USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

У музеї біля Луцька зникло понад 100 цінних експонатів. Ексдиректор каже: «ідіть в ср*ку»

13 Травня 2023 13:41
У музеї-скансені в Рокинях виявили розбіжності у документації та відсутність музейних предметів основного фонду. Зазначається, що вартість деяких експонатів, місце перебування яких наразі невідоме, може становити і тисячі, і сотні тисяч гривень.

Про це повідомили у Музеї історії сільського господарства Волині-скансені.

У 2021 році, коли йшов із посади попередній керівник Олександр Середюк, а організацію очолив Роман Ковальчук, мала відбутися інвентаризація. Проте акт приймання-передачі музейних предметів та відповідної документації між колишнім та нинішнім директорами відсутній.

На прохання керівництва до Олександра Середюка надати акт та усе необхідне, той відмовився це робити. Тож у 2022 році керівництву скансену довелося почати проведення інвентаризації через ще одну закріплену у законодавстві підставу – виявлення фактів розкрадання, зловживання або псування майна невстановленою особою (або особами).

До 2021 року музей звітував Міністерству культури та інформаційної політики про наявність 7000 музейних предметів основного фонду. Та навіть при поверхневому огляді Роман Ковальчук виявив розбіжності у музейній документації і відсутність музейних предметів.

Це спонукало почати інвентаризацію. У закладі створили відповідну комісію. А також з лютого 2022 року до штату ввели посаду зберігача фондів, до обов’язків якого входить проведення інвентаризації, і взяли на роботу відповідного фахівця.

«Протягом року працівники музею опрацювали 2502 музейні предмети (тобто понад третину від заявленої кількості). Під час цієї перевірки вони не виявили 122 музейні предмети... Зокрема, це такі експонати, як-от медалі, картини, книги, природні матеріали (зуб мамонта, корали), які мають історичну цінність та вартість кожного з яких оцінюється тисячами, а то й сотнями тисяч гривень», – йдеться в повідомленні.

Крім того, на відсутні музейні предмети немає жодної документації на підтвердження їхнього місцезнаходження деінде, взагалі фізичної наявності або причин відсутності.

Враховуючи, що Олександр Середюк обіймав посаду директора музею з 2 жовтня 1989-го до 15 квітня 2021 року, саме він ніс відповідальність за усю діяльність. Тож керівництво музею 18 квітня 2023 року листом звернулося до Олександра Середюка для отримання пояснень щодо вказаних вище фактів.

Читати ще: Вимагає 3,5 млн компенсації: через махінації ексдиректора музей-скансен у Рокинях не може нормально працювати

«За майже місяць предметної відповіді від нього не було. Щоправда, у доволі цікавий спосіб він підтвердив, що сам лист отримав. Скрін відповіді теж додаємо. Висновки робіть самі...», – зазначають у музеї.
«Я не поет, але скажу віршами: ідіть ви в ср*ку зі своїми листами!» – відповів Середюк на лист із музею.

Відтак представники музею звернулись до правоохоронних органів із заявою щодо розслідування цих фактів. Наразі правоохоронці відкрили провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

20 квітня 2023 року розпочалось досудове розслідування щодо низки зловживань. Зокрема прокуратуру зацікавили:

– доплати за науковий ступінь у розмірі 25% від розміру окладу без відповідного документу встановленого зразка, що засвідчує наявність наукового ступеня в Україні;

– за фактом отримання від музею винагороди (роялті) у розмірі 20% від загальної суми надходжень коштів за екскурсійні послуги, що надаються музеєм;

– за фактом привласнення музейних експонатів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
санітар Показати IP 13 Травня 2023 15:25
Все йдеться до того, що Середюк буде сидіти. І буде сидіти (як прийнято казати в управлінні з виконання покарань), дуже "міцно". Тому що довго йому все сходило з рук.
Народна прокуратура Показати IP 13 Травня 2023 16:21
Ха-ха-ха!!! Козак!!!
Спиридон Показати IP 13 Травня 2023 17:29
Злодій , який поикривається чи то журналістом чи то навіть " письменником" . Ким він тільки не величає себе у Волинській газеті. Наспрпвді ж злодій і все. Впевнений, зараз почне верещати про " політичні переслідування". Гамнюк він.
турист Показати IP 13 Травня 2023 19:28
Так звана "епоха" Середюка в музеї - це "епоха" свар, скандалів, вимагань, хвальби, брехні. Але вона ще не закінчилась. Він буде судитись до сьомого коліна.
Всезнайко Показати IP 13 Травня 2023 19:41
Отакі вони язичники.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus