USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

У Польщі можуть узаконити демонтаж українських пам’ятників

13 Грудня 2016 21:21
У Польщі значну частину українських пам’ятників може бути віднесено до символів тоталітаризму, - повідомляє Вголос.

Демонтаж передбачається змінами до закону «Про заборону пропагування комунізму чи іншого тоталітарного устрою в назвах вулиць, будинків і об’єктів громадського користування», який вже викликав протести представників національних меншин Польщі, зокрема української.

«Іншим (крім комуністичного – ред.) тоталітарним устроєм вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український і литовський націоналізм, пруський, російський і німецький мілітаризм… Особи, організації чи події, які символізують комунізм чи інший тоталітарний устрій, не можуть вшановуватися чи пропагуватися пам’ятниками», - йдеться у пропозиціях до закону. Крім того, проектом передбачається зобов’язати місцеві органи влади до демонтажу такого роду пам’ятників.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, нещодавно в інтернеті масштабно розганялася інформація про те, що поляки начебто готують позови до українських судів з метою повернення польського майна його колишнім власникам.

Тоді посол Польщі в Україні Ян Пєкло заявив: "Це ініціатива не держави, а якоїсь маргінальної групи, яка хоче створити проблему. Я знаю, що там є людина, яка просто думає не у польських категоріях". Підстави, на яких майбутні позивачі мають намір вимагати повернення свого майна або компенсації за нього, він дипломатично назвав "дуже дивними".

У Сеймі Польщі на засіданні комісії з питань національних та етнічних меншин ряд польських політиків та представників національних меншин висловили стурбованість проектом цих змін, зазначивши, що це викличе напругу у відносинах польської держави з нацменшинами країни, а також і сусідніми країнами.

«Це дуже серйозна проблема, яка може призвести до війни з пам’ятниками», - заявив депутат Сейму, представник німецької меншини у парламенті Ришард Галла. З його слів, це особливо вдарить по німецькій, українській, литовській, білоруській і словацькій меншинах і, відповідно, може негативно вплинути на відносини з цими країнами.

Як підкреслив під час обговорення проекту закону відомий польський історик, професор Гжегож Мотика, у випадку українського націоналізму у ньому, при бажанні, можна звинуватити будь-кого з українських історичних персон.

«До українських націоналістів можна зарахувати, наприклад, отамана Симона Петлюру, який був союзником Юзефа Пілсудського, але який зараховувався радянською пропагандою до націоналістів», - заявив Мотика. Він додав, що знає в Польщі людей, які зараховують до українських націоналістів і Тараса Шевченка.

Голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима зазначив, що закон недопрацьований, містить багато пробілів.

«Це абсолютно деструктивний проект, наслідки якого аж страшно передбачити. Йдеться про розпалювання емоцій і психозу, оскільки там настільки загальні формулювання, що під тоталітарний устрій підпадатиме усе, що завгодно. Тобто те, що ми зараз маємо на нелегальному рівні, може бути узаконено і розширено», - заявив Тима. Він додав, що можуть почати з’являтися абсурдні ініціативи щодо демонтажу, наприклад, пам’ятників Шевченка в Польщі.

Голова об'єднання висловив жаль з приводу того, що до консультацій перед прийняттям цього закону не залучено представників національних меншин Польщі.

Зміни до цього закону може бути прийнято в польському парламенті вже в найближчий четвер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анатоль_ Показати IP 13 Грудня 2016 21:43
Я в глибокому шоці! Порошенко ж казав, що поляки нам як старші брати, допомагають нам просуватися в Європу! Що ж то діється? Га?
просто до Анатоль_ Показати IP 13 Грудня 2016 22:29
Вони мстять за Леніна
Ахванасій Показати IP 13 Грудня 2016 22:30
Поляки вважали, що без московського впливу українці побудують адекватну країну я і вони самі(причому досить швидко).Але щось не склалось в українців.Крім як грабувати країну і власний народ ні на що не здатні.
Ррр Показати IP 13 Грудня 2016 23:43
коментар було видалено
Ая Показати IP 14 Грудня 2016 04:12
дивлюсь з вилупленими вочима і без окулярів бачу польський ШОВІНІЗМ. Йому (польському шовінізму) границь немає. Їм треба все, а вони ведуть себе так як сказали хорошенко-тобто ведуть себе як московський старший брат.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus