USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Польщі визнали Волинську трагедію «геноцидом»

22 Липня 2016 12:56
Польський Сейм підтримав постанову, в якій визнає Волинську трагедію 1943-45 років "геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої".

Документ ухвалили 432 депутати Сейму, жоден не висловився "проти", утрималося десятеро, - повідомляє ТСН.

До постанови внесли єдину поправку: з тексту викреслили слово "братовбивчі", яке стосувалося подій на Волині.

Зі слів доповідача Міхала Дворчика, ухвалення документу не спрямоване проти українського народу. "Ця резолюція визначає вбивць: українських націоналістів і їхню вбивчу ідеологію. Це не український народ допустив злочини, але десятки тисяч вояків ОУН і УПА".

Польський парламент закликає до "встановлення місць злочинів та їхнього маркування, забезпечення гідного поховання всіх жертв, віддати належну шану і повагу до невинно вбитих і закатованих, підготувати повні списки жертв".

Крім того, Сейм закликає до "продовження роботи примирення і діалогу, ініційованого політичними лідерами і релігійниками, істориків до співробітництва, в тому числі розширення доступу до державних архівів, зміцнення співпраці між органами Республіки та України в найважливіших для майбутнього відносин обох країн".

У своїй резолюції парламент також висловлює "солідарність з Україною, яка бореться з зовнішньою агресією, щоб зберегти територіальну цілісність".

8 липня Верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії: сенатори закликали Сейм встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Як відомо, правляча партія "ПіС" знана своїми праворадикальними поглядами. Раніше сенатор від неї та відомий польський історик Ян Жарин заявляв, що українці не стануть повноцінною нацією без усвідомлення того, що Волинська трагедія була геноцидом польського народу. Він вважає, що Україна не зможе інтегруватися в європейський культурний простір, якщо прославлятиме і шануватиме ОУН-УПА.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕВІДОМА ВІЙНА: ЧОМУ ТАК ВАЖКО ПОДОЛАТИ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИЙ КОНФЛІКТ

Польський Сейм ще у 2013 році, до перемоги ПіС на виборах, відмовився назвати Волинську трагедію "геноцидом" поляків. Формулювання "геноцид" підтримали лише 212 депутатів з 231 необхідних для його ухвалення. Тодішній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав "не загострювати" позицію в справі Волинської трагедії, нагадавши, що 5 років тому польський парламент вже визнавав ті події "етнічною чисткою". Він наголошував, що з цього часу насправді нічого не змінилося та звертав увагу, що "гостріше формулювання" негативно вплине на перспективи європейської інтеграції України.

Довідково:

Волинська трагедія - продовження українсько-польської війни. Розпочалась після проголошення ЗУНР ще 1918 році. Бажання українців мати власну державу не сподобалась полякам. Європа ж виступила на їхньому боці. А згодом і більшовики визнали за Польщею цю територію. Все завдяки спільним військовим діям українців і поляків. І саме на цвинтарі, куди йшли українці з ходою, спочивають ті, хто допоміг полякам здобути незалежність. Втратою своєї. І саме біля нього, за іронією долі, польські націоналісти вимагали від українців покаяння за 1943 рік. Як і тоді, так і зараз, Кремль лише потирає руки. І чекає поки українці, і поляки розсваряться, кажуть наші історики.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
111111 Показати IP 22 Липня 2016 14:00
скажіть для чого в Павлівці памятника ставляли може пора його зносити , миж убивці
Oun Показати IP 22 Липня 2016 14:18
Сейм також не весь польський народ ,а особливо ПіС
Павлівка Показати IP 22 Липня 2016 14:20
*** *** *** а насправді Польща західну Україну вважає своєю територією і ніколи нам дружньою не була, згадайте історію з часів Багдана Хмельницького. Поляки палили і вбивали украінців не менше і самі спровокували конфлікт. Вони і зараз таємно радіють що у нас громадянська війна а наш президент на колінах просить у них вибачення, за що!!??
Анонім до Павлівка Показати IP 23 Липня 2016 00:33
"...згадайте історію з часів Багдана Хмельницького" - Богдан Хмельницький сам був шляхтичем Речі Посполитої (союзу держав, що утворився для протистояння османським і татарським навалам), він сам як і його рід були шляхтичами гербу Абданк. Він у свій час мав конфлікт зі шляхтичем Чаплицьким, через те що останній напав на Суботів котрий був у його власності. Цей конфлікт і став певною іскрою для розгортання громадянської війни. Хмельницький підбурював козаків (в т.ч. реєстрових, тих що служили в армії короля) повстати спочатку за розширення прав козацтва, а потім проти всієї шляхти РП котра була і польською і православною-руською (українською). В той час татари (найбільші тоді вороги), запримітивши підрив стабільності всередині однієї з наймогутніших держав, землі котрої їм були не по зубах, вирішили скористатись обстановкою і заключили всім відомий "договір" з Хмельницьким, а потім, під Берестечком кидонули повстанців... Потім був договір з москвою і так мєдлєнно но увєрєнно наші землі опинились в Російській імперії, потім, прийшли більшовики, а ще потім був пакт молотова-ріббентропа, а ще потім війна і хаос, в якому на волині націоналісти, надіючись на підтримку у здобутті незалежності України, зустрічали фашистів, хоча пізніше і розчарувались у них, велася інформаційна кампанія, яка підбурювала людей йти і вбивати один одного, своїх сусідів, навіть далеких родичів. Святим і безневинним ніхто не був. Ви пригадайте події в Порицькому Костелі раз Ви з Павлівки... Треба визнавати свої помилки, вміти просити пробачення. Бо у нас українців, завжди винен "хтось", історія наче водить по колу...
Анонім до Анонім Показати IP 23 Липня 2016 01:21
а ще потім був майдан і нас кидонув ющенко, а ще потім після більш-менш стабільності і росту економіки був ще один майдан і нас кидонув євросоюз... ну ще не зовсім кидонув, ще тільки замахнувся, а ми уже в повітрі летимо... що ж то з нами таке - завжди невдоволені своїм, накогось надіємось, а нас все кидають.... навіть на булаві президента напис - "Все повертається"...
а європа все дальше Показати IP 22 Липня 2016 14:35
Скоріше всього це передвісник та основа закриття малого прикордонного руху для прикордонних районів. "Грає" ту Україну як іноземець так і свій як хоче і як йому вигідно, а вона все терпить......
волиняка Показати IP 22 Липня 2016 14:44
Не потрібно брати до уваги,що там приймають в себе ляхи.Ми повинні передавати правду нащадкам,як ляхи гнобили українців ще з часів речі посполитої,аж поки їх не розпіздячив в пух і прах Саша Суворов,розповідати про пацифікацію в 30-х роках,поки не розпіздячив Адольф із Сталіним і польска згінєла до конца войни.Але доля їм дарувала знову відродитись і звинувачувати українців,а свій геноцид проти українців на протязі двухсот років нагло не згадують.Аналогічно,як кацапи "захищають" своїх рускоязичних,не знаючи від кого.Така наша доля,що ми живемо між двох вічних наших ворогів.
нквд до волиняка Показати IP 22 Липня 2016 21:28
яку ти правду там зібрався передавати і яким нащадкам?? Правда, нажаль страшна і не зовсім зручна для теперішніх ура-патріотів, з тобою в тому числі. Від тої правди волосся дибом стає. Саме через таких і*іотів як тепер, так і колись, які чогось причисляють себе до цвіту нації, наша країна ніколи не буде країною яку поважають глобально.
забужанка Показати IP 22 Липня 2016 15:33
Що було - загуло. А було - 1:1. Менше треба триндіти і перемелювати - легше всім буде
Семен Показати IP 22 Липня 2016 15:34
100000% згоден з волинякою!!! СЛАВА УКРАЇНІ!!!!!
Лучанин Показати IP 22 Липня 2016 16:20
Зверніть увагу на цитату :"Це не український народ допустив злочини, але десятки тисяч вояків ОУН і УПА". Дуже правильно сказано. І тому є багато ще живих свідків. Тому не варто на міський радій підіймати прапор убивць.
прапор до Лучанин Показати IP 22 Липня 2016 21:20
Ви, шановний, певно повний бовдур в питаннях геральдики.
штопор до прапор Показати IP 22 Липня 2016 23:59
до чого тут геральдика до прапора, якщо вона розповідає про герби?
юзько пилсудськый Показати IP 22 Липня 2016 18:27
коментар було видалено
Йосьо Показати IP 22 Липня 2016 21:43
Пропоную нашій Верховній Раді визнати геноцидом. дії Польської армії Крайова! чи вже забули про це?????
Саша Суворов Показати IP 22 Липня 2016 23:18
А вы ещё больше перед ними на коленях стойте, может конфетку подадут в нужный момент (печеньки за собой американцы застолбили). Украинцы, как можно себя так не уважать!!! И вы после этого надеетесь на уважение к себе как к нации??? Были рабами такими и останетесь.
мені 50 років Показати IP 24 Липня 2016 08:35
бабця і дідо розказували... Що 1920-30-х роках на Західних територіях України жило багато німців, чехів, поляків і т.д. Чехи і німці були добрими людьми і гарно жили з українцями, а поляки - не добрі люди і не любили українців...Німці були добрими господарями і культурними, чесними, порядними.(Гітлер і фашисти з Німеччини- це вороги і окупанти - інша тема). Така гірка історія і правда.
мені 28 років до мені 50 років Показати IP 24 Липня 2016 12:05
моя бабця з батьками жила у прикордонному селі. Її батько, загинув практично відразу, як німці почали бомбити кордон у 41-му. Моїй прабабці були потрібні кошти, щоб прогодувати 2-х діток, вона працювала у польки, жінка була доброю і порядною, у тої польки була відома швейна машинка "Зінгер", їх тільки почали випускати, цю машинку вона віддала моїй прабабці, а також подарувала ікону (яка як вважає моя бабуся захищала їхню сім'ю під час війни).Під час німецької окупації до них у хату прийшов німецький солдат, з вимогою пожити у них, відмова означала б - розстріл, то ж німець жив у їхній хати кілька днів. Моїй бабусі тоді було років 5, вона пам'ятає, як німець пригощав її цукерками і зовсім не кривдив її сім'ю. В моїй родині були ще і УПівці і Поляки... Історія справді гірка і багатогранна, але вбивства мирних людей - це є вбивства мирних людей і польський народ вправі давати свою оцінку цим подіям...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus