USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У «Луцькводоканалі» пояснили, чому дорожчає вода

19 Червня 2014 12:35
Водоканалами України, у тому числі й КП «Луцькводоканал», суттєво підвищують тарифи для населення на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, кардинально підвищуються тарифи за водопостачання для населення в Луцьку уже з 1 липня, менш відчутно це буде для юридичних осіб. Тарифи збільшилися згідно з Постановою Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг України від 30.05.2014-го року № 636 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення КП «Луцькводоканал».

У КП «Луцькводоканал» роз'яснили причини підвищення цін на воду в державі і в Луцьку зокрема.

Ситуація в Україні

Як пояснюють в Нацкомісії з держрегулювання у сфері компослуг, яка їх встановлює, тепер українці платитимуть за воду, згідно економічно обгрунтованого рівня – тобто, із закладеною рентабельністю до 5%.

Зі слів члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг Дмитра Григор'єва, - переглянути тарифи для населення необхідно було ще п'ять років тому. Чим довше ми цього не робили, тим гіршою ставала ситуація, і тим вищий відсоток необхідного збільшення тарифу. Якщо ще торік для середньостатистичного водоканалу це було 40-50%, то нині вже — 60-70%. А наступного року буде й усі 80%. Це як лавина, котру не зупинити. Адже держава піднімає розмір заробітної плати, ростуть ціни на основні складові собівартості тарифу та електроенергію, а сам тариф — стоїть на місці. Хіба не парадокс? Можна на пальцях перерахувати випадки, коли ми , шляхом коригування енергетичної складової тарифу, у 2010-му та в середині 2011-го на копійки піднімали тарифи для населення. Але вони продовжували бути збитковими. Ситуація зайшла в глухий кут. Якщо тарифи для підприємств в сфері централізованого водопостачання та водовідведення не будуть переглянуті та доведені до економічно обґрунтованого рівня, то це призведе до погіршення фінансового стану підприємств і, як наслідок, виникнення в них заборгованості за електроенергію або й взагалі їх відключення від мережі енергоспостачання.

Директор КП «Луцькводоканал» Іван Корчук надав роз’яснення щодо причини підвищення цін на воду.

- Отже, Іван Миколайович, розкажіть, будь ласка, з яких причин відбулося підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення у місті Луцьку?

- Перш за все хочу наголосити на тому, що розрахунок тарифів на послуги водопостачання та водовідведення на КП «Луцькводоканал» востаннє проводився ще у 2008 році. Надалі відбувалося лише коригування складових тарифу, а з 2011 року - тільки перегляд вартості електроенергії. Останнє коригування на ці послуги для населення було проведено у 2012 році відповідно до Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг №72 від 10.02.2012 року. Відповідно ціна більшості складових витрат на електроенергію, паливно-мастильні матеріали, розміру мінімальної заробітної плати тощо за цей період суттєво зросла.

Зокрема, в 2014 р. відбулось дуже значне зростання цін на паливно – мастильні матеріали, необхідні для роботи автотракторної техніки, яка здійснює ліквідацію аварійних ситуацій та обслуговування водопровідно-каналізаційних мереж. Так, вартість бензину марки А-80 порівняно з ціною, закладеною у діючий тариф, зросла на 65,7%; бензину марки А-92 на 73,6% дизпалива на 68,2%, природного газу для заправки автомобілів на 66,7%.

Також порівняно з 2010 р. відбувся ріст законодавчо визначеного рівня мінімальної заробітної плати на 63,7% - в діючих тарифах враховано розмір мінімальної заробітної плати - 744 грн. згідно Закону України від 6 листопада 2009 року. Відповідно до Закону України від 06.12.2012 року №5515-VI «Про державний бюджет України на 2013 рік» передбачено розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2014 року в розмірі -1218 грн.

Разом з цим, в результаті того, що діючі тарифи для населення відшкодовують лише 70% фактичної собівартості цих послуг, на підприємстві утворилася заборгованість з різниці в тарифах, яка на сьогодні складає більше 30,5 млн. грн.

Недостатність обігових коштів не дає можливості своєчасно здійснювати розрахунки за електроенергію, що використовується для виробничих потреб, що, в свою чергу, призводить до збільшення заборгованості КП «Луцькводоканал» перед ПАТ «Волиньобленерго». Станом на 1 червня 2014р. заборгованість КП «Луцькводоканал» за електроенергію становить 31,3 млн. грн. В собівартості послуг з водопостачання та водовідведення питома вага електричної енергії становить 32%. Постійне коригування Національною комісією регулювання електроенергетики України тарифів на електричну енергію в сторону збільшення призводить до щомісячного зростання витрат підприємства на 120,0 тис. грн. Таким чином, доки ми не перестанемо працювати «в мінус», ми не зможемо погасити борги перед ПАТ «Волиньобленерго».

Тому подальше стримування росту тарифів до економічно обґрунтованого рішення несло загрози життєдіяльності підприємства та забезпечення споживачів КП «Луцькводоканал» послугами централізованого водопостачання та водовідведення.

У зв’язку з цим, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг 30.05.14р., на основі наданих розрахунків прийняла Постанову №663 про встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення до рівня економічно обґрунтованих, відповідно до якої з 01 липня 2014 року тарифи на централізоване водопостачання становитимуть 4,308 грн. 1 куб.м ( з ПДВ), та централізоване водовідведення 1 м3 стоків – 4,212 грн. 1 куб.м (з ПДВ) та встановила структуру цих тарифів. Загальна вартість 1 куб.м води та стоків для всіх споживачів буде складати 8,52 грн. (з ПДВ).

Тобто, нові тарифи стовідсотково економічно обґрунтовані та однакові як для населення так і для юридичних осіб.

- Чому ціна за воду у кожному водоканалі різна? Від чого вона залежить?

- Формування тарифу на послуги централізованого водопостачання та водовідведення для кожного водоканалу залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг. Різний рівень тарифів на водоканалах України залежить від багатьох чинників, а саме: нерівновіддаленість від джерел водопостачання, обсягів виробництва, розгалуженість комунікацій, різний стан (зношеність, модернізація) основних фондів та інших показників, що впливають на фактичний розмір витрат водоканалів та розмір тарифів на ці послуги. Як пояснюють у Нацкомісії – «Десь потрібно ремонтувати зношені мережі, десь закуповувати обладнання для лабораторій, які перевіряють якість води і "причесати під гребінку всі водні тарифи буде неправильно, оскільки у водоканалів різні проблеми, які потребують індивідуальних рішень».

У зв’язку з цим, хочу зауважити, що порівняно з іншими регіонами, у Луцьку тариф на воду – один з найнижчих.

Для прикладу, у Рівному загальна вартість води і стоків буде становити – 10,524 грн. за 1 куб.м, у Житомирі – 9,372, у Миколаєві – 9,876, у Чернівцях – 8,988.

- Відомо, що рівень зарплати людей не росте так стрімко, як тарифи. З чого люди мають розраховуватися за воду?

- Підвищення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення буде компенсоване через пільги та субсидії. У нашій державі передбачені механізми захисту соціально вразливих і незахищених верств населення. Перш за все це субсидії, які безперешкодно може оформити кожна родина, витрати якої на житлово-комунальні послуги перевищують встановлений законодавством рівень. Таким чином, підвищення вартості послуги водопостачання та водовідведення ніяк не відіб'ється на пенсіонерів і малозабезпечених громадян.

Фінансування витрат, пов'язаних з наданням населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги, здійснюватиметься за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

- І наостанок, що порадите своїм споживачам? Чи є у них реальна можливість економити на послугах водопостачання та водовідведення?

- На завершення хочу звернутися до споживачів КП «Луцькводоканал» з розумінням віднестися до збільшення тарифів, а також поспішити повністю розрахуватися з боргами за послуги водопостачання та водовідведення за діючими тарифами. Зробити це варто до 30 червня, бо з 1 липня нарахування будуть проводитись за новими цінами. А щоб не переплачувати, я б радив тим, хто ще не встановив лічильник обліку споживання води, обов’язково це зробити. Тоді людина знатиме, що платить тільки за те, що фактично спожила. Адже якщо ми хочемо постійно отримувати в наші оселі воду, то треба її оплачувати і вчитися економно використовувати. Іншого шляху просто не існує!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Анонім Показати IP 19 Червня 2014 12:43
Кому ці субсидії дають? А нікому?Коли в селі осталась хата батьківська, розвалена,значить тобі субсидія не положена.І ще не моя, а тещина, до якої я взагалі не мав і не маю ніякого діла. Це розумно, у кожного в селі остались батьківські хати,значить їх потрібно спалити.Це закон прийнятий для людей? Ні-це закон для них.Всі багаті мають субсидії, а бідні ні.
Я Показати IP 19 Червня 2014 12:55
А багаті зовсім не платять за воду, у них скважини!!!!!!!!!!!
Дід Панас Показати IP 19 Червня 2014 13:08
коментар було видалено
лучани до Дід Панас Показати IP 19 Червня 2014 13:09
Майдан здобував свободу ,а не ковбасу та субсидії для бідних.
Дід Панас до лучани Показати IP 19 Червня 2014 13:19
"Мені важко уявити собі, яка може бути "особиста свобода" у безробітного, який ходить голодним і не знаходить застосування своєї праці. Cправжня свобода є тільки там де знищена експлуатація, де немає гноблення одних людей іншими, де немає безробіття і жебрацтва, де людина не тремтить за те, що завтра може втратити роботу, житло, хліб."
Дід Панас до лучани Показати IP 19 Червня 2014 14:37
Голоті свободу! Голоті право світити д*пою!
Думка до лучани Показати IP 19 Червня 2014 15:50
бла-бла-бла...
Думка до Дід Панас Показати IP 19 Червня 2014 13:13
згоден
Дід Панас до Дід Панас Показати IP 19 Червня 2014 14:38
що здобув майдан для середньостатистичного громадянина? чергові "покращення" від яких вони незабаром протягнуть ноги
1 Показати IP 19 Червня 2014 14:19
А крісл недешеве!!!!!!!!!!! Меньше кр....
ДУБ Показати IP 19 Червня 2014 14:49
Любимая забава каждого кабмина че- нибудь повысить.Несбыточная мечта народа- кого-нибудь из них повесить.
Поліщук Показати IP 19 Червня 2014 15:08
Все зросло на 60-70%, а тарифи на 100? Пане Іван Корчук, а 30 куди? Собі під "попу". Кріселко не з бюджетних. За своє не маленьке життя не всупав у жодну "партію", а тепер бачу прийдеться компануватися з Олегом Ляшком, тільки не язиком, а ділом.
НЕЛУЧАНИН Показати IP 19 Червня 2014 17:17
а свою зарплату і зарплати інших працівників водоканалу пан начальник не хоче оприлюднити ?
гостя Показати IP 19 Червня 2014 18:05
зарплату разом з преміями і ще всякими різними начисленнями
111 Показати IP 20 Червня 2014 10:36
Шановний пан директор! Ви чудово знаєте як можна зменшити собівартість послуг підприєства, яке Ви очолюєте. По-перше: боротися з "откатами", які закладені в ціні постачання матеріалів (труби,флянці, електроди і т.д.) - це здешевлення на 40%, закупівля пального може здійснюватись і за дешевшими цінами ніж Ви купуєте - здешевлення 5-8%; По-друге: суттєве зменшення штату адміністративних працівників; По-третє: працювати лише в правовому полі. Я маю на увазі всі схеми. Успіхів. Але я думаю, що Вам це не під силу. Чому? Тому, що Ви дуже залежні!
Анонім Показати IP 21 Червня 2014 06:30
Народ виборов на майдані свободу і це головне, І народ згоден на підвищення цін, на тимчасове безробіття. Таке я чую від усіх оточуючих мене людей.
Анонім Показати IP 21 Червня 2014 06:30
Так що можете ще підвищувати ціну народ згоден.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus