USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У школі на Волині дошки доводилося натирати солодкою водою

11 Листопада 2016 19:00
У школі в села Бужанка Іваничівського району писали на коричневих дерев’яних дошках, які служили не один десяток років. Щоб учням, які сидять за останніми партами, було краще видно, дошки доводилося… натирати солодкою водою. Однак і такі хитрощі не допомагали – школярі часто перепитували, що саме написав учитель. Адже крейда обсипалася, відтак слова ставали нерозбірливими.

Після осінніх канікул на учнів та вчителів ЗОШ I-III ступеня села Бужанка Іваничівського району чекав приємний сюрприз.

Завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» здійснилася їхня давня мрія – у всіх класах з’явилися новенькі дошки.

Про це повідомили у прес-службі Фонду.
Як розв’язати проблему, підказав учитель місцевої школи і депутат районної ради від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Роман Франчук:

«Коли я дізнався, що в рамках проекту Фонду «Ініціативні громади» є можливість оновлення шкільних дощок, відразу розповів колегам. Ми довго не роздумували: зібрали батьків, учителів і вирішили брати участь».
Як розповів Роман Франчук, батьки сприйняли цю ідею без особливого ентузіазму. Адже саме почався навчальний рік, вони витратилися на ремонт школи. А в селі, як відомо, не дуже великі заробітки. Однак учителі були налаштовані рішуче. Деякі класні керівники навіть були готові закласти свої гроші, щоби батьки повертали частинами. Бо педагоги розуміли, що придбати сучасні дошки на умовах співфінансування – це вигідний шанс.
«Чотириметрова дошка для сьомого класу, де я класний керівник, коштувала батькам 954 гривні. У нас навчається 21 дитина, то вони здали по 45 гривень – це вартість трьох пачок морозива», – каже Роман Франчук.

Четвертокласниця Оленка Гнатюк тішиться такому подарунку. Адже тепер усе, що пише вчителька, добре видно. Школярі швидко відчули, що зелений колір набагато приємніший для очей, ніж коричневий. А ще на дошці можна прикріплювати малюнки магнітиками. Діти навперебій стараються мити дошку після кожного уроку, а потім витирати сухою губкою.

Директор школи Світлана Василюк наголошує: одночасно придбати нові дошки у всі класи та кабінет інформаційних технологій вдалося лише завдяки підтримці Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Нашу школу збудували за один рік – у 1987 році розпочали роботи, а вже в 1988-му здали в експлуатацію. За ці 28 років база не оновлювалася. Дошки були потріскані, поламані. Учителі мусили заготовляти дуже багато роздаткового матеріалу. Та нарешті ми дочекалися восьми новеньких дощок у класи та одної в кабінет інформатики. Ми дуже раді, що за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» вдалося втілити дитячу мрію, – зазначає директор. – Співфінансування – ідеальний варіант для батьків та вчителів. Бо заплатити 35% за дошки набагато легше, ніж усю вартість. Ми щиро вдячні Фонду Ігоря Палиці. Раді, що його представництво з’явилося в Іваничівському районі. У нас дуже активний колектив, активна громада і батьки. Сподіваюся, ми реалізуємо ще не один спільний проект».

«Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» відкрив представництва у всіх райцентрах Волині п’ять місяців тому. За цей короткий проміжок часу в рамках проекту Фонду «Ініціативні громади» на Іваничівщині

вдалося реалізувати чимало цікавих ідей. Оновлення шкільних дощок, втілене днями у ЗОШ I-III ступеня села Бужанка, ініціювали батьки та вчителі. Їхня активність та зацікавленість просто зашкалювали, – відзначає керівник Західної філії Фонду Андрій Алексюк. – Громада зрозуміла, що лише спільними зусиллями можна досягти конкретного результату».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Anonymous Показати IP 11 Листопада 2016 20:09
"Новенькі дошки" - то не той старорежимний мотлох, а ті, на яких пишуть МАРКЕРОМ, що стирається, і БІЛІ. Продешевив пан меценат...
док Показати IP 12 Листопада 2016 00:37
от шось не складається...ми для наших дітей влітку купляли дошку 4м. за 840грн. без всяких "благодєтєлєй"...то де це меценацтво...популізм і все.
Зацікавлена до док Показати IP 13 Листопада 2016 16:18
А де саме замовляли, якщо не секрет? Бо ми і собі хочемо
не Андрій Показати IP 12 Листопада 2016 09:04
Для таких дошок є спеціальна грифельна фарба десь орієнтовно по 700-800 грн /літра, на декілька дошок вистачить . Якщо ж це дорогий варіант для школи, то можна зробити самому таку фарбу. Потрібно взяти звичайну масляну фарбу,потрібного кольору, сама дешева емаль ПФ-115 від 40грн/літр (але краще взяти чуть дорожчу) і добавити до неї цемент, близько 0.5-0.7 літра на літр фарби. Добре перемішати і пофарбувати дошку. В моєму випадку вистачило одного слоя, який наніс на звичайну фанеру, крейду на такій дошці видно краще ніж на куплених, вологи не боїться і витирається вологою тряпкою за один раз, дитина тільки на ній і малює. Навіть якщо фарба і витреться через 4-5 років, пройтися повторно, через сутки висохне і дошка знову нова.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus