USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У міськраді стверджують, що договір з фірмою Єремеєва підписаний законно

19 Червня 2015 17:50
Заступник міського голови переконував депутатів, що договір про купівлю пального у фірми, яку пов’язують із мільярдером Ігорем Єремеєвим, укладений без порушень антикорупційного законодавства.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту 18 червня.

Депутати розглянули питання про діяльність заступника міського голови, керуючого справами виконкому Юрія Вербича при підписанні угод від імені Луцької міськради та виконавчого комітету.

Голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов зауважив, що згідно зі статтею 42 Закону України «Про місцеве самоврядування» підписувати угоди від імені територіальної громади, міськради та виконкому має право міський голова. Відтак, депутат зазначив, що не розуміє, яким чином Юрія Вербича уповноважили підписувати ці угоди та в якому нормативно-правовому акті надали право міському голові передавати заступнику право підпису угод.

Також він просив пояснень щодо сумнівної з точки зору законодавства про державні закупівлі та антикорупційного законодавства угоди з «ВОГ Рітейл» (щодо 15 тисяч гривень, які були переплачені за бензин).

Так, 29 травня 2014 року виконком Луцької міської ради оголосив тендер на закупівлю 20 475 літрів бензину марки А-95. Свої пропозиції до участі в торгах подали фірми ТзОВ «Авіас», МП «ВК Імпекс» та ТзОВ «ВОГ Рітейл».

Фірма «Авіас», яка, як вважають, належить Ігорю Коломойському, запропонувала майже вдвічі нижчу ціну від «переможної» – 166 тисяч гривень, проте її пропозицію відхилили через відсутність усіх потрібних паперів або неправильність їх оформлення. Переможцем визнали ТзОВ «ВОГ Рітейл», яке, як вважають, підконтрольне групі «Континіум» і яке запросило за постачання свого товару 306 920 гривень.

23 липня 2014 року виконком Луцької міської ради в особі Юрія Вербича підписав договір із «ВОГ Рітейлом» за №461. Відразу ж підписали й додаткову угоду до цього договору, якою ціна договору зменшувалася із 306 920 гривень до 230 860 гривень (в тому числі ПДВ). Змінили також додаток 1 до договору, в якому збільшили ціну бензину із 14,98 до 16,49 гривні за літр.

Такі дії відповідають чинному законодавству, але ціну договору зменшили з 306 до 230 тисяч гривень. У переддень Нового року сторони укладають ще одну додаткову угоду, якою продовжують термін дії договору до 31 березня 2015 року та збільшують його на суму 61 384 гривні – 20% від вартості договору № 461 від 23 липня 2014 року.

Частина 6 статті 40 Закону України «Про здійснення державних закупівель» передбачає, що дія договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20% суми, визначеної в договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку. Проте, як зазначалося, вартість договору було зменшено до 230 860 гривень. І 20% від цієї суми ‒ 46 172 гривень, а не 61 384 гривні.

Порушення процедури з боку виконкому Луцької міської ради підтверджується також роз’ясненням Мінекономрозвитку від 07.04.2015 N 3302-05/11398-07, де чітко вказується, що 20 відсотків відраховується від остаточної (кінцевої) вартості укладеного договору про закупівлю з урахуванням змін, внесених до нього (у разі наявності). Таким чином, виконком Луцької міської ради переплатив за бензин на користь фірми, яку, як вважають, контролює мільярдер Ігор Єремеєв, 15 212 гривень.

Юрій Вербич відповів, що повноваження щодо підписання угод йому надані посадовою інструкцією та розпорядженням міського голови Миколи Романюка від 30 листопада 2010 року (тоді мер надав право першого підпису заступникам та право підписувати цивільно-правові та господарські угоди від імені виконкому в межах їх функціональних повноважень).

З його слів, у межах своєї компетенції він підписав 76 господарських договорів на суму понад 10 тисяч гривень, 154 – на суму до 10 тисяч гривень, загалом 230 господарських угод, також він підписав 206 цивільно-правових угод та 81 трудову угоду. Загалом з листопада 2010 року по червень 2015 він підписав 507 угод. Він запевнив, що кожна з угод, яка потрапляла на підпис, проходила юридичну експертизу.

Щодо згаданої угоди він зауважив, що вона здійснена в межах чинного законодавства, тож він готовий надати усі необхідні документи та пояснення. З його слів, у 2015 році використали право продовження угоди у межах 20% від минулорічної суми. Наразі висновок суду першої інстанції свідчить про те, що Юрій Вербич діяв у межах компетенції та повноважень.

Своєю чергою, Андрій Осіпов знову поцікавився, який нормативно-правовий акт дозволяє меру доручати заступнику укладення угод. Назвати такий нормативно-правовий акт Юрій Вербич не зміг.

Депутат запитав, чи переплата бюджетних коштів на користь «ВОГ Рітейл» пов’язана із безплатним використанням автомобіля міським головою (автівку надала фірма, що пов’язана із компанією «Континіум»). Юрій Вербич заперечив це, наголосивши, що переплати, мовляв, не відбулося, тому що на 15 тисяч гривень був закуплений бензин у межах тендеру.

Комісія вирішила взяти до відома інформацію заступника міського голови, одночасно звернувшись до юридичного відділу міськради з проханням надати письмову інформацію про наявність повноважень щодо передоручення міським головою заступникам права на укладання угод. До заступників міського голови депутати звернулися щодо надання аналогічної інформації про кількість укладених ними угод за дорученням міського голови.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
роман Показати IP 19 Червня 2015 19:35
Відтоді як Осіпов у міській раді прийшов до депутатської групи Палиці, ВН активно підхопили його слова.... аякже треба товстенюку площадку для виборів готувати і Романюка змести
Юрист Показати IP 19 Червня 2015 19:54
Осіпов,вивчи закон про державні закупівлі і тоді скажеш хто в чому винен.І тоді може хоч не соромно буде свої думки проголошувати в голос
Степан Показати IP 19 Червня 2015 19:58
Змести Товстенюку з його можливостями Романюка? Можливості майже нульові при будь-якому баблі. А цей осіпов там тільки шкодить. Ну і компашка там підібралась: навіть ригівського ідеологічного натхненника Курилюка взяли в фонд "Новий Луцьк". Сидить там мовчки і сопе. Все сміття позбирали. Сіамський оплот "демократії" палиці.
Міся Показати IP 20 Червня 2015 01:11
Та Осіпов вже геть знахабнів. Відпрацьовує тупо гроші своїх господарів. Нічого сам собою цей чоловік не представляє
ор Показати IP 20 Червня 2015 01:12
Осіпов шукає сенсацію на голому місці. Що ще робити людині-ледарю
Липа Показати IP 20 Червня 2015 09:35
везде все законно. Но горячей воды таки нету)))
До Осіпова Показати IP 20 Червня 2015 11:25
У новому луцьку регіонал Курилюк! То може і Ви, Андрію, причетні до цієї партії??? Ми Вас ропитаємо...
Віра Показати IP 20 Червня 2015 15:19
Дивина тай годі, як можна рівняти Романюка з Товстонюком. Міський голова людила, що зробила багато не лише для Луцька, а й області. Краще він каші поїв років з десять та розуму наберався, бо такі брехуни як Осіпов йому не допоможуть, а тільки нашкодять.
вірі до Віра Показати IP 20 Червня 2015 15:31
Романюк - це той штрих, клоун, якій ні Х**на не зробив для міста за час свого перебування при владі. Тіпа добре, що хоч не нашкодив ? з такими поглядами місто так і лишиться в задньому проході. неясно який з товстенюка мер, але каші він зїв побільше, ніж романюк. як бізнесмен. а з фонодом вже півлуцька змінили. тільки вам чомусь цього не зрозуміти
Не смішіть Показати IP 20 Червня 2015 19:09
Перш півЛуцька вкрали, а потім з фондом змінили. Як прийдуть представники вашого фонду до влади в місті, то і весь Луцьк вкрадуть.
боже-боже )) до Не смішіть Показати IP 20 Червня 2015 19:42
от цікаво, що ж взяли вони з того луцька, а ?
Так Показати IP 21 Червня 2015 00:09
Текст такий великий, мало який чиновник або друг Романюка дійде до середини, ще менше бодай щось зрозуміють. До чого тут Осіпов і до чого тут Товстенюк? В місті панує безлад, а Романюк зі своєю командою цей безлад забезпечує. В цьому його неоціненна мерська "заслуга".
Муляр Показати IP 21 Червня 2015 14:35
Народ, вам вішають на вуха локшину ті, що рвуться до влади. Хтось же дбає, щоб місто було чистим, працювали усі служби. Критикувати завжди лекше. Не ведіться на передвиборні писульки Осіпова.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus