USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Луцьку – свято тих, хто боронить кордони України

18 Жовтня 2018 14:06
Понад чверть століття тепер налічує історія Луцького прикордонного загону, який відзначає річницю створення військової частини.

З 26-річницею 18 жовтня урочисто вітали Луцький прикордонний загін, який вже понад чверть століття стоїть на варті рубежів Батьківщини, є взірцем надійності, мужності та професіоналізму.

Першим вітав та благословляв прикордонників митрополит Луцький та Волинський Михаїл. Він зазначив, що, вшановуючи труди та заслуги прикордонників, у храмах звершують молитву за усіх воїнів, які не лише охороняють кордони нашої держави, а піклуються про завтрашній день тих, хто живе на землі своїх батьків, в Україні. Митрополит відзначив, що пишається військовослужбовцями прикордонного загону, які захищають кордон не лише на заході держави, а й сміливо відстоювали її цілісність і суверенітет на сході. Владика закликав на присутніх Боже благословення, аби всі, хто щодня заступає в наряд, живими та здоровими поверталися до своїх родин та домівок.

А начальника штабу, полковника Івана Яблонського Волинська єпархія УПЦ КП нагородила Знаком «За церковні заслуги».

Перший заступник начальника загону, начальник штабу Іван Яблонський, вітаючи прикордонників, розповів, що роки становлення загону були нелегкими. Проте завдяки мужності, відповідальності, високому професіоналізму особового складу головне завдання – надійна охорона державного кордону Батьківщини виконується на належному рівні. Луцький прикордонний загін, з його слів, це боєздатна правоохоронна структура, яка охороняє державний кордон України протяжністю понад 545 кілометрів. Важким болем як для прикордонників, так і для інших силових структур України стала ситуація, що склалася у східних областях держави. Понад 800 військовослужбовців загону проходили службу в зоні проведення АТО, двоє з них – молодший сержант Сергій Киричук та Сергій Гулюк віддали там найдорожче – своє життя. Полковник подякував їхнім батькам та закликав присутніх шанувати пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Іван Яблонський бажав військовослужбовцям міцного здоров’я, витримки, мужності, оптимізму, щастя, миру та добробуту їхнім рідним та близьким, нових звершень для забезпечення недоторканості кордону України. Після короткої вітальної промови керівництво загону, а також представники обласної та міської влади поклали квіти до пам’ятного знаку воїнів-прикордонників.

Після цього святкові накази оголосив заступник начальника загону, начальник відділу персоналу полковник Руслан Целюх. Так, відповідно до наказу Адміністрації Державної прикордонної служби України від 4 жовтня низку військовослужбовців Луцького прикордонного загону нагородили медалями «10 років сумлінної служби» та «15 років сумлінної служби» . Відповідно до наказу начальника Луцького прикордонного загону від 17 жовтня «Про заохочення персоналу» нагородили грамотами прикордонників, які проявили старанність під час виконання оперативно-службових завдань. Також оголосили про присвоєння чергових військових звань п’ятьом військовослужбовцям загону.

Від імені обласної виконавчої державної влади вітав прикордонників заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук. Він вручив почесну грамоту Волинської ОДА старшому інспектору прикордонної служби відділу прикордонної служби «Римачі» лейтенанту Ярославу Головію та подяки голови облдержадміністрації старшому офіцеру відділення проходження служби особовим складом відділу кадрів старшому лейтенанту Василю Бігуну та техніку-начальнику групи з ремонту ракетного та артилерійського озброєння старшині Олександру Михайлюку.

Заступник голови Волинської облради Роман Карпюк зауважив, що прикордонники завжди стоять на першому рубежі захисту вітчизни, кожен з них заслуговує на повагу. Він передав їм вітання від усієї Волинської громади, депутатів облради та голови Волиньради Ігоря Палиці. Почесною грамотою Волинської облради нагородили капітана Богдана Мандрикіна, начальника фізичної підготовки і спорту відділення підготовки персоналу відділу персоналу, капітана Олександра Корнатовського, заступника начальника відділу прикордонної служби «Римачі» з персоналу, старшого прапорщика Анатолія Мельника, начальника відділення логістики відділу прикордонної служби «Тур».

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зазначив, що сьогодні знаменна дата для усіх, адже 26 років – це історія подій, що складають біографію прикордонного загону. Він зауважив, що найважче було тим, хто починав, робив перші кроки. Саме тоді, 26 років тому, патріоти України, прикордонники створили цей загін. Григорій Пустовіт подякував усім ветеранам загону, які започатковували його традиції і правила. Їхні кроки, з його слів, були правильними, адже сьогодні загін є чудовим військовим колективом, яким пишаються. Так, у 2014 році, коли формували роту, що вирушала захищати східний кордон, жоден прикордонник не пішов з бойового посту, не відступив, хоча перед ним була Росія, а за ним тривали бойові дії. Виконувач обов’язків міського голови висловив переконання, що наш кордон тепер надійно захищений, а у Луцькому прикордонному загоні служать справжні професіонали.

Подяку міського голови оголосили старшому лейтенанту Наталії Шабельніковій, офіцеру відділу по роботі з іноземцями та адміністративного провадження штабу загону, прапорщику Світлані Олександровій, техніку групи забезпечення функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем відділу управління службою загону, старшому сержанту Павлу Черепушку, інспектору прикордонної служби першої категорії, інструктору кінологічної групи відділення прикордонної служби «Рівне».

Приєдналися до привітань і представники обласної влади Рівненської області, які відзначили прикордонників загону, які несуть службу на теренах Рівненщини.

Голова ветеранської організації прикордонників генерал-лейтенант Аркадій Яворський вітав прикордонників від імені тих, хто започатковував історію загону. Він нагадав про перший підрозділ у 2014 році, який формувався у поспіху і його очолював начальник медичної служби загону. Усі повернулися живими, неушкодженими, хоч і обгорілими від вогню, техніка їхня була знищена. Прикордонники гідно виконали свій обов’язок, захистили Україну. Серед ветеранів загону теж є учасники АТО, які потрапили туди за мобілізацією або ж у добровільному порядку, вісім з них зараз несуть службу на сході. Генерал-лейтенант привітав усіх присутніх, зокрема і тих, хто свого часу повернувся в Україну як патріоти та професіонали з кордонів колишнього СРСР на Далекому Сході, півночі, у Центральній Азії, на Забайкаллі. Ці люди склали кістяк офіцерського корпусу загону.


Насамкінець видання Біблії, якій виповнилися понад століття, правнук священика, ветеран-прикордонник, сержант запасу Олег Резнік вирішив подарувати церкві Святого Юрія-Переможця як оберіг для усіх військових.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus