USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У школі на Волині – нові дошка й вікна

29 Вересня 2016 20:01
Школа у селі Череваха, що на Маневиччині, отримала нову дошку та нові вікна. А все це стало можливим завдяки ініціативним батькам та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», повідомляють у прес-службі Фонду.

Ця школа має давню історію. Побудована вона паном Клепатковським у далекому 1935 році. Тоді це була двокласна школа, навчання відбувалося польською мовою.

У 1984-му добудували ще одне крило, яке місцеві називають «радянським». Проте згодом виникла потреба у розширені навчального закладу. У 1996-му відкрили нову, вже «українську» добудову.

Зараз у дев’ятирічці здобувають знання 158 учнів. Тут хороша успішність, школярі щороку стають переможцями районних олімпіад. Та є у навчальному закладі й певні проблеми: старі діряві дошки і дерев’яні вікна, що пропускають холод.
Восьмикласниця Тетяна Мефанік мріє стати журналістом. Дівчина багато читає, пише життєві історії. Про те, що в неї це виходить, свідчить перше місце на міжнародному конкурсі знав­ців української мови імені Петра Яцика. Дівчина має проблеми з зором, хоча сидить за першою партою. На жаль, Тетяна не завжди бачила, що написано на дошці.
«Учні вставали, тягнулися, заглядали на ту дошку. Їм незручно було списувати з неї, – пригадує вчителька німецької мови Інна Зінич. – Ми старалися писати більше в зошитах, під диктовку, виконувати творчі роботи».

Стару дошку часто фарбували, та це не вирішувало проблеми. Коли у Маневицькому районі відкрили представництво Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», батьки учнів 8-го класу разом із класним керівником звернулися туди з проханням замінити шкільну дош­ку. За невеликий проміжок часу проект реалізували.

Проте ініціативна група череваської школи не зупинилася на зробленому, а підготувала ще один проект. Тепер – із теплозбереження.
Кімната учнів 8-го класу знаходиться у найновішому, «українському», крилі школи. Приміщення має дві зовнішні стіни. Не виключено, що будівельники економили на матеріалах. Тож кімната була найхолоднішою у школі, діти були змушені сидіти на уроках у верхньому одязі. Не рятувало ситуацію і те, що вікна на зиму утеплювали ватою.

Завдяки співпраці Фонду, батьків восьмикласників і вчителів ще до початку навчального року проект із заміни трьох вікон у класі був втілений у життя.

Директор школи Світлана Слупачик каже, що в будівлі треба замінити ще понад 80 дерев’яних вікон, більшість із яких – у коридорі.
«Це моє перше болюче питання. Адже недарма кажуть, що в школі директор і завгосп – одне ціле. Коли заходжу у клас, а там температура 10-12 градусів, то дуже переживаю за здоров’я дітей, – ділиться керівниця навчального закладу. – Дуже рада, що є такий Фонд, куди можна звернутися і де не відмовлять у допомозі».

Керівних східної філії Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександр Мельничук каже, що одним з основних напрямків у роботі Фонду є співпраця з ініціативними громадами. У випадку школи в Черевасі – це батьки та класний керівник. Вони визначили, яка проблема є найгострішою, об’єднали зусилля та зуміли її вирішити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
далі буде Показати IP 3 Жовтня 2016 07:30
а будуть добре поводитись, то в басейн воду запустять!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus