:33
РОзмітка на дорогах намальована, світлофори на кожному перехрестку,школи та дитсадки профінасовані. то ж пора про зброю подумати дупутатам.
123 Показати IP 20 Травня 2015 17:35
Ініціатива гарна, але дієвою може стати лише на державному рівні. У нас зброю мають всі, крім законослухнинях людей. Ми маємо право захищати себе, своє майно та життя, своїх близьких. "Бог зробив нас всіх різними, а полковник Кольт усіх зрівняв". Так, ексцеси будуть, але культура поводження зі зброєю не формується за один день.
Dido Показати IP 20 Травня 2015 18:39
Поліщук діло говорить. 100 раз відмір, один раз відріж. Потім це назад не відмотаєш...
дідо до Dido Показати IP 20 Травня 2015 18:43
Кримінал та психічнохворі можуть вже сьогодні купити будь-яку зброю, а от законослухняні громадяни не можуть. Сокирою та ножем також багато лиха можна наробити.
дід Василь до Dido Показати IP 21 Травня 2015 16:21
Депутати хабарники, не переживайте ми вас акуратно так .....
Зайчисько Показати IP 20 Травня 2015 19:37
В мене дві легальні рушниці. Чому я не стріляю дітей в школах і мусорів на каєнах?
Лучанин Показати IP 20 Травня 2015 20:27
Головна турбота, щоб легалізувати зброю, захвачену революціонерами в силовиків підчас Революції.
УКРОП Показати IP 20 Травня 2015 21:05
Ви депутати, місцеві і київські вже так за..ї..али людей, що вони скоро будуть чхати на всі ваші ср...ні закони, і так чи інакше зброю мати будуть. Ще трохи погноїте людей на сході, то вони понапривозять вам таких цацок звідти, що будуть не тільки стріляти, а можливо, і зрівнювати деякі об єкти з землею. Замість того, щоб прийняти нормальний закон про зброю, робите лохів з людей і злочинців з тих, хто має зброю по закону для самооборони. А мвс-ники позоряться і саджають у тюрми вже учнів і студентів, які ні у чому не винні. А ті, хто приходить на судові засідання підтримувати цих дітей, прямо погрожують міліціонерам вбивством і розправою. Це показували по телебаченню Ви взагалі думаєте, до чого людей доводите вже?
людям Показати IP 20 Травня 2015 21:41
істи не мае за що купувати а вони про зброю.хай революционери з накраденою зброею дальше ходять як ходили.міліціянти навить свою табельну в данильчука і Ко забрати боятся.а в людей при потребі зброею буде цеглина або тротуарна плитка.зброя зло
секрет Показати IP 21 Травня 2015 00:02
ненормальні! Більшість боятиметься вийти на вулицю ввечері! Бо якесь тупе створіння може приставити дуло до голови! Не всі ж люди купуватимуть зброю для захисту! Зараз і так страшно жити... а з такими законами, хочеться втікти з міста, яке не так давно ролюбила!
Анархіст Показати IP 21 Травня 2015 09:16
Всім АК-47!!!
Тарас Показати IP 21 Травня 2015 09:33
Загалом підтримую ідею, але наперед всім відомо, що це не здійсниться.
колишній студент Показати IP 21 Травня 2015 21:38
А що там Савчук Петро Петрович у цій групі робить. Хоче легалізувати зброю, щоб скоро відбиватися від обдурених та принижених студентів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus