USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Еколог Петро Тєстов – про корупцію у природоохоронній сфері та досвід ЄС

27 Грудня 2017 20:11
Завершальна у цьому році «Файна гутірка» відбулася в обласній бібліотеці для юнацтва в Луцьку 27 грудня. Під час зустрічі учасники заходу мали нагоду поспілкуватися з українським екологом, мандрівником, представником організації «Екологія-Право-Людина» Петром Тєстовим.

Розпочинаючи зустріч мандрівник наголосив, що ефективному впровадженню механізмів охорони навколишнього середовища в Україні заважають три чинники: низький рівень розвитку громадянського суспільства, охорона довкілля «на папері», а не на ділі, та корупція.

«У США є безліч громадських організацій, навіть у малих населених пунктах, які турбуються щодо довкілля та контролюють виконання тих чи інших законів. У нас ще цього немає. На папері у нас ніби охороняється і те, і інше, але ми бачимо, як відбуваються масові порушення, і нікого не притягають до відповідальності. До прикладу, цього року за вбивство червонокнижного лося суд притягнув до відповідальності лише одну людину, а випадків було з десяток. Щодо вбивства рисі, то я у документах не знайшов жодної завершеної справи за 5 років. Звісно, причина багатьох негараздів – корупція», - пояснив еколог.
Втім, зі слів мандрівника, не все гаразд і в країнах ЄС.

«Фінансування природоохоронної сфери, де б я не був, чи то в кранах ЄС чи в США, чи в Україні, завжди потребує кращого, і всі кажуть, що не вистачає грошей. Однак, є питання і в іншому – як їх використовують. Звісно, на заході значно більше закладають коштів на довкілля, але там теж не все так гаразд. От, в Польщі чи Німеччині на гектар лісу проводять вдвічі більше рубок, ніж у нас. Але це не завжди виправдано фінансово. Для прикладу, в США цей показник у 5 разів нижчий, ніж у нас, практично в них ліс не вирубують. Адже там екологи та економісти порахували, що зароблені кошти мають значно меншу вартість, ніж загальна користь для довкілля: очищення повітря, збереження водного ресурсу тощо. Тобто глобальна вирубка – економічно не вигідна. Запозичуючи досвід із економічно-розвинених країн, варто і не втрачати наш позитивний досвід», - вважає еколог та мандрівник.

На думку Петра Тєстова, нині в Україні ухвалені непрактичні закони щодо призначення керівників природоохоронних зон.

«Депутати ухвалили цілком популістичний закон, відповідно до якого займати посаду керівника може людина лише з вищою освітою еколога чи біолога. Але це безглуздо, адже хороший лісівник не обов’язково буде хорошим менеджером і зможе керувати сотнею людей. Для прикладу, в Польщі від такої практики відмовилися і, аби отримати роботу, достатньо пройти спеціальні курси», - зауважив представником організації «Екологія-Право-Людина».

Після виступу еколога присутні ще з півгодини не відпускали лектора, задаючи різні запитання. Вочевидь, тема збереження довкілля для багатьох волинян цікава та болюча.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus