USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

У Польщі підтвердили, що на її території впала ракета російського виробництва. Але хто її випустив – невідомо

16 Листопада 2022 08:31
У Польщі підтвердили, що на її території впала ракета російського виробництва, але поки що невідомо, хто її запустив. Там також викликали російського посла.

Про це пише пресслужба МЗС Польщі, передає Бабель.

«15 листопада 2022 року відбувся черговий багатогодинний масований обстріл збройними силами російської федерації всієї території України та її критичної інфраструктури. О 15:40 в районі села Пшеводув Грубешівського повіту Люблінського воєводства впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинуло двоє громадян Республіки Польща», – йдеться в повідомленні польського МЗС, опублікованому пізно ввечері у вівторок.

Читати ще: «Чули свист, а потім вибух»: подробиці падіння російських ракет в Польщі

Там додали, що у звʼязку з інцидентом міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау викликав посла росії до МЗС з вимогою негайно надати детальні пояснення.

Водночас поки що незрозуміло, що це була за ракета та хто саме її випустив. Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що у Польщі поки немає достовірної інформації, хто запустив ракету.

«Розслідування буде союзницьким. На даний момент у нас немає доказів того, хто випустив ракету. Це була ракета російського виробництва, але розслідування триває», – поінформував Дуда.

Читати ще: Польща підвищує боєготовність і думає задіяти статтю 4 Договору про НАТО

Він наголосив, що провів розмову із президентом Володимиром Зеленським і той запевнив, що цю ракету випустили з території росії.

Тим часом президент США Джо Байден вважає «малоймовірним» запуск ракети із росії. На саміті G20 він скликав зустріч лідерів держав, щоб обговорити це питання.

«Є попередня інформація, яка заперечує це. Я не хочу говорити про це, поки ми не проведемо повне розслідування. Але по лініях траєкторії малоймовірно, що вона була випущена з Росії, але ми побачимо», – пояснив він.

Додамо, у вівторок, 15 листопада, літак НАТО, що пролітав у вівторок над повітряним простором Польщі, відстежив ракету, що впала в країні, повідомляє видання CNN з посиланнмя на джерела в Альянсі.

Зазначається, за словами військового представника НАТО, відповідні дані з радарів передані Альянсу, а також Польщі. Втім, хто саме і звідки запустив ракету – він не повідомив.

CNN нагадує, що літаки Альянсу здійснюють регулярне спостереження за територією України від початку війни, 24 лютого.

Інші джерела у США підтверджують, що під час масованої атаки по Україні перетнули територію члена НАТО Польщі, де двоє людей були вбиті, не одна, а дві російські ракети.

Як пише ТСН, про це АР повідомив високопосадовець США, який захотів залишитися на умовах анонімності.

За інформацією польських ЗМІ, у другій половині 15 листопада під час російської атаки по Україні в польському місті Пшеводув стався вибух, внаслідок чого загинуло двоє людей. Польські ЗМІ повідомляють, що причиною могли стати російські ракети.

Потім з’явилася інформація, що прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав Комітет Ради міністрів з питань національної безпеки й оборони. Офіційно причину скликання комітету не повідомили. Однак, ймовірно, це пов’язано з російськими ракетами. Речник уряду Польщі Петр Мюллер поінформував, що усі подробиці щодо інциденту повідомлять після закінчення засідання комітету.

Як інформує Associated Press, ракета, яка вчора впала на території Польщі, могла бути ракетою української ППО.

Троє посадовців зі США, які погодилися коментувати лише на умовах анонімності, сказали, що попередні оцінки нібито вказують на те, що це ракета, яку українська ППО випустила для збиття російської.
Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба відреагував на заяву про те, що ракета, яка впала в Польщі, могла б бути випущена українською ППО.

«Росія нині просуває конспірологічну теорію про те, що на території Польщі нібито впала ракета української протиповітряної оборони. Це неправда. Не треба підігравати російській пропаганді чи поширювати її меседжі. Цей урок слід було засвоїти давно, ще після збиття MH17», – йдеться у дописі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
ПТН ХЛО Показати IP 16 Листопада 2022 09:23
Якто невідомо хто? Випустило пуйло і його орки.
Анонім Показати IP 16 Листопада 2022 09:35
чого і слід було чекати від НАТО - вони без кінця повторювали,головне не допустити прямого зіткнення військ НАТО і російських. В НАТО ніхто не зацікавлений в ядерній війні і в перекиданні війни на іншу територію. Ядерна зброя була б найкращим гарантом безпеки,а не якесь там НАТО,але ми її проср@ли(продали), як і продали майже всю зброю,що нам дісталась від совка, а керовніки різних часів непогано набили кармани при цьому. Тепер ми збираємо по копійках на безпілотники,а наша баблиста 'иліта' чудово почуває себе на Заході. Ми - лошари,а не 'космос'.
Уася Показати IP 16 Листопада 2022 12:16
якщо - російського виробництва - то, які питання? якщо - радянського виробництва, можуть спригнути що Україна.
Стурбованість Показати IP 16 Листопада 2022 13:37
Один дзвінок в пентагону - і ракета українська. Для нато це беспрецедентна халатність, прогавити ракети, здатні нести ядерні боєголовки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus