USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

У Туреччині археологи знайшли табличку з текстом про вторгнення в міста: їй 3300 років

14 Березня 2024 00:17
У Туреччині археологи відкопали глиняну табличку віком близько 3300 років, на якій написано про вторгнення в чотири міста.

Знахідку виявили на території Бюклюкале – поселенні, яке існувало за часів Хетської імперії у 1800-1180 роках до нашої ери, пише УП. Життя з посиланням на Arkeonews.

Табличку розміром з долоню дорослої людини у травні 2023 року знайшов археолог з Японського інституту анатолійської археології Кімійоші Мацумура.

На ній виявили 70 рядків, написаних клинописом – лого-силабічним письмом, яке використовували для запису в стародавньому регіоні Азії – Межиріччі, що також відоме як Месопотамія.

Відповідно до перекладу доцента факультету давніх близькосхідних мов Університетського коледжу Лондона Марка Відена, перші шість рядків клинопису написано хетською мовою.

«Чотири міста, зокрема столиця Хаттуса, перебувають у катастрофі», – йдеться в перших абзацах тексту.

Решта 64 рядки містять молитву хурритською мовою з проханням про перемогу.

«У молитві прославляється бог і його божественні предки, а також неодноразово згадуються проблеми комунікації між богами та людьми. Далі перераховано кілька осіб, які, схоже, були ворожими царями. Молитва завершується проханням про божественну пораду», – розповів Мацумура.

Читати ще: Археологи знайшли найдавніший пірсинг: йому понад 11 тисяч років

У посланні йдеться про вторгнення під час громадянської війни в Хетському царстві, й автор тексту висловлює свою підтримку одному з ворожих угруповань, кажуть дослідники.

Водночас вторгнення, про яке написано на глиняній дошці, не має нічого спільного з кінцем Хеттської імперії.

За словами Мацумури, табличку датовано часом правління хеттського царя Тудхалії II (приблизно між 1380 і 1370 роками до н. е.) – десь за 200 років до занепаду пізньої бронзової доби.

«Вона походить із періоду громадянської війни, про яку ми знаємо з інших хетських текстів. У цей час хетські землі були захоплені відразу з багатьох різних напрямків й багато міст було тимчасово зруйновано», – пояснює японський археолог.

Кімійоші Мацумура також припустив, що якщо хети, які на той час жили в Бюклюкалі, використовували хурритську мову для релігійних церемоній, табличка може бути записом священного ритуалу.

«Якщо це так, то, відповідно, релігійний ритуал у Бюклюкале здійснив хетський цар. Це вказує на те, що, як мінімум, він прибув до Бюклюкале й здійснив ритуал», – повідомив Мацумура в коментарі Live Science.
Відомо, що хурритське письмо – це молитва, звернена до бога бурі Тешшоба, який був головою хетського та хурритського пантеонів.

Хурритською розмовляли під час існування Хетської імперії в 1400-1190 роках до нашої ери.

На занепад Хеттської імперії вплинуло одразу кілька чинників, зокрема громадянська війна, зміна клімату й напади народів моря, касків, фрігійців та мікенських греків, додали науковці.

Читати ще: У Туреччині археологи знайшли хліб віком 8600 років

Раніше під час розкопок у Бюклюкале знаходили лише розбиті глиняні таблички. Стан же цієї таблички майже ідеальний.

Територія Бюклюкали розташована за 100 км від теперішньої столиці Туреччини Анкари. Вважається, що Бюклюкале було першим поселенням кімерійців в Анатолії – це історична назва внутрішніх районів Малої Азії, які нині є частинами Туреччини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus