USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Свято для особливих дітей влаштували у Луцьку

21 Березня 2015 13:42
Для того, щоб розвивати творчі здібності дітей із синдромом Дауна та допомагати їм cоціалізуватися, подарунки особливим дітям підготував Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Заходи до Всесвітнього дня людини із синдромом Дауна відбулися 21 березня у спортивно-оздоровчому комплексі «Адреналін-Сіті».

Як зазначила голова правління ВОГО «Даун - синдром» Олена Мельник, день людини із синдромом Дауна вже протягом десяти років відзначається у світі, у Луцьку його відзначають вже втретє. Вона зауважила, що щодня на землі народжуються діти, ми радіємо їхньому життю, бажаємо їм щасливої долі. Усі діти народжуються різними – хтось сильним, а хтось слабким, хтось здоровим, а хтось – неповносправним з народження. Коли у батьків народжується особлива дитина, це спочатку великий шок для них, тільки тоді, коли батьки можуть відкрити красу своєї дитини, її здібності, відбувається зцілення їхнього серця. Тоді вони сприймають дитину не як трагедію, а як дар, особистість.
Багато батьків свідчать, що особливі діти навчили їхні родини найголовнішого – доброти, любові та мудрості. Олена Мельник підкреслила, що діти із синдромом Дауна відкриті до людей, несуть у домівки тепло, радість і світло. З її слів, ці діти є великими вчителями любові, можуть допомогти іншим стати більш справжніми, сильними та люблячими.

Показати, наскільки особливі діти соціалізувалися та наскільки вони активні, вирішили у Міжнародний день людини із синдромом Дауна. Так, торік демонстрували картини, які виготовили ці діти, а нині артистичність дітей можна було побачити під час вистави «В гостях у казки».

Завідувач просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ протоієрей Валентин Марчук зауважив, що церква ніколи не стояла осторонь проблем, які випали на долю особливих дітей. Він наголосив, що це діти із особливою, Богом даною долею. Він побажав їм, аби Господь оберігав їх від усякого зла та пообіцяв підтримку з боку церкви.
Із вітальними словами звернулися до присутніх також заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець та заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев.

Олена Мельник подякувала також волонтерам православного руху «Омофор» та волонтерам з училища культури та мистецтв.

До слова, кожен із гостей дійства отримав подарунки, які власноруч виготовили діти, які навчаються трудовим навикам, що згодом знадобляться їм у дорослому житті – листівки та мило.
Олена Мельник висловила сподівання, що на Волині буде створений центр або майстерня, де особливі діти, досягнувши 18-річного віку, могли б перебувати та займатися. Вона пообіцяла лобіювати це питання, адже соціалізовані діти із синдромом Дауна, досягнувши повноліття, не можуть просто сидіти вдома, їх потрібно підтримувати.

Заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич зазначила, що торік діти дивували своїми художніми роботами, світло від яких вдалося пронести через цілий рік.

Відтак, до сьогоднішнього свята Фонд підготував подарунки, що найкраще відповідають творчим настроям особливих діток: фарби, папір, пензлики - усе необхідне для творчого процесу.
«Ми знаємо, що у душах діток багато світла та добра, яке переноситься на папір. До цього процесу хотілося б долучити і художників, які могли б навчити діток сучасним технікам малювання, щоб вони могли вповні розкрити свій талант. Тому наш Фонд вирішив допомогти і в цьому, подарувавши вам не лише «вудочку», якою можна ловити рибку, а й вмілих рибалок. Тому ми готові профінансувати майстер-класи художників», - повідомила Ірина Констанкевич.

Розповіла вона і про другу частину подарунку особливим діткам, зауваживши, що важливим є оздоровлення та відпочинок. Так, на волинських дітей із синдромом Дауна радо чекає Буковель. Ірина Констанкевич побажала, аби свято у дітей було не лише сьогодні, а й впродовж усього року, а Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» у цьому допомагатиме. На її думку, краще зробити одну добру справу, аніж лише говорити про багато хороших речей. Так, вона зазначила, що хотілося б, аби міська влада більше уваги присвячувала проблемам дітей із синдромом Дауна, адже інтеграційний центр для дітей з особливими потребами досі не створений, попри те, що розмови про це тривають не один рік.
Ірина Констанкевич розповіла, що багаторічна співпраця Фонду з ВОГО «Даун-синдром» полягала не стільки у відзначенні свят, скільки у постійній роботі. Так, виділяли кошти на оздоровлення дітей, облаштування сенсорної кімнати тощо. Наразі оголосили конкурс на кращий мистецький проект особливих дітей. Вона наголосила, що не варто обмежувати допомогу особливим дітям урочистостями, важливо підтримувати їх у щоденному житті та створити їм умови для реалізації творчого потенціалу.

Після вітальних слів, акторські здібності діти демонстрували, перевтілившись у казкових персонажів під час вистави «В гостях у казки». Після її завершення для дітей влаштували розважальну програму.
Олена Мельник розповіла, що проблем в організації чимало, але їх намагаються вирішувати за допомогою благодійних фондів, волонтерів та органів влади. Так, завдяки Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» діти можуть відвідувати басейн при дитячій поліклініці.
Дітей намагаються соціалізувати, підготувати до дорослого життя, розвинути корисні навички, адже ці діти можуть робити усе те, що й звичайні малюки, але потребують трохи більше занять з фахівцями та допомоги. В організації працюють волонтери, логопед, психолог, проте потрібно залучати ще чимало спеціалістів. З її слів, дітей хочуть також навчати танцям та спорту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
дідо Показати IP 21 Березня 2015 13:54
Молодці.
123 Показати IP 21 Березня 2015 16:33
Ірина Констанкевич молодчинка допомагає. Лучани а деж Ваш покірний слуга Лапін що він зробив для ВАС.
не знаю до 123 Показати IP 21 Березня 2015 20:36
Ну я не знаю чи Констанкевич.....швидше Палиця, фонд ж його....
1323 до не знаю Показати IP 21 Березня 2015 22:08
Яка різниця ,адже реальні кроки простої людини .. а ВІН нардеп і забув про НАС немічних тай з проблемами у гортожитках та на дорозі з ямами. Не буду її хвалити Ви самі краще за мене розумієте що МИ з Вами помилилися. З повагою
лучанка Показати IP 21 Березня 2015 19:53
Яковлев як завжди. Ну і е ось і весь словниковий запас.
лучанін Показати IP 22 Березня 2015 01:09
Яковлев на рідному святі!
слухай ти до лучанін Показати IP 22 Березня 2015 15:11
Об***аючи свого яковлева, ти зачепило дітей. Гадь акуратніше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus