USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку розповіли про відродження військового капеланства в Україні

11 Листопада 2015 07:00
Круглий стіл на тему «Релігія і війна: військове капеланство в Україні» відбувся у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Захід ініціювала кафедра релігієзнавства в рамках відзначення 25-річчя Інституту соціальних наук.

У зв’язку з подіями, які відбулися під час Революції Гідності, та війною на Донбасі, в Україні розпочалося відродження інституту військового капеланства. Разом із бійцями у зоні АТО перебувають священики. Вони, ризикуючи власним життям, надають духовну підтримку воїнам АТО. Оскільки українська армія і військове капеланство перебувають у процесі становлення, виникає низка питань, на які намагалися відповісти учасники круглого столу.

В обговоренні проблем капеланства в Україні взяли участь військовий капелан Михайло Бучак, провідний український релігієзнавець Людмила Филипович, викладачі та студенти Інституту соціальних наук.

Так, Михайло Бучак порівняв систему капеланства в Україні та США, яку, на його думку, можна взяти за взірець. Зокрема, у США капелан має гарантії від держави та є штатною одиницею у війську, натомість, в Україні капелан лише слідує за військом, а діяльність військових священиків влада досі законодавчо не врегулювала.

«У нас надзвичайно болісно сприймають відділення Церкви і Держави. Настільки, що Бог може почекати, поки буде рішення Верховної Ради, а потім його затвердить Президент», - іронізує отець Михайло.

Розповів військовий капелан і про проблеми, з якими особисто зіштовхнувся в зоні АТО. З його слів, поки в Україні інститут капеланства ґрунтується на ентузіазмі самого священика.

«Я мав усе із собою - бронежилет, каску, усе, що необхідно. Завдяки друзям, я мав автомобіль, тому був мобільним капеланом. Це надзвичайно важливо, адже бригаду поділяють на підрозділи, які знаходяться на відстані 150 кілометрів один від одного. Як визначити, кому духовна допомога потрібна більше? Тому я постійно їздив до військових», - каже Михайло Бучак.

Зауважив він також, що в тилу гостро стоять проблеми алкоголю та суїцидів. І саме з цим покликані боротися священики та психологи.

«Військовий капелан виконує роль і медика, і психолога, і чиновника, якщо в цьому є необхідність. Але передусім він має стати «своїм» серед солдатів, лише тоді вони будуть йому довіряти, зможуть відверто поспілкуватися, розповісти про свої переживання. Тільки так капелан може допомогти воїну», - переконує священик.



Нагадаємо, Михайло Бучак також є волонтером, він неодноразово їздив в зону бойових дій з необхідними речами і продуктами для військових, тому знає не лише про духовні, а й про матеріальні проблеми у війську. Окрім того, волинський священик потрапив у чорний список терористів.

На запитання, чи існує в державі підготовка військових капеланів, Михайло Бучак відповів, що священики УПЦ КП проходять 5-6 днів підготовки.

Отець Михайло каже, що не нарікає, адже армія лише формується, тому проблеми є, але необхідно, щоб влада не зволікала, а вирішувала їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «ПІСЛЯ ВІЙНИ ТРЕБА ПОМОЛИТИСЯ ЗА ВСІХ, КОГО ТИ БУВ ЗМУШЕНИЙ УБИТИ», - КАПЕЛАН

Своєю чергою, студент Інституту соціальних наук, боєць АТО Андрій розповів, що незважаючи на перемир’я, бойові дії на сході тривають.

«Перемир’я є умовним, стріляють, є провокації, але, звичайно, менше, ніж раніше», - каже хлопець. Він підтвердив, що ситуація з капеланами та психологами не врегульована, в деяких бригадах їх взагалі немає, хоча необхідність у духовній та психологічній допомозі, безумовно, велика.

Професор Людмила Филипович розповіла, що фронтовики здивовані тим, що навіть серед свідомих українців є стільки «вати».

«У мене брат - в АТО. Талановитий оператор. Я завжди переживаю і допомагаю війську. Війна - це тест для усіх нас. Сьогодні ми не можемо жити на два світи, адже в них різні закони, тут - цінність «мати», а там - «бути», - резюмувала Людмила Филипович.



Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих в АТО студентів Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що у Лесиному виші відкрили та освятили меморіальну дошку на честь загиблих у зоні проведення АТО студентів Андрія Снітка, Артема Карабана та Станіслава Потапчука.

Після круглого столу, в рамках роботи кіноклубу ІСН, всі охочі мали можливість подивитися документальні фільми військового репортера полку АЗОВ Руслана Ганущака «Два дні в Іловайську» та «Один день в секторі «М», а також фільм «Капелани».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus