USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку вирішували долю сміттєзвалища у Брищі

23 Травня 2018 18:09
Вивіз сміття із території Луцька та навколишніх сіл, подальша доля сміттєзвалища у Брищах стали предметом обговорення учасників круглого столу, що відбувся під головуванням першого заступника міського голови, укропівця Григорія Недопада у департаменті житлово-комунального господарства обласного центру.

На засідання запросили очільників територіальних громад, що розташовані біля Луцька, депутатів обласної та міської рад, членів міськвиконкому, а також радників голів обласної ради і облдержадміністрації, інформує прес-служба волинського УКРОПу.

Таке широке представництво на заході різних гілок влади Григорій Недопад пояснив глобальним характером проблеми, що назріла в регіоні через обмеження місця для вивозу побутових відходів на полігон у Брищах та необхідність безумовного виконання Закону України «Про відходи». Відповідно до чинного законодавства, із 1 січня цього року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.

«Рішенням Луцького міськвиконкому від 21 березня 2018 року із 1 червня заборонено вивозити на полігон у Брище несортоване сміття. Але не всі громади виявилися готовими до цього кроку міської влади, - зазначив Григорій Недопад. - Складається враження, що вивіз сміття – це проблема лише Луцька і Княгининівської ОТГ. Насправді до нього дотичні усі громади, що розташовані поруч. Треба спільно думати над його вирішенням. Це не Луцьк забороняє. Є Княгининівська громада, на території якої розташований полігон, і ми змушені перед нею звітувати. Якщо люди дадуть добро про будівництво третьої черги на сміттєзвалищі, тоді лише будемо це робити. Хочемо, щоб наше місто, навколишні села та й Волинь загалом були екологічно чистими».

Наразі питання розширення території полігону у Брищах викликає чимало дискусій. Особливо гостро реагує на це керівник Княгининівської ОТГ, укропівка Олена Твердохліб, яка вболіває за жителів громади.

«Брищенський полігон – це найбільша наша проблема, - стверджує Олена Твердохліб. – Ми уже облаштували майданчики для сортування сміття на території громади, хоча, звичайно, поки їх замало. Створили комунальне підприємство, закупили сміттєвоз. Це не проста справа. Але кожен голова має організувати сортування сміття. Потрібно обговорити з людьми, де облаштувати майданчики для контейнерів, домовитися, щоб вчасно їх вивозили. Треба щось робити, а не чекати. Люди не вибачать, якщо буде хаос. Тому дуже сподіваюся про співпрацю усіх сільських голів у цьому напрямку. Із 1 червня громада найматиме охоронну фірму, яка не пускатиме машини на полігон. Вводимо також посаду екологічного інспектора. Будемо усіма силами контролювати процес вивезення сміття у Брище. Бо маємо берегти своїх людей від сміття. У селі Брище вже кожен п’ятий має онкологічні захворювання. Складна ситуація із екологією і в Сирниках. В першу чергу ми зобов’язані спільно дбати про наступні покоління».

Жителі сіл Брище і Сирники, які також були на засіданні, додають: повітря в їхніх населених пунктах забруднене, а вода – непридатна для використання.

«Влада області, міста і сільських громад повинна працювати об’єднано у напрямку вирішення проблеми сортування сміття, - переконаний депутат обласної ради від УКРОПу, радник голови обласної ради Вячеслав Рубльов. – На засіданні екологічної комісії обласної ради, що відбудеться 24 травня, депутати обговорять підготовлену працівниками облдержадміністрації програму щодо вивезення твердих побутових відходів та внесуть відповідні правки. Ми зацікавлені над вирішення екологічного питання, щоб волинянам було безпечно жити на рідній землі».

Голови Липинської, Підгайцівської сільських рад, Копачівської ОТГ, міський голова Рожищ висловили готовність до співпраці із владою міста та Княгининівської громади. В один голос переконують: зацікавлені в тому, аби 30 гектарів площі Брищенського полігону використовувати без шкоди для здоров’я жителів навколишніх сіл та прийнятно до потреб громад. Також звучали пропозиції про створення міжмуніципальної угоди із вказівкою дольової участі кожної громади у розробці полігону. Одностайні учасники зустрічі були в тому, що необхідно йти до створення сміттєпереробного заводу і сортувальної лінії на Волині.

«Потрібно залучати для вирішення екологічних проблем кошти не лише з обласного, а й державного бюджету, а також європейських фондів. Бо тут жити нашим дітям і внукам, - підсумував Григорій Недопад. – Голови сільських рад повинні налагодити, насамперед, сортування сміття на своїх територіях. Уже окремі громади навколо Луцька готові передбачити в бюджеті суми для закупівлі контейнерів для розподілу сміття чи на допомогу у замовленні проектно-кошторисної документації самого полігону. Методичну підтримку організації цього процесу вони можуть отримати у департаменті ЖКГ Луцька. Ще однією можливістю для реалізації екологічних програм, може стати участь у конкурсі міні-проектів, оголошеному обласної радою. Таким чином на організацію вивозу сміття можна залучити до ста тисяч гривень. Щоб людина була здоровою, має бути екологічно чисто. Давайте разом подбаємо за це».

А поки перший заступник міського голови запросив усіх учасників круглого столу зустрітися із місцевими жителями на території полігону Брище найближчої суботи в 11 годині та з перших вуст почути про їхні проблеми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus