USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У новому році українцям варто готуватися до чергового підняття цін на електроенергію

17 Листопада 2023 18:12
Питання підвищення тарифів на електроенергію в Україні поставлене на паузу до кінця опалювального сезону. Однак приводити вартість струму для населення до ринкового рівня все одно необхідно. Собівартість кіловат-години з урахуванням податків уже становить 6,6-6,96 грн, а платять українці по 2,64 грн за кВт*год, що менше ніж у 2,5 разу. Тому вже з 1 січня профільна нацкомісія почне готувати розрахунки та пропозиції щодо зростання тарифу.

При цьому підвищення одразу до ринкового рівня точно не буде – ймовірно, тарифи запропонують підвищити максимум на 15%, до 3 грн/кВт*год. Про це розповів керівник Комісії з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Костянтин Ущаповський в інтерв’ю УП.

Він уточнив: про реальні терміни підвищення тарифу на світло говорити поки що рано, адже всі пропозиції нацкомісії обговорюватимуться і розглядатимуться. Ущаповський зазначив, що ринкова ціна струму станом на середину листопада становить 5,5-5,8 грн/кВт*год. без ПДВ. З оподаткуванням ця ціна піднімається до 6,6-6,96 грн/кВт*год.

Глава НКРЕКП уточнив, що виведення тарифів на ринковий рівень є частиною євроінтеграції України. «Ми йдемо до Євросоюзу і боремося за наш європейський вибір, тому змушені це робити. Однак ми маємо чітко розуміти, які запобіжники слід поставити, щоб не постраждали незахищені верстви населення. Цю роботу зроблено, все це можна запускати», – упевнений Ущаповський.

Втім, за його словами, до завершення опалювального сезону не йдеться про підвищення цін на світло. «Моя особиста думка, що до успішного завершення осінньо-зимового сезону не може бути й мови про підвищення тарифів. Це моя особиста думка. Після цього з 1 січня ми маємо проводити розрахунки», – сказав голова НКРЕКП.

Він не став коментувати терміни можливого підвищення тарифів на електроенергію. З початку 2024 року нацкомісія займеться лише прорахунком варіантів такого підвищення.

«Думаю, ми пропонуватимемо якісь рішення, але вони проходитимуть всю процедуру: від громадських обговорень, де ми вислуховуватимемо всі сторони, до ухвалення остаточного рішення», – пояснив Ущаповський.

Тим не менш, нинішній тариф на електроенергію встановлено до травня-2024 року. Тому раніше за цей термін він все одно не має змінюватися. А за оцінками НБУ, регульовані тарифи на газ та електроенергію будуть скасовані лише 2025-го. До цього часу ціни контролюватимуться урядом і залежатимуть від постанов.

Як відомо, різниця в тарифах, які нижчі за ринкові, все одно оплачується. І це робиться за рахунок бюджетних дотацій, тобто податків українців. Тож за відсутності ринкових цін українці все одно платять за світло та газ із власної кишені, тільки не безпосередньо.

Раніше повіломляли, що українські споживачі отримуватимуть третю платіжку за газ. У ній вказуватиметься вартість за утримання внутрішньобудинкових мереж.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Всезнайко Показати IP 17 Листопада 2023 18:16
Ахметов нову віллу купив. Треба відбивати бабло.
Селянин Показати IP 17 Листопада 2023 18:19
Брехня, наш президент казав що під час війни не будуть, хіба може він не в курсе. Але він дуже занята людина та за всім не встежить. То якщо ціни піднімуть, то хто буде нього бачити скажіть за электрику , за газ, та за все інше. Бо він того не знае.
НеТой Показати IP 17 Листопада 2023 19:18
Я такий щасливий, стільки покращень, аж переповнений! Давайте ще!
123 до НеТой Показати IP 17 Листопада 2023 21:58
і дадуть
?? до НеТой Показати IP 17 Листопада 2023 23:44
Чому видалили "після майдану"?
політикам і політики Показати IP 17 Листопада 2023 21:27
Вже вас усіх треба підвищити. На конопляній краватці і без мила.
Ой Показати IP 17 Листопада 2023 22:51
А коли напишуть, що дешевшає газ, електрика, плата за воду, безкоштовно хліб ( хай навіть по нормі) видають, у вчителів та медиків зарплата у гривнях по курсу 4000 євро, і т. д.?
Аго Показати IP 19 Листопада 2023 09:51
Знущання над людьми
Анонім до Аго Показати IP 20 Листопада 2023 08:49
Люди живуть в Монако і кончі заспі а тут батраки/ухилянти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus