USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

У Луцьку звучали пісні зі збірки родички Лесі Українки. Фоторепортаж

9 Листопада 2023 09:19
У Палаці культури Луцька презентували нещодавно видану пісенну збірку Аріадни Бартаї «Народні пісні з голосу Лесі Українки». У ній зібрано 18 народних пісень та одна авторська – «Надія», на вірш видатної літераторки. Ці пісні Леся Українка берегла та пронесла через усе своє життя. Їх записали зі слів поетеси в 1913 році, за кілька місяців до її смерті.

Концерт-презентацію у Луцьку організували волинська співачка Тетяна Ціхоцька та Департамент культури Луцької міської ради.

Авторка акомпанементів збірки Аріадна Бартаї – внучата племінниця Лесі Українки та правнука Михайла Драгоманова. Вона мешкає в угорській столиці Будапешті. Особисто жінка не змогла відвідати презентацію, але записала звернення до волинян.
Читати ще: Відома літературознавиця презентувала у Луцьку книгу про Максима Рильського. Фото

Перед початком концертної частини вечора про збірку розповіли поціновувачам творчості. Для представлення в Луцьк запросили видавницю, голову Світової федерації українських жіночих організацій Ярославу Хортяні та її колегу Оксану Головко. Вони передадуть безоплатно 100 примірників пісенної збірки для бібліотечних та освітніх закладів Луцької громади.
Очільниця Департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів зауважила, що важливо зберігати та пам’ятати твори наших митців, тому відразу загорілася ідеєю провести такий культурний захід у місті.

«Коли надійшла ініціатива провести творчу подію, ми однозначно сказали, що зробимо це в Луцьку. У нас чудові люди, які підтримують Україну та українську культуру», – закцентувала Тетяна Гнатів.
Читати ще: У Луцьку звучали вкрадені Росією українські пісні. Фото

Упорядниця та редакторка збірки Тетяна Ціхоцька відзначила, що в піснях поєднуються автентика з академізмом. За її словами, народні твори, збережені зусиллями поетеси, повинні звучати на Волині – у краї, де зростала Леся Українка.

«Україна велика й багата тим, що кожен регіон має своє культурне обличчя, особливо народні пісні. Хочу, щоб Волинь вирізнялася, як вирізняються гуцули, бойки, жителі сходу. Ми повинні презентувати своє», – наголосила Тетяна Ціхоцька.
Заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк нагадала, що Леся Українка залишила культурну спадщину місту, тому в Луцьку реалізовано чимало проєктів, пов’язаних із творчістю поетеси.

«Важливо, що в цей важкий для України час ми бережемо свою культуру, спадщину та надбання, подаровані митцями. Саме завдяки нашій культурі ми стверджуємося як нація», – переконана Ірина Чебелюк.
У концертній частині взяли участь студенти факультету культури й мистецтв Волинського національного університету та народний аматорський ансамбль «Волинянка». Зі сцени прозвучали кілька композицій зі збірки «Народні пісні з голосу Лесі Українки». У перервах між піснеспівами поезію поетеси та про поетесу декламувала заслужена артистка України Людмила Натанчук.
Читати ще: У Луцьку розпочався фінал Всеукраїнського літературного конкурсу. Фото

Крім того, у холі Палацу культури розмістили виставку ретросвітлин «Цвіт Косачів-Драгоманових». Це зібрання понад 30 фотографій із відкритих ресурсів, де зображені товаришки та жінки з родини Лесі Українки.
Читати ще: Вовк викрав капелюха «із зайцями»: у Луцьку 250 дітей військових побачили нову виставу. Фоторепортаж

По завершенню вечора Ярослава Хортяні повідомила, що на міжнародному фестивалі книги в Будапешті її видавництво збирало кошти з продажу книг для дітей. Гроші жінка зі сцени передала дружинам загиблих у російсько-українській війні волинян. Також вона запросила дітей Героїв у табір на озері Балатон в Угорщині наступного року.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus